Gökkuşağı Derneği AİHM'e gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Gökkuşağı Derneği AİHMe gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2006 17:43

Travestileri, Transeksüelleri, Geyleri, Lezbiyenleri Koruma, Yardımlaşma ve Kültürel Etkinlikleri Geliştirme Derneği (GÖKKUŞAĞI) Başkanı “Öykü” takma adlı Ömer Evren, önceki gün Bursa'da organize ettikleri yürüyüşün güvenlik gerekçesiyle iptal edilmesi nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuracaklarını bildirdi.

Evren, yaptığı yazılı açıklamada, 6 Temmuz Pazar günü Setbaşı Caddesi'nde toplanarak Kent Müzesi önüne kadar yapmayı planladıkları ”yasal izinli” yürüyüşün engellendiğini savundu.

Yürüyüş günü “ayrımcılık yasağı ve ifade açıklama özgürlü ihlali” yapıldığı gerekçesiyle Bursa Valiliği hakkında AİHM'e başvuracaklarını belirten Evren, bu konuda avukatlarının çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Bursasporlu Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Fevzinur Dündar'ın yürüyüşten bir gün önce yaptığı ve yürüyüş günü birçok gazetede yer alan basın açıklamasında halkı kışkırttığını öne süren Evren, bu açıklamada hedef gösterildiklerini, bu nedenle yürüyüş günü etkinliğe katılmak üzere dernek binasına gelen yaklaşık 200 kişinin ”hakaretlere, taşlı, sopalı ve kurusıkı tabancalı tehditlere maruz kaldığını” iddia etti.

Dündar hakkında Bursa Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını, ayrıca 100 bin YTL'lik tazminat davası açacaklarını ifade eden Evren, yürüyüşten günler önce “Bursasporum.com” adlı internet sitesinde de bu konu hakkında kışkırtıcı forumlar düzenlendiğini, bu nedenle sitenin kapatılması talebiyle Cumhuriyet Savcılığına başvurularını yaptıklarını kaydetti.

ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİNDEN KINAMA

Bu arada, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi, yürüyüşün iptaliyle ilgili yazılı açıklama yaptı.
“Avrupa kenti Bursa, 6 Ağustos 2006 Pazar günü, hafızalardan silinmemesi gereken bir utanca sahne oldu” denilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Kendilerini bu kentin efendisi gibi gören bir grup, derneklerinin kapatılmaya çalışılmasını, en temel demokratik haklarından birini kullanarak protesto etmek isteyen dernek üyelerini dernek binasında adeta hapsederek, susturdu.

Toplum içinde varolma savaşı veren, farklı olsa da bizden olan bu insanlar, bir kez daha cehaletle beslenen şiddetin kurbanı oldular. ÇGD Bursa Şubesi olarak, ırkı, dini, dili, cinsel kimliği ne olursa olsun herkesin demokratik haklarını insanca kullanabilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Dernek ve onların sesine ses katmaya çalışan tüm insanlara karşı girişilen bu vahşi tutumu, şiddetle kınıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!