Google Earth'den, sorunlu bölge Darfur'daki son durum

Güncelleme Tarihi:

Google Earthden, sorunlu bölge Darfurdaki son durum
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 12, 2007 03:03

Tüm dünyanın uydudan çekilmiş çeşitli çözünürlükteki fotoğraflarını gösteren Google Earth, Sudan'ın sorunlu bölgesi Darfur'daki durumla ilgili kullanıcılarını aydınlatıyor.

Amerikan Holokost Müzesi ile ortaklaşa yürütülen projede, çatışmalardan etkilenen bin 600 köy, fotoğraflar, bilgiler ve görgü tanıklarının anlatımlarıyla gösteriliyor.
     İnternette Google Earth programını bedava indirerek yararlanabilen kullanıcılar, imleçlerini Afrika üzerinde "uçurduktan" veya arama bölümüne Sudan yazdıktan sonra "Crisis in Darfur" (Darfur Krizi) uygulamasını izleyebilirler.
     Google Earth'ün uygulamasında, acı çeken sıkıntılı insanları, bombalanmış köyleri, evleri, konutları, camileri ve okulları vurucu fotoğraflar, haritalar ve görgü tanıklıklarıyla incelemek mümkün.
     BM rakamlarına göre, Darfur'da 4 yıldır süren iç savaşta 200 binden fazla insan ölürken, 2 milyondan fazlası da evinden, yerinden oldu.
     Darfurlu Davud Salih, Google'ın uygulamasıyla ilgili olarak "Darfur'daki cinayetleri durdurmanın tek yolu insanları bilgilendirmek. İnsanlar soykırımın nasıl bir şey olduğunu bilmeli" diyor.
   Â
     -ABD'DEN YAPTIRIMLARA ERTELEME-
   Â
     Öte yandan, ABD'nin Sudan özel temsilcisi Andrew Natsios, Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, ABD'nin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'a Sudan yönetimini Darfur bölgesine BM askerleri yerleştirilmesine ikna etmesi için zaman tanımak amacıyla, bu ülkeye yönelik tek yanlı yaptırımları erteleme kararı aldıklarını belirtti.
     Natsios, Ban'ın kısa süre önce, bölgeye 20 bin Mavi Bereli asker yerleştirilmesine muhalefetini ortadan kaldırmak amacıyla Hartum hükümetine baskı yapmak için 2 ile 4 hafta ek süre istediğini kaydetti.
     Amerikan yönetiminin, hepsi Hartum hükümetine bağlı 29 yeni şirkete yaptırım ile daha önce yaptırım uygulanmakta olan 130 şirkete yaptırımların ağırlaştırılmasını planladığını anlatan Natsios, "Genel Sekreter'e eğer istediği 2 ila 4 hafta ise bir şans vermeliyiz" dedi.
     Natsios, ayrıca Sudan hükümetinde görevli, savaş suçu ile itham edilen ve barışı engelleyen bir liderin mal varlığının dondurulması ile seyahat yasağı getirilmesinin öngörüldüğünü belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!