Görevimiz tehlike

Güncelleme Tarihi:

Görevimiz tehlike
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2014 12:36

TÜRKİYE’de daha önce bankalar tarafından yapılan nakit taşıma işi artık uzman şirketlerce gerçekleştirilmeye başladı. Sektör son 10 yılda yüzde 40 büyüdü.

Haberin Devamı

BİNLERCE banknot, külçelerce altın hergün bir noktadan başka bir noktaya taşınıyor. Trafikte yanınızdan geçen bir zırhlı arabanın içinde milyonlarca dolar olabileceği gibi, bindiğiniz uçağın alt tarafında da yine külçelerce altınla uçuyor olabilirsiniz.

BELGESİZSE SİLAHTAN ÖNEMLİ

Gelişmiş ülkelerde kişilerin üzerlerinde yüklü miktarda nakit ya da altın gibi değerli eşyalarla gezmesi, kişinin uyuşturucu ya da silahlı olması kadar üst düzey bir ‘ilgi’ ile incelenmesine sebep oluyor. Türkiye’de daha önce sadece bankaların yürüttüğü nakit taşıma sektörü 2004 yılında yürürlüğe giren 5188 sayılı Kanun kapsamında sektörü hareketlendirdi. Son üç yıldır ise dünya devi şirketlerin Türkiye’ye gelmesiyle sektör çok hızlı büyüdü.

AL-TAŞI-DEPOLA

Sistem, bankaların çalıştığı perakende zincirlerinden, döviz büroları gibi yerlerden nakit paranın alınıp depolara götürülmesi ile işliyor. Aynı zamanda kuyumculuk faaliyetlerinde bulunan yetkili kurumların altın külçelerinin taşınması da özel güvenlikle sağlanıyor. Nakit tahsilatının günlük olarak yapıldığı şirketler bankalarla birlikte taşıma ve depolama için özel güvenlik şirketleriyle çalışıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE NAKİDİ BOL ÜLKE

Loomis, 2011 yılı itibariyle Genel Müdürü Sarp Tarhanacı’nın kendi kurduğu şirketi satın alarak Türkiye’ye giren dünyaca ünlü nakit ve değerli eşya taşıma şirketlerinden birisi. Tarhanacı, şirketin gelişini, “Türkiye’de daha önce bankaların kendi birimleri ya da iştirakleri ile yapılan taşımalar giderek bu işte uzman olan şirketlere bırakılıyor. Türkiye turizm, sıcak para ile nakitin çok olduğu bir ülke. 10 yıl içinde paranın hacminin daha da büyümesi bekleniyor. Dünyada 8 milyar Euro nakit taşıyan ve depolayan bir şirket olarak tüm bu taşınan ürünlerin sigortalanması ve teminatları konusunda şanslıyız” değerlendirmesini yaptı.

Genel müdür tek başına giremiyor

LOOMİS Türkiye Genel Müdürü Sarp Tarhanacı, kendilerine ait depolarda çok önemli güvenlik şartları uyguladıklarını anlattı. Tarhanacı, ağırlıkları 3,5 tonu bulan kasa kapılarında sadece 90 derecelik görüş açısıyla görülebilen şiflerin olduğunu böylece sadece yazan kişinin şifreyi görerek yazdığını söyledi. Tarhanacı, sistemde yöneticilerin de güvenliği için “tek başına” kimse depoya giremez kuralının olduğunu belirterek, “Ben de dahil tüm yöneticilerimiz yanında bir refakatçi olmadan depolara giremez” dedi.

Haberin Devamı

3 saatte altın teslimatı

LOOMİS Genel Müdürü Sarp Tarhanacı, İstanbul’da gümrüklü kasalama faaliyetini hayata geçirdiklerini söyledi. Tarhanacı, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından alınan Antrepo Açma ve İşletme İzin Belgesi kapsamında, bürokratik problemleri ve muhtemel riskleri en aza indirerek, İstanbul gümrüklü antrepomuzla birlikte Zürih, Londra, Dubai ve Hong Kong gibi bir altın merkezine dönüşebilecek. Kıymetli madenlerini İstanbul’da uzun süreli kasalayarak, satışı gerçekleştirdikten 3-4 saat sonra müşterilerine teslimat yapabilecekler. Atatürk Havalimanı yakınındaki özel bir alanda, güvenlik anlamında son teknolojinin kullanıldığı gümrüklü antrepomuz ilk etapta 10 ton altın depolayacak.”

Haberin Devamı

Bir araçta 250 milyon dolar taşınabilir

ZIRHLI ve tekonolojik sistemlerle giydirilen özel taşıma araçları sistemin en önemli parçalarından birisini oluşturuyor. Kimi zaman bir zırhlı araçta 250 milyon dolar bir seferde bir noktadan başka bir noktaya taşınabiliyor. Daha sonra bankanın tercihine göre ya bankaya teslim ediliyor ya da doğrudan para kabul şartları kurallara göre hazırlanarak Merkez Bankası’na yönlendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!