Gökçek'e çete gözaltısı

Güncelleme Tarihi:

Gökçeke çete gözaltısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dün DGM talimatıyla ‘Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve belediye ihalelerine fesat karıştırmak’ iddiasıyla gözaltına alındı. Muradiye Vakfı bağlantılı 7 şirket yöneticisiyle, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürülen Gökçek için 4 gün gözaltı süresi verildi.

Çete soruşturmalarına, dün Ankara'da deprem yaratan bir halka daha eklendi. FP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Muradiye Vakfı bağlantılı 7 şirket yöneticisi, ‘Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve belediye ihalelerine fesat karıştırmak’ iddiasıyla gözaltına alındı.

Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in talimatıyla dün sabah evinden alınarak Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürülen Melih Gökçek ile şirket yöneticileri Musa Mallı, Saim Çöllüoğlu, Mahmut Salman, Cengiz Haşmer, Yasemin Haşmer, Halil Akburak ve Zeytin Demirci 70 trilyon liralık usulsüzlük yapmakla suçlanıyor. Savcı Yüksel, Gökçek ve şirket yöneticileri için 4 gün gözaltı süresi verdi.

Gökçek'in evinde yapılan aramada da, 2 ruhsatlı tabanca ile bir tüfek bulundu. Gökçek ve 7 şirket yöneticisi, dün 13.35 sıralarında Adli Tıp Kurumu'na götürülerek, doktor muayenesinden geçirildi. Sinirli görülen Gökçek, Adli Tabib çıkışı gazetecilere, ‘‘Korkmaz Yiğit'i hayatımda görmedim, tanımadım. Kamuran Çörtük ile tanışmıyorum, Sayın Mesut Yılmaz ile aşağı yukarı 4 senedir görüşmüyorum. Ne demek istediğimi anladığınızı zannediyorum. Gözlerime bakın ne demek istediğimi anlarsınız. Milletim de anlar, 65 milyon da anlar, yurtdışındaki insanlar da anlar’’ dedi.

Gökçek'in gözaltına alınması üzerine, çok sayıda FP milletvekili ve yöneticisi Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne akın etti. İçeri alınmayan kalabalık grup, bina önünde bekledi.

MURADİYE KÜLTÜR VAKFI

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, 1994-1995 ve 1996 yıllarında Muradiye Kültür Vakfı'nın, paravan şirketler aracılığıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden 90 adet ihale aldığı, bu ihaleler karşılığı trilyonlarca lira kazanç sağladığı, 11 adet ihalenin teklif mektuplarının imzalarının aynı olduğunun, müfettiş raporları ve dosya münderecatı ile sabit bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, şöyle devam edildi:

‘‘İhaleleri alan Muraş A.Ş, Kevser Proje, Furkan Planlama, Tayfur Proje Planlama, Abide Proje, Feza Teknik ve Çakıroğulları şirketlerinin, Muradiye Kültür Vakfı'na ait binada bulundukları, ortakların ve yetkililerin çoğunluğunun aynı olduğu ve kiracısı oldukları Muradiye Kültür Vakfı'nın kararları üzerinde yüksek meblağda bağışta bulundukları müfettiş raporları ve dosya münderecatı ile sabit olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 12.11.1998 gün ve Hazırlık 1998/293 sayılı talimatları doğrultusunda yakalanmaları ile savcılıklarından gözetim istenmesi şeklindeki talimat doğrultusunda gözetim altına alınmış ve soruşturmaya başlanmıştır.’’

LÜZUMU MUHAKEME YOK

Dava açılırsa, Gökçek'e yöneltilen suç DGM kapsamında olduğu için, hakkında ‘Lüzumu muhakeme’ prosedürü işletilmeyecek ve Memurin Muhakemat Kanunu hükümleri uygulanmayacak. Soruşturma sonucunda yeterli delil toplanması halinde Gökçek'e, TCK'nın 313'üncü maddesindeki, ‘Cürüm işlemek için çete kurma’ ve 366'ncı maddedeki, ‘İhaleye fesat karıştırma’ suçundan toplam 4.5 yıla kadar hapis istemiyle Ankara DGM'de dava açılabilecek. Gökçek'in mahkûm olması durumunda ise belediye başkanlığı düşecek.

Soruşturma, Sanayi Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin inceleme yapması ve suç duyurusunda bulunması üzerine açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gökçek hakkındaki iddiaların DGM'nin görev alanındaki TCK'nın 313'üncü maddesindeki çete suçu kapsamında girdiği gerekçesiyle ‘Görevsizlik’ kararı verdi. Dosya, Ankara DGM Başsavcılığı'na gönderildi. Bunun üzerine DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel harekete geçti ve Hazırlık 1998/293 sayılı talimatı ile Gökçek'in gözaltına alınmasını istedi.

Gözlerime bakın...

Gökçek, sağlık kontrolü için Adliye binasındaki Adli Tabipliğe getirildi. Kontrolden çıktıktan sonra gazetecilere, ‘‘Korkmaz Yiğit'i hayatımda görmedim, tanımadım. Kamuran Çörtük ile tanışmıyorum, Sayın Mesut Yılmaz ile aşağı yukarı 4 senedir görüşmüyorum. Gözlerime bakın ne demek istediğimi anlarsınız’’ dedi. Gökçek, tekrar Emniyet'e götürülürken çevredeki kimi türbanlı kişilere el salladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!