Görme özürlü ressamın beyni Harvard'da incelendi

Güncelleme Tarihi:

Görme özürlü ressamın beyni Harvardda incelendi
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 03, 2005 14:06

Doğuştan görme özürlü olduğu halde canlı ve gerçekçi resimler yapan ressam Eşref Armağan'ın beyin gelişimi Harvard Üniversitesi'nde incelendi. Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı Genel Sekreteri Turhan İçli, burada yaptığı konuşmada, Armağan'ın doğuştan görme özürlü olduğunu ve 40 senedir hiç eğitim almadan resim yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

İçli, ArmaÄŸan'ın beyin MR'ıyla ilgili ilk bilimsel incelemelerin tamamlanmış olduÄŸunu ve bugüne kadar bilinmeyen yeni bilimsel bulgulara ulaşıldığını bildirdi. Bulguların bir çoÄŸunun henüz gizli tutulduÄŸunu ifade eden İçli, ressam ArmaÄŸan'ın görsel korteksinin resim yaparken canlandığını belirtti. İçli, araÅŸtırmalarda ressamın doÄŸuÅŸtan kör olduÄŸunun kesinlikle ortaya çıktığını da kaydetti.     Â

Basın toplantısına Amerikalı Menajeri Joan Eroncel'le katılan Eşref Armağan da, çocukluk çağlarından beri dünyayı parmak uçlarıyla tanımaya çalıştığını ifade ederek, ABD'de yapılan testler hakkında bilgi verdi.

Armağan, yapacağı resme ait şekillerin önce kabartmalarını parmaklarıyla incelediğini “boyut, perspektif, gölge ve renk gibi resmin temel öğelerini etrafındaki insanlara sorarak öğrendiğini ifade etti.

Haberin Devamı

 Görme yeteneği olmadığı halde resim yapabilmesinin uluslararası alanda ilgi gördüğünü ifade eden Armağan, beyin uzmanı Prof. Dr. Alvaro Pascual-Leone tarafından Harvard Üniversitesi'nde beyin MR'ının çekildiğini bildirdi. Armağan, burada görme kaybı ile beynin gelişimi ve beynin görme mekanizmalarının incelendiğini anlatarak, Toronto Üniversitesi'nden John M.Kennedy'nin de körlerin eğitimi konusunda kendisi hakkında çok önemli bir mihenk taşı nitelemesi yaptığını, dünyada bilinen tek örnek olduğunu söylediğini ifade etti.

EÅŸref ArmaÄŸan gazetecilerin isteÄŸi üzerine bir kaç saniye dokunduÄŸu mikrofonu detaylarıyla kısa bir sürede çizdi.    Â


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!