Gomidas, derlediği ezgilerle anılacak

Güncelleme Tarihi:

Gomidas, derlediği ezgilerle anılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2010 00:00

19’uncu yüzyılın sonunda Anadolu’yu adım adım gezip ilk halk müziği derlemelerini yapan besteci, müzikolog Gomidas doğumunun 140, ölümünün 75’inci yılında İstanbul’da ‘Bu Toprağın Şarkıları’ başlıklı konserle anılacak. 16 Aralık’taki konserde Gomidas’ın derlediği Türkçe, Kürtçe, Ermenice ezgileri Aynur, Şevval Sam, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, Cihat Aşkın Ensemble ve piyanist Şahan Arzruni’nin eşliğindeki şancılar seslendirecek.

Anadolu’nun yetiştirdiği en önemli müzikologlardan Gomidas, 16 Aralık’ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek özel bir konserle anılacak. İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle gerçekleşecek “Gomidas’a Saygı: Bu Toprağın Şarkıları” konseri Klasik Batı Müziği, pop, halk müziği alanında çalışan altı solist, iki topluluk ve 40’ar kişilik beş koroyu bir araya getirecek.

İki yıllık hazırlık

Konser programı Anadolu Kültür ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın iki yıllık ortak çalışmasıyla hazırlandı. Sanat yönetmenliğini İstanbul doğumlu Amerikalı piyanist Şahan Arzruni üstlendi. Konserde Gomidas’ın piyano ve şana uyarladığı halk ezgilerini Şahan Arzruni eşliğinde Ari Edirne, Sevan Şencan, Kevork Tavityan seslendirecek. Gomidas derlemelerinde yer alan eski, az bilinen Türkçe, Kürtçe, Farsça türküleri Aynur, Şevval Sam ve Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, Cihat Aşkın Ensemble yorumlayacak.

Biletler satışa sunuldu

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda saat 20.30’da başlayacak konserin biletleri 17, 22 ve 28 TL’den Biletix’te satışa sunuldu.

AĞAÇLARA TIRMANIP GİZLİCE TÜRKÜ DERLEDİ

Kütahyalı Kevork Soğomonyan, herkesin bildiği ismiyle Vartabed Gomidas, Anadolu’nun yetiştirdiği ilk ezgi avcısıydı. 1910’larda Darülelhan heyetinin yaptığı kayıtlarından, Bela Bartok ve Adnan Saygun’un 1936’daki derlemelerinden yıllar önce tek başına Anadolu’yu dolaşıp, türküleri sözleriyle, notalarıyla kayda geçirmişti. “Notacı Papaz” lakabını takmışta halk ona. Kimi zaman köy meydanlarında, kahvelerinde söylenen türküleri derledi. Kadınlar tepki gösterdiği için, söyledikleri ağıtları, türküleri kapalı kapılar ardına gizlenip, çalıların ardına saklanıp, ağaçlara tırmanıp gizlice not etti. Daha sonra bunları inceleyip, orijinal hallerini ortaya çıkardı, üç bine yakın Ermenice, Kürtçe, Türkçe türküyü kayda geçirdi.

1915 travmasını atlatamadı

Gomidas, 24 Nisan 1915’te 235 Ermeni aydınıyla tutuklanıp, Ayaş’a gönderildi. Evi, arşivi talan edildi. Dostlarının araya girmesiyle serbest bırakılsa da yaşadığı travmanın etkisinden kurtulamadı. İstanbul’daki tedavisinde çözüm bulunamayınca Paris’e gönderildi. Müziği bıraktı, 1935’te ölene kadar hastanede, çevresiyle iletişim kurmadan yaşadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!