Goldman yatırımı Facebook'un değerini 50 milyar dolara çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Goldman yatırımı Facebookun değerini 50 milyar dolara çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2011 11:31

ABD’li Goldman Sachs bankası ve bir Rus yatırımcı popüler sosyal paylaşım sitesi Facebook’a, 500 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu yatırımla sitenin piyasa değeri 50 milyar dolara çıkarak eBay, Yahoo ve Time Warner gibi şirketleri geride bıraktı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor

 

Doğru yatırım tercihleriyle bilinen Goldman Sachs’ın, Facebook’a yatırım yapması, halihazırda Google gibi devlere rakip olarak gösterilen şirketin, gücünü artırmaya devam ettiği yönünde bir işaret olarak kabul edilebilir.

  

Anlaşmaya göre, Goldman şirkete 450 milyon dolar, bir Rus yatırım firması Digital Sky Technologies ise 50 milyon dolar yatırım yaptı. Konuya yakın bir kaynak, Rus şirketin Facebook’a bugüne kadarki yatırımının yarım milyar doları geçtiğini belirtti.

 

Yeni yatırım, yetenekli çalışanları işe alma, yeni ürünler geliştirme ve büyük bir ihtimalle şirket satın almalar konusunda, şu anda halka açık olmayan Facebook’un elini rahatlatacak.

Haberin Devamı

 

Diğer yandan, ABD sermaye piyasası denetleme organı SEC, yatırımın açıklanmasından hemen önce aralarında Facebook, Twitter, oyun sitesi Zynga ve profesyonel iş arama ağı olan LinkedIn gibi internet şirketlerinin hisselerine artan ilgi sonrasında, şirketleri incelemeye aldı.

 

FACEBOOK’A HALKA ARZ BASKISI 

Şirkete aktarılan yeni kaynak, yöneticilerinin ısrarla karşı çıkmasına rağmen, Facebook üzerindeki halka arz baskını artırabilir.

 

Microsoft ve Google’ın hisselerinin özel sektör şirketleri arasındaki popülerliği, en nihayetinde şirketlerin halka arz süreçlerini hızlandırmıştı.

 

Şu ana kadar, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin halka arzı ya da satış olasılığını göz ardı etti. Zuckerberg, Kasım ayında düzenlenen bir konferansta “Kısa bir süre içinde kimse böyle bir şey beklemesin” açıklamasını yapmıştı.

 

Diğer yandan şirketin piyasadan sermaye toplama sürecini yakından takip eden kişiler, Facebook’un 2012’de halka arza gitme niyetinde olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

 

SOSYAL MEDYAYA İLGİ ARTIYOR

Son yıllarda, sosyal medya şirketlerine olan kullanıcı ilgisinde bir patlama yaşanıyor. İndirimli biletlerin satıldığı Groupon sitesi, geçtiğimiz günlerde Google’dan gelen 6 milyar dolarlık teklifi geri çevirdi. Şirket şu anda değerini 5 milyar dolar olarak fiyatlayan yatırımcılardan toplam 950 milyon dolar sermaye toplama sürecinde.

 

Eski bir Google çalışanı ve Twitter’ın ortaklarından biri olan, Silikon Vadisi’ndeki melek yatırımcılardan Chris Sacca, “Google’ın ilk günlerini düşündüğünüzde, şirket halka arza kadar Wall Street tarafından göz ardı edildi” diye konuştu.

 

Sacca ek olarak, “Bu kez, Wall Street daha akıllı hareket ediyor. Şirketler, ortada ciddi büyüme fırsatlarının olduğunu görüyor. Biz de onların bir parçası olmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 

Diğer yandan, Facebook’un son yatırım anlaşması, şirketin halka arz performansına yönelik tartışmaları hızlandırdı. Analistler, şirketin halka açık hale gelmesi durumunda, hissedarlarına her yıl 2 milyar dolar kazandıracağını belirtti.

 

*Bu yazı New York Times’ta, “Goldman Invests in Facebook at $50 Billion Valuation” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!