'Görmediğimiz Türkiye'

Güncelleme Tarihi:

Görmediğimiz Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2011 09:51

Osmanlı’nın son dönemlerinden Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar uzanan ve hiçbir yerde yayınlanmayan Türkiye fotoğrafları 'Görmediğimiz Türkiye' sergisi için arşivden çıkarıldı.

Haberin Devamı

 'GÖRMEDİĞİMİZ TÜRKİYE' DEN SEÇMELER / FOTO GALERİ

123 yıllık arşivi National Geographic Türkiye baskısı için açıldı. Dünya tarihine tanıklık eden bu dev arşivden seçmeler yapan ekibin uzun çalışmaları sonucunda, ‘Görmediğimiz Türkiye’ sergisi doğdu.

Osmanlı’nın son dönemlerinden Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar uzanan döneme ışık tutan ve daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış bu 100 fotoğraf, National Geographic Türkiye’nin 10'ncu yılı şerefine Karaköy Antrepo 3’te sergileniyor. 11 Mayıs - 11 Haziran tarihleri arası ziyaretçilerini ağırlayacak olan sergi ücretsiz gezilebilecek.

 “TÜRKİYE TARİHİ BUNDAN DAHA İYİ ANLATILAMAZDI”

/images/100/0x0/55ea44fff018fbb8f875169d

Ekibin seçtiği fotoğrafların arkasındaki kısa notlar ve tarih bilgisini birleştiren NTV Tarih Dergisi Yayın Kurulu üyelerinden Necdet Sakaoğlu, Türkiye’den manzaralar sunan bu 100 fotoğrafları öyküleştirdi.

Sakaoğlu, “Türkiye tarihi bundan daha iyi anlatılamazdı” dediği sergi için şunları söyledi; Bizim tarihimizi yabancı fotoğrafçılar fevkalade görüntülemiş. İnsani fotoğrafların ön plana çıkarıldığı çalışmalar, tam bir tarih panoraması… Tarihçi gözüyle değil sivil bir bakış açısıyla dondurulan kareler, geçmişi yeniden yorumlama imkanı veriyor.

Sakaoğlu “Mekan ve insanların zamanla nasıl değiştiğini görmek çok etkileyici. Şimdilerin metropol şehri başkent Ankara, 1928’de bir kasaba görünümündeymiş” dedi. Sakaoğlu’nun örnek gösterdiği, fotoğrafçı Maynard Owen Williams’a ait fotoğrafın arkasında da “Bir kasaba görünümündeki Başkent” bilgisi yer alıyor.

Tarih hayranı olan Sakaoğlu’nun en beğendiği kare, bir yakınını kaybetmiş kadının mezarlığa giderken kıyafetine özen gösterdiği ‘Ziyaret’ isimli fotoğraf. Sakaoğlu, İstanbul’da yaşamanın ağırlığının farkında olan kadına hayran olduğunu söyledi.

/images/100/0x0/55ea44fff018fbb8f875169f
“YAŞLAR KÜÇÜK, İFADELER YAŞLI”

Arşivin tozlu raflarından özenle seçilen, İstanbul’dan Samsun’a Türkiye’nin dört bir yanını yansıtan bubüyüleyici 100 kareye bakmaya doyamayacaksınız. Hikaleri ile bütünleşen ve herbiri bünyede farklı etki yaratan fotoğrafları bir an önce görmelisiniz.

Birbirinden etkileyici bu fotoğraflar arasında bir tercih yapmak elbette çok zor. Ama beni en çok etkileyen ‘İstanbul Çocukları’ adlı fotoğraf oldu. Altında yazan “Yaşlar küçük, ifadeler yaşlı” cümlesi de bu fotoğrafı öyle güzel özetlemişti ki...

 

ÜNLÜ İSİMLER DE SERGİYE KATILDI 

/images/100/0x0/55ea44fff018fbb8f87516a1

SERGİNİN AÇILIŞINDAN KARELER / FOTO GALERİ

Türkiye tarihini aralayan ‘Görmediğimiz Türkiye’ sergisinin dün akşam gerçekleştirilen açılışına katılanlar arasında fotoğrafçı Bennu Gerede, manken Ece Sükan gibi ünlü isimler de vardı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!