GörüÅŸmeler olumlu baÅŸladı

Güncelleme Tarihi:

Görüşmeler olumlu başladı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 16, 2002 10:39

Denktaş ile Klerides, yüzyüze görüşmelere başladı. Denktaş, ilk görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Olumlu geçti" dedi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren ilk görüşmenin ardından liderler açıklama yapmadı. Ancak Denktaş, binadan ayrılırken basın mensuplarına, görüşmelere ilişkin, "Çok olumlu geçti" yorumunu yaptı. Klerides ise herhangi bir açıklama yapmadı.

Görüşmelere katılan BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto ise, iki liderin ilk görüşmesinde görüşme takviminin ele alandığını açıkladı. Varılan mutabakata göre liderler, pazartesi, çarşamba ve cuma günleri biraraya gelecek. Bundan sonraki ilk görüşme önümüzdeki pazartesi günü saat 17.00'de yapılacak.

De Soto, görüşmenin başında iki liderin baş başa görüştüğünü ve daha sonra danışmanlarının da görüşmeye katıldığını söyledi. De Soto, yaptığı açıklamada, görüşmenin iyi geçtiğini belirterek, liderlerin konunun özüne indiklerini ve bunun da ‘‘çok cesaret verici’’ olduğunu söyledi.

Özel temsilci De Soto, rolüyle ilgili bir soruya karşılık da, liderlere her konuda yardımcı olmaya çalışacağı yanıtını verdi. 

Bir gazetecinin ‘‘Kıbrıs’a mı yerleşiyorsunuz?’’ şeklindeki sorusu üzerine De Soto, ‘‘Görüşmeler devam ettiği sürece burada olacağım’’ dedi. 

Özel Temsilci
De Soto, bundan sonraki görüşmelerin basın mensuplarına kapalı olacağını ve basına gerektiği zaman açıklama yapılacağını kaydetti.

DENKTAŞ: GENEL ÇERÇEVE KONUŞULDU

Öte yandan KKTC CumhurbHaşkanı Rauf Denktaş, Rum Yönetimi Lideri Glafkos Klerides ile bugün yaptığı yüz yüze görüşmede ‘‘genel çerçeve üzerinde durduklarını’’ söyledi. 

DenktaÅŸ, görüşmenin tamamlanmasının ardından CumhurbaÅŸkanlığı’na geliÅŸinde yaptığı açıklamada, görüşmenin iyi geçtiÄŸini belirterek, ‘‘Klerides ile baÅŸ baÅŸa görüştük. Pazartesi, çarÅŸamba ve cuma öğleden sonra saat 17.00’de heyetler halinde görüşmelere baÅŸlayacağız’’ dedi.Â

Denktaş, ‘‘Görüşmelerin içeriğiyle ilgili nasıl bir programlama yapılacağı’’ sorusuna karşılık, ‘‘Pazartesinden itibaren gereken neyse onlar görüşülecek, iki tarafın fonksiyonları ele alınacak’’ diye konuştu. Denktaş, ‘‘Bugün neler görüşüldü?’’ sorusuna da ‘‘Bugün genel bir çerçeve üzerinde durduk’’ karşılığını verdi.

FOTOĞRAF ÇEKTİRDİLER

Lefkoşa ara bölgede, BM kontrolünde bulunan uluslararası havaalanı yakınlarındaki binada yapılan görüşme öncesinde liderler, basın mensuplarına birlikte görüntü verdi.  

Görüşmeye, önce Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Klerides geldi.   Klerides`e müsteşarı Pandelis Kuros, Rum Yönetimi Sözcüsü Mihalis Papapetru ve Başsavcı Alekos Markides eşlik ediyor. Klerides, basın mensuplarını sorularını yanıtsız bıraktı.  

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş ise görüşmeye müsteşarı Ergun Olgun ile geldi. Denktaş, "Neden yalnız geldiniz?" sorusuna karşılık "Yalnız değilim" diyerek, Olgun'u gösterdi.  
DenktaÅŸ, "ekibindeki diÄŸer kiÅŸilerin daha sonra katılacağını, ÅŸimdi baÅŸka iÅŸlerini olduÄŸunu" söyledi. DenktaÅŸ ve Klerides, görüşmeye, resmi makam araçlarıyla geldiler.Â

Görüşmelere taraflar dörder kişilik heyetlerle katılacak. Çözüm için altı aylık bir süre öngörülüyor ancak Birleşmiş Milletler'in, Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne gireceği 2004 başına kadar devrede kalacağı belirtiliyor. BM Kıbrıs'ta 8, New York ve Cenevre'de de birer tur görüşme planlıyor.

GÖRÜŞMEYİ 200 GAZETECİ İZLİYOR

Haberin Devamı

Görüşmeleri naklen yayımlayacak televizyon ekipleri, sabahın erken saatlerinde görüşmenin yapılacağı BM kontrolündeki LefkoÅŸa uluslararası havaalanı yakınında bulunan bölgede hazırlığını yaptı. Görüşmeyi yaklaşık 200 gazeteci izliyor.Â

Haberin Devamı

BM, görüşmeler için bir binayı restore etti ve bölgede çevre düzenlemesi yaptı. BM`nin bu çalışmalarının yaklaşık 100 bin dolara mal olduÄŸu belirtiliyor.Â

DENKTAŞ’IN ÖNERİSİ

İki lider arasındaki doğrudan görüşme süreci, Denktaş’ın geçen kasım ayında Klerides’e yazdığı bir mektupla başlamıştı. Denktaş’ın daveti üzerine iki lider 4 yıl aradan sonra ilk kez 4 Aralık 2001 tarihinde buluşmuş ve doğrudan görüşmelere başlama kararı almışlardı.

Liderlerin üzerinde uzlaştıkları bir başka noktada, görüşmelerin ‘önşartsız’ olması. Ayrıca görüşmelerde bütün sorunlar masaya yatırılacak  ve tüm konularda görüş birliğine varılıncaya kadar hiçbir konuda anlaşmaya varılmış sayılmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!