’Gömlek’ genelgesi

Güncelleme Tarihi:

’Gömlek’ genelgesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2006 00:00

AKP yönetimi belediyelere bir genelge göndererek dini içerikli yayınlar konusunda uyardı. Genelgede "Asli görevleriniz arasında yer almamasına rağmen yaptığınız yayınlarda tartışma yaratabilecek sosyal ve dini konular işleniyor. Bunlar Genel Merkez’ce tasvip edilmemektedir" denildi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, dini içerikli yayınlar konusunda, "O gömleği bir daha giymeyin" uyarısında bulunduğu belediyelere, AKP yönetiminden de uyarı genelgesi gitti. AKP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Ergün imzasıyla doğrudan belediye başkanlarına gönderilen genelgede şöyle denildi:

TASVİP ETMİYORUZ

Belediyelerimizin, kültürel içerikli toplantı, panel ve konferanslar ile dergi, kitap, broşür gibi basılı neşriyatında, kamuoyunu yanlış yönlendirebilecek, yanlış anlaşılabilecek, başkalarınca istismar edilebilecek veya gereksiz tartışmalara yol açabilecek nitelikte politik, sosyal ve dini konular işlendiği görülmüştür. Belediyelerin asli görevleri arasında yer almayan ve basın yayın organlarına da intikal eden bu hususların parti programımıza, partimiz temel ilke ve amaçlarına da uygun olmadığı ve partimiz Genel Merkezi’nce tasvip edilmediği bilinmelidir.

YAPTIRIM UYGULANACAK

Ergün, belediyelerin dini içerikli yayınlarıyla ilgili olarak ise gazetecilere, "Fetva vermek, dini bilgileri güncelleştirip bu konularda analiz yapmak belediyelerin görevi de işi de değil. Fetva gerekiyorsa bu işi Diyanet yapsın" değerlendirmesinde bulunmuştu. Belediyelerin bu konuda daha önce sözlü olarak uyarıldığını açıklayan Ergün, bundan böyle bu şekilde davrananlar hakkında yaptırım uygulanacağı bilgisini de vermişti.

Erkekle tokalaşılmaz

TUZLA Belediyesi’nin evli çiftlere dağıttığı "Delilleriyle Aile İlmihali" kitapçığından:

İmanlı kadınlar ve erkekler musafaha (el sıkışmak) veya el öpmeyi yalnız mahrem hısımlarla sınırlı tutmayı şiar edinmeli.

Evleneceklerin tasarruf ehliyetine sahip olmaları gerekir. Bu da yedi yaşında iyi ile kötüyü ayırt etme gücünü elde etmekle gerçekleşir. Evlilikte alt yaş sınırı kızlarda dokuz, erkek çocuklarda ise 12’dir.

İslama göre aralarında eşitliği sağlamak şartıyla erkeğin aynı anda dört kadınla evlenmesi mümkün.

Hastalık, ahlaksızlık ve şiddetli yoksulluk gibi özürler bulunmadıkça evli çiftler gebeliği önleyen yöntemlere başvurmamalıdır.

Örtünmemek günahkarlık

EYÜP Belediyesi’nin "Kutlu Doğum Haftası" nedeniyle okullarda dağıttığı "Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed" broşüründen:

"Örtünme hususu bazı kimseler aksini iddia etse de İslam’ın kesin bir emridir. Örtünmenin şekli zaman ve zemine göre, hatta zevklere göre elbette değişiklik gösterebilir. Ancak el, yüz ve ayaklar hariç bütün vücudun örtülmesi ilahi bir emirdir. Örtünmemek dinden çıkmak değildir, sadece günahkar olmaktır. Ancak başörtülüye eğitim ve sosyal sahalarda reva görülen muamele sadece zulüm ve haksızlık olarak değerlendirilemez. Aynı zamanda İslam dinini hatırlatan her şeye düşmanlıktır. Din ve vicdan özgürlüğüne müdahaledir."

Trafik kazası Allah’tan

BEYOĞLU Belediyesi’nin, ilköğretim öğrencilerine dağıtmak için hazırlattığı, "Çocuklara Trafik Bilgileri ve Eğitimi" rehberinden:

"Kuşkusuz trafik kazaları da diğer büyüklü küçüklü bütün olaylar gibi takdir-i ilahidir. Çünkü her şey Allah’ın takdirine bağlıdır. Onun ilminin, takdirinin dışında bir şey olmaz, olamaz. Hatta bir yaprak dahi onun izni olmadan kıpırdayamaz. Bu bakımdan bazılarının, ’Vatandaş, trafik kazaları kader değildir’ teraneleri, bizim tevhid/birlik esası üzerine kurulu inançlarımıza aykırıdır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!