Görev yeri Litani Nehri

Güncelleme Tarihi:

Görev yeri Litani Nehri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2006 00:00

Genelkurmay ile Dışişleri arasında yapılan eşgüdüm toplantılarında Türkiye’nin Lübnan’da oluşturulması planlanan BM Barış Gücü’ne asker göndermesi eğilimi ağırlık kazandı. Türk askerinin gitmesi durumunda görev yeri "mavi sınır’ olarak bilinen İsrail-Lübnan sınırı ile Litani Nehri arasında kalan tampon bölge olacak.

TÜRKİYE’nin BM Barış Gücü’ne asker gönderme eğilimi giderek güçlenirken, Türk birliğinin görev yeri ve niteliğiyle ilgili ayrıntılar da belli olmaya başladı. Karar verilmesi durumunda Türk askerinin görev yeri "mavi sınır" olarak bilinen İsrail-Lübnan sınırı Litani Nehri arasında kalan 25 kilometrelik tampon bölge olacak. Başbakan Tayyip Erdoğan Türk askerinin görevini de "Afgan modeli" olarak tanımlayarak bunun halka yardım etmek, insani yardım organizasyonları ve imar faaliyetlerinin güvenliğini sağlamak olacağını söyledi.

KARAR BEKLENİYOR

Geçen ay Roma’daki Lübnan Konferansı’ndan bu yana Genelkurmay-Dışişleri Bakanlığı arasındaki eşgüdüm toplantılarında BM Barış Gücü’ne asker gönderme görüşü ağır bastı. Türkiye’nin bu eğilimine ilişkin görüşünün de BM Güvenlik Konseyi’nin yarın "angajman kurallarını" açıklamasından sonra belirgin hale gelmesi bekleniyor.

NEDEN GiDİLMELİ?

Eşgüdüm toplantılarında asker gönderme şu gerekçelere dayandırıldı:

Türkiye tarihi bağları nedeniyle bölgedeki gelişmelere kayıtsız kalamaz.

Türkiye dünyanın önemli aktörlerinin yer aldığı bir gelişmenin parçası olmak zorunda.

Başta AB’nin önemli ülkeleri olmak üzere 22 ülke asker gönderiyor.

2009’de BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine aday Türkiye’nin, BM’nin böylesine önemli bir görevinde devre dışı kalmamalı.

Bunlar Türk dış politikasının öncelikleriyle ters düşmez.

ŞARTLARIMIZ

BM Barış Gücü’nde yer alma koşulları ise şöyle sıralandı:

Görev tanımı barışı tesis değil, barışı koruma ve daha ileriye götürmek olmalı. Çünkü barışı tesis etmek için sıcak çatışmaya girilmesi ihtimali her zaman vardır.

Hizbullah veya diğer milis grupların silahsızlandırılması görev tanımında olmayacak.

Halkın acil ihtiyaçlarının karşılanması görevine öncülük edecek.

BM Gücü’nde herhangi bir komutanlık üstlenilmeyecek.

Başbakan Erdoğan, partisinin önceki akşamki MKYK toplantısında, Türk askerinin Lübnan’da üstleneceği görevlere ilişkin bilgi verirken, Türk askerinin Afganistan’daki gibi öncelikle istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacağını söyledi. Erdoğan "Oraya gidip birileriyle savaşacak, çatışacak muharip güç göndermiyoruz" dedi. Erdoğan oradaki görevi, zor durumdaki halka insani yardım organizasyonlarına katılmak, istikrarın sağlanmasının ardından başlayacak imar faaliyetlerinin güvenliğini sağlamak ve bu çalışmalarda aktif rol oynamak olarak açıkladı. Erdoğan, Türk askerinin hem halka insani yardım götüreceğini, hem de okul, hastane ve köprüler gibi halkın acil ihtiyacı olan imar faaliyetlerinde aktif görev üstleneceğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!