Gökova bedduası

Güncelleme Tarihi:

Gökova bedduası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2006 00:00

Mazı, Yeniköy, Çökertme ve Bozalan Köyü’ndeki yangın yaban hayatını da yok etti. Kaplumbağa, tavşan, yılan, geyik ve yaban domuzları yandı. Kuş ve sincap yuvaları yok oldu. Yaban domuzunun yanmış hali, tarlaya, bahçeye zarar verdiği için hiç sevmeyen köylülerin bile gözyaşlarını akıttı.

BODRUM ve Gökova’nın cennet köşelerinden Mazı, Yeniköy, Çökertme ve Bozalan Köyü sınırları içinde devam eden orman yangını, yaban hayatını yok etti. Birçok kuş, kaplumbağa, tavşan, yılan, geyik, ve yaban domuzu ve özellikle yavrular alevlerin pençesinde can verdi. Ağaçlardaki ve çalılardaki kuş ve sincap yuvaları yokoldu. Mazı köylüleri, köye yakın ormanlık alanda yanan yaban domuzlarını bulunca gözyaşlarını tutamadı. Yaklaşık 100 kilogram ağırlığındaki bir yaban domuzunun yola 30 metre kadar yaklaştığı ancak alevlerden kurtulamadığı görüldü. Alevlerden kurtulabilmek için son bir hamleyle yerde açtığı çukurun içine girmeye çalıştığı anlaşılan domuzun acı sonu yürekleri burktu. Köylüler yanan ormanda yanmış 12 yaban domuzu daha buldu.

3 BİN KİŞİ GECE SOKAKTAYDI

Yaklaşık 1000 hektarlık alanda etkili olan ve 900 hektar ormanı kül eden yangında 5 bin kovan arı ve yaşam alanı yok oldu. Arazi koşulları ve rüzgar nedeniyle gece boyunca yeterli müdahale gerçekleşemeyince, alevler Gökova’nın kuzeydoğusuna dayandı. Yukarı Mazı, Aşağı Mazı, Çocukmezarlığı, Armutçuk, Çökertme, Yeniköy ve Bozalan köylerinde yaşayan yaklaşık 3 bin kişi geceyi sokakta geçirdi.

BODRUM’DA BİR KİŞİ GÖZALTINDA

Muğla Valisi Temel Koçaklar, Bodrum’daki devam eden orman yangınıyla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını söyledi. Yangınla ilgili olarak gözaltına alınan kişinin herhangi bir örgüt ile bağlantısının bulunmadığını ifade eden Koçaklar, "Bodrum’daki orman yangınıyla ilgili bir kişi gözaltına alındı. Bu kişi ifadesinin alınmasının ardından adliyeye çıkartıldı. Bize gelen bulgularda olayın terörle bir ilgisi yok. Bu konu çok yönlü bir şekilde araştırılmaya devam ediliyor" dedi.

KAŞ’TA 1000 SORTİ YAPTILAR

Antalya’nın Kaş İlçesi Kıbrısçayı Kanyonu’ndaki orman yangını 5’nci gününde de devam ediyor. Helikopterler 5 günde toplam 1000 sorti yaparak yangına 3 bin ton su boşalttı. 4 helikoptere dün 2 helikopter daha eklendi. Yangının vadinin yukarısına doğru rüzgarın etkisiyle kaydığını ve düzlüğe çıkmak üzere olduğunu kaydeden Orman Bakanı Osman Pepe, ekiplerin yangının önünü kestiğini ve kendi kendine sönmesini beklediklerini bildirdi. Pepe, "Yangının hemen durdurulması mümkün değil. Yangın belirli bir alanda tutularak çevreye sıçramaması için gayret sarfediliyor. Yanan alan 300 hektarı geçmez, bunu da göze alıyoruz" diye konuştu.

AMANOS’TA 3 YERDENYANGIN

Bu arada Antalya merkeze bağlı Çalkaya Beldesi, Kundu yakınlarında sabah başlayan yangın, bozuk çam ormanında etkili oluyor. Bilecik Gölpazarı ve Osmaneli ilçelerinde çıkan orman yangınında ise toplam 5 hektarlık alan yandı. Osmaniye’nin Amanos Dağları eteğindeki Zorkun Yaylası’nda yangın çıktı. Kızılçam ormanının 3 ayrı bölgesinde çıkan yangına Osmaniye Orman İşletme ve belediye itfaiye araçları müdahale etti.

Yakanın gözü yeşil görmesin

Mazı Köyü’nde oturan 67 yaşındaki Mehmet Koç, yangından kaçamayıp, yola 30 metre kala diri diri yanan domuzun başında kemanıyla hüzünlü nağmeler çaldı. Köylülerle birlikte yanan ormana, yanan kurda kuşa ağıt yakan Koç, yangına neden olanlara, "Gözleri bir daha yeşil görmesin" diye beddua etti.

Çınara sığındı

İzmir Selçuk’taki yangında yüzlerce hektar ormanlık alan kül olurken yaban hayatı da büyük bir darbe yedi. Alevlerin yuvasını kül ettiği bu baykuş Sultaniye Köyü’nde bir çınara sığındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!