Görme-işitme engellilere film gösterimi

Güncelleme Tarihi:

Görme-işitme engellilere film gösterimi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2007 18:17

Sivas'ta düzenlenen “Engelsiz Erişim ve Engellilerle İletişim” konulu programda, aralarında görme engelli milletvekili Lokman Ayva'nın da bulunduğu görme engelliler ile işitme engellilere yönelik film gösterimi yapıldı.

Haberin Devamı

Sivas Belediyesi, Beyazay Görme Engelliler Derneği, Hayat Ağacı Derneği ve Sivas İşitme Engelliler Derneğinin işbirliğiyle kentteki görme ve işitme engellilere yönelik olarak Atatürk Kültür Merkezi'nde “Engelsiz Erişim ve Engellilerle İletişim” konulu program düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan görme engelli AK Parti İstanbul milletvekili Lokman Ayva, görme engelli olan ünlü Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun çok zor şartlar altında hayata tutunduğunu ve herkese örnek olması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin iyi bir değişim içine girdiğini, devletin tüm birimleriyle özürlüler konusunda milli mutabakat yaptığını ifade eden Ayva, “Okumamış, eğitim görmemiş özürlü kalmayacak. İhtiyaç sahibi olduğu halde özürlü maaşı almayan özürlü kalmayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Engellilerin hizmette bir araya gelmesi, aralarında iş bölümü yapması gerektiğini kaydeden Ayva, “Ele ele vererek dayanışma içerisinde olmalıyız” dedi.

Görme ve işitme engellilerin film izleme konusundaki zorluklarına da değinen Ayva, filmlerin görme ve işitme engelliler için özel versiyonlarının hazırlandığını belirterek, görme engeliler için sesli betimlemeli, işitme engelliler için alt yazılı filmlerin hazırlandığını kaydetti.

Sivas Vali Vekili Nurtaç Arslan, Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan Tunç ve diğer yetkililerin de engellilerle ilgili konuşmalar yaptığı programda, konuşmalar, sahnedeki bir görevli tarafından işaret diliyle işitme engellilere aktarıldı.

ÖZEL HAZIRLANAN FİLMLER GÖSTERİLDİ

Konuşmaların ardından görme engelliler ve işitme engelliler için ayrı ayrı hazırlanan özel filmler, perdeye yansıtıldı.
Programda ilk olarak Türkiye'de görme engelliler için hazırlanan ilk sesli betimleme film özelliğini taşıyan “Çarpışma” adlı kısa metrajlı film, gösterime sunuldu.

Umut Aral'ın yazıp yönettiği 20 dakikalık filmde, 3 arkadaşın bir soygun planı ve sonrasında yaşanan olaylar anlatıldı. Aksiyon sahnelerinin yoğun olduğu filmde gerçekleşen olaylar, sesli betimlemelerle görme engellilere anlatıldı.
Bu filmin ardından Yılmaz Erdoğan'ın senaryosunu yazdığı ve Ömer Faruk Sorak ile birlikte yönettiği “Vizontele” adlı film, alt yazılı olarak işitme engelli izleyicilerle buluşturuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!