Gönüllüler çoğalıyor

Güncelleme Tarihi:

Gönüllüler çoğalıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2001 00:00


Gaye GÜZELAY - Sefa ÖZKAYA
Haberin Devamı

17 Ağustos Depremi'nden sonra ortaya çıkan gönüllü kurtarma grupları artıyor. Erenköy'de kurulan Arama Kurtarma Araştırma Derneği, deprem ve trafik kazalarında devreye girecek 95 kişilik özel eğitimli bir grup oluşturdu. Çeşitli meslek gruplarından gönüllüler Yenibosna'da itfaiye eğitimi alıyor.

Deprem felaketinden sonra 'Herkesin yapabileceği birşey vardır' düşüncesiyle bir araya gelen Erenköylü gönüllüler beş ayda örnek bir arama kurtarma grubu oluşturdu. 2000 Eylülü'nde resmen faaliyete geçen Arama Kurtarma Araştırma Derneği'nin (AKA) özel kurtarma eğitimi almış, hazır donanımlı ekibinin sayısı 95 kişiye ulaştı.

Değişik yaş ve meslek grubundan gönüllüler haftada 2.5 saat teorik, ayda bir gün uygulamalı eğitim alıyor. Her çarşamba saat 20.00-23.30 arası düzenlenen teorik eğitimi alanında uzman olan bir kadro veriyor. Uygulamalı eğitim ise her ayın bir pazar günü düzenleniyor. Dört aylık ön eğitimi tamamlayan dernek üyeleri özel bir eğitimden daha geçiriliyor.

Tüm ayrıntılar düşünüldü

AKA'nın kurucuları Mehmet Hatunoğlu ve Cengiz Apaydın. Derneğin yönetim kurulu ve üyeleri arasında mimar, inşaat mühendisi, bilgisayar mühendisi, doktor, işletmeci, bilgisayar mühendisi gibi mesleklere sahip gönüllüler bulunuyor. Dernek tüm çalışmalarını üye aidatları ve bağışlardan oluşturduğu fon yardımıyla sürdürüyor.

Dernek Başkanı Mehmet Hatunoğlu, gruplarında inşaat mühendisi, mimar gibi meslekten gönüllülerin bulunması sayesinde binalar ve trafik kazaları konusunda kısa zamanda gereken bilgileri topladıklarını belirtiyor. ’’Dernek üyelerinin yüzde 80'i bu meslek gruplarından’’ diyen Hatunoğlu avantajı iyi kullanarak etkili çalışma yöntemi geliştirdiklerini söylüyor.

AKA, bir deprem felaketiyle karşılaşıldığında nasıl harekete geçileceğini en ince ayrıntısına kadar programlamış. Haberleşme zinciri, telefonların kesileceği düşünülerek önlem alınmış. Ayrıca kurtarma çalışmalarının koordinasyonu için iş makineleri ve cankurtaran sağlayan birer şirketle, Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası'yla protokol imzalanmış. Firmalar hiçbir ücret talep etmeden deprem sırasında olanaklarını seferber etmeyi taahhüt ediyor.

Web sitesi kurdular

AKA Türkiye'deki kamu kuruluşları ve sivil örgütlerin belgelerinden yararlanarak bir de eğitim kitabı hazırladı. Kitaptaki bilgiler derneğin www.aka-arama.org adresindeki web sitesinden de edinilebiliyor.

Dernek önümüzdeki günlerde Boğaziçi Üniversitesi ve Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın da işbirliğiyle ilköğretim okullarında afetlerle ilgili toplantılar düzenlemeyi planlıyor.

AKA'nın amaçlarından biri de trafik kazaları sonrasında kurtarma çalışmalarına katılmak. Bağdat Caddesi'ni pilot bölge seçen gönüllü ekip yetkililerden gereken izinleri aldıktan sonra faaliyete geçecek.

Ateşli eğitim

Haberin Devamı

Sanayi kuruluşları başta olmak üzere çeşitli işyerlerinde oluşturulan gönüllü gruplar Yenibosna'daki İtfaiye Okulu'nda yangına müdahale dersi alıyor. Gönüllü itfaiyeciler, okulda teorik dersleri aldıktan sonra, bahçeye çıkıp, alevlerle mücadele ediyorlar. Üzerlerinde bazen takım elbise ve kravat olsa da yangın tüpleriyle, temsili yangını söndürmeye çalışanlar, biraz da eğlenerek, eğitimlerini tamamlıyorlar. Alevlerle ilk mücadelede acemi davranan gönüllü itfaiyeciler tatbikat sonunda, çevrelerinde çıkacak her hangi bir yangına bilinçle müdahale edebilir hale geliyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!