Gökalp depremi

Güncelleme Tarihi:

Gökalp depremi
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2001 00:00


Nuray BABACAN / ANKARA
Haberin Devamı

Tarım Bakanı Gökalp'in, Ecevit, Kemal Derviş ve ANAP hakkında ağır ithamlarda bulunması sıkıntı yarattı. ANAP divan üyeleri, ‘‘Bu adam terbiyesiz’’ derken, Genel Başkan Yardımcısı Andican, Gökalp'in sözlerini ‘‘seviyesiz’’ buldu.

Geçen yıl koalisyon ortakları hakkında atıp tutan Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in, ikinci kez aynı tavrı sergileyip Başbakan Bülent Ecevit, Devlet Bakanı Kemal Derviş ve koalisyon ortağı ANAP hakkında ağır ithamlarda bulunması, koalisyonda sıkıntı yarattı. Tunus Cumhurbaşkanı ile görüşmek için gittiği Camlı Köşk'te bir gazetecinin Gökalp'in kendisine ilişkin açıklamaları hatırlatması üzerine Ecevit, önce ‘‘Şimdi yeri değil’’ dedi. Ardından da, ‘‘Zaten o konulara girmem gerekmez’’ sözleriyle sıkıntısını belli etti.

YILMAZ: HALLEDERİZ

Gökalp'ın yarattığı sıkıntı, ilk olarak ANAP Başkanlık Divanı'nda gündeme geldi. ANAP'lılar kızgın sözler sarfederken, Mesut Yılmaz soğukkanlılığını korudu. Toplantı öncesinde, Gökalp'ın partisini suçlayan açıklamaları için ‘‘Bunu aramızda konuşuruz hallederiz, koalisyon ortakları olarak basın aracılığıyla konuşmayız’’ diyen Yılmaz toplantıda, ‘‘Şu işin aslını anlatın bana. Bunlar olmaması gereken çirkin şeyler’’ diyerek söze başladı.

KAPIMIZI AŞINDIRDI

Divan üyeleri toplantıda, gübre sorunun Tarım Bakanı'nın yanlış politikalarından kaynaklandığını belirterek, ‘‘MHP'lilere yakın Salurbey şirketine gübre ihalesini verdiler. Yüzüne gözüne bulaştırdı’’ dediler. Mustafa Taşar ise hırsızlıkla suçlanan bürokratın hakkında dava açılmayan tek kişi olduğunu belirterek, ‘‘Gökalp göreve geldikten sonra ANAP'lı diye tüm bürokratları görevden aldı. Hepsi hakkında da soruşturma başlattı. Hiç biri suçlanmadı. TÜGSAŞ'ın Genel Müdürü Şahin Güven ise hakkında dava açılmayan tek kişiydi. Elinde bilgi belge olmadan konuşuyor. Kimse karnından atmasın’’ dedi. Divan üyeleri, ‘‘Bu adam tebiyesiz, sürekli böyle laflar ediyor. Haddini bildirelim. Önce kendi bürokratlara baksın, Bufalo operasyonunda içeri atılanların hepsi kendi atadığı bürokratlar’’ dediler. Bir üye ise ‘‘Gökalp daha önce rektör olmak için günlerce kapımızı aşındırdı, yapmayınca da bize kinlendi’’ değerlendirmesinde bulundu.

SEVİYESİZ YAKLAŞIM

Toplantıdan sonra açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Ahat Andican ise Gökalp'a sert eleştirilerde bulunarak, ‘‘Eğer bakan bu sözleri ifade ettiyse, seviyeli bir yaklaşım olmadığını vurguluyorum. Eğer bir bakan hem suçluyup hem de mahkemeye gitmiyorsa kendisi suçludur’’ dedi. Andican, bakanın ‘‘çamur at izi kalsın’’ yaklaşımı sergilediğini belirtti. Andican, ‘‘İstifa etmesini isteyecek misiniz?’’ sorusuna ‘‘Eğer bakan bu ifadeleri kabul ederse, gereken yapılacaktır’’ karşılığını verdi.

MHP DUYARSIZ

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise Gökalp'in nazik bir insan olduğunu ifade ederek, Başbakan Bülent Ecevit ve ANAP'la ilgili olarak basında yeralan sözleri söylemiş olabileceğini kabul etmediğini bildirdi. Şandır, ‘‘Bakanın bu sözleri hükümette kriz yaratır mı?’’ sorusuna, ‘‘Hükümette bir kriz yok. Türkiye'nin siyasi krizlere tahammülü yok’’ diye yanıtladı. Bu tür olayları MHP'nin tavrı olarak nitelemenin doğru olmayacağını belirten Şandır, partisinin topluma taahütleri doğrultusunda hükümet olmanın sorumluluğunu taşıdığını ve hükümet protokolüne bağlı olduğunu söyledi.

Çamur atıyor mahkemeye vereceğim

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller, kendisi hakkında ‘‘Özer Çiller hayvancılığın kaymağını yedi’’ diyen MHP'li Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'e çok yüksek tutarda tazminat davası açacağını açıkladı. Hürriyet'e yazılı bir açıklama gönderen Özer Çiller, Gökalp'in sözlerini iftira olarak niteledi ve şöyle dedi: ‘‘Bakanlık mevkiinde bulunan bir kimsenin, böyle asılsız, dayanaksız iftiralarda bulunması, siyasetteki acemilikten kaynaklanmıyorsa, sadece mensubu olduğu partinin bilinen ‘töre' anlaşıyı çerçevesinde hoyratça sergilediği bir ‘çamur atma' çabası olarak yorumlanabilir. Her iki halde de adı geçen şahsın önemli bir bakanlığı işgal etmesi, ülkemiz adına üzücü bir durumdur. Bu iftirası sebebiyle adı geçen şahıs hakkında çok yüksek tutarda tazminat davası açılacaktır.’’

Alnına ahlaksız yaftası asılır

Eski DYP'li Devlet Bakanı Esat Kıratlıoğlu, Nevşehir ve Niğde'den gelen heyete kendisi hakkında ‘‘Özer Çiller'e rant sağladı’’ suçlamasında bulunan Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'e sert çıktı. Kıratlıoğlu, ‘‘Gökalp'i ispata davet ediyorum. Eğer ispat edemezse alnına ahlaksız bakan yaftası asılır’’ dedi. Gökalp, Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller'in, bakanlığı döneminde Refaiddin Şahin'e hayvancılıkla ilgili bir işi yaptıramadığı iddiasında bulunmuştu. Gökalp, bunun üzerine Özer Çiller'in Şahin'i görevden aldırıp yerine Kıratlıoğlu'nu atadığını ileri sürmüş ve ‘‘Özer Çiller kaymağını yedi. Kıratlıoğlu'nu seçip gönderdiğiniz için sizin de vebaliniz var’’ demişti. Gökalp'in dün Hürriyet'te yer alan sözlerine Kıratlıoğlu sert tepki verdi ve hiçbir dönemde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı görevinde bulunmadığını hatırlattı.

Bahçeli'ye şikayet edecek

ANAP toplantısında, Mustafa Taşar'ın Tarım Bakanlığı yaptığı dönemde Müsteşar Yardımcısı olan şimdiki TÜGSAŞ Genel Müdürü Şahin Cengiz'in, kendisine hırsız diyen Tarım Bakanı hakkında dava açacağı da gündeme geldi. Bu konunun salı günü yapılacak grup toplantısına ayrıntısıyla tartışılması kararı alınırken, Genel Başkanvekili ve Tarım eski Bakanı Mustafa Taşar'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den randevu alarak kendisiyle görüşeceği de ifade edildi.

SON KEZ UYARIYORUM

ANAP'lı Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Başbakan, kendisi ve partisi hakkında ağır sözler söyleyen Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'e, ‘‘Seni sen kez uyarıyorum’’ restini çekti. Yalova, çiftçinin gübresiz kalmaması için uğraş verdiğini belirterek, ‘‘Kendisine yardımcı olmak için elimden geleni yaptım. Benim bürokratım da ne hırsızdır, ne de arsızdır’’ dedi. Yalova, Nevşehir ve Niğde'den gelen ziraat odaları heyetine milletvekillerinin önünde Başbakan Bülent Ecevit, kendisi ve partisi ANAP hakkında ağır eleştirelerde bulanan Bakan Gökalp'in davranışını kınadığını söyledi. Yalova, dün Hürriyet'e şöyle konuştu: ‘‘Koalisyon ortağımız MHP'nin tüzel kişiliğine ve Sayın Başbakan Yardımcım Devlet Bahçeli'nin şahsına duyduğum saygı nedeniyle Sayın Gökalp'in sözlerini kişisel bağlamda ele alıyorum. Göreve getirdiğim TÜGSAŞ Genel Müdürü, Gökalp'in iddia ettiği gibi ne hırsızdır, ne de arsız. Kendisi daha önce Tarım Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunmuş bir kişidir. ABD'de doktarısını yapmış bir akademisyendir. Eğer bürokratım hakkında bir hırsızlığını, yolsuzluğunu biliyorsa, hemen bana veya yargıya intikal ettirmesini rica ediyorum. Bugüne kadar hırsızlık ve yolsuzluk yapan hiçbir bürokratı affetmedim, hepsinin hakkında gerekli işlemi yaptım.’’ Gökalp'in Başbakan ile ilgili sözlerine de tepki gösteren Yalova, ‘‘Başbakan'ın gübre olayında kendisine verdiği desteğe bizzat tanıklık ettim. Başbakan'a minnetlerini sunmasını beklerdim. Ağır ithamlarda bulunmasını ve anlamıyor demesini değil’’ dedi.

DSP: Bir açıklama bekliyoruz

Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in gübre sıkıntısı konusunda Başbakan Bülent Ecevit'e dönük sözleri, DSP'de rahatsızlık yarattı. DSP'li bir Bakan, ‘‘Sayın Başbakan'ın bu konuyla ne kadar yakından ilgilendiğini ve çözüm yarattığını biliyorum. Herhalde Sayın Başbakan gereken yanıtı kendisine verecektir. Gökalp sözlerinin gerekçesini sanırız Başbakan'a açıklar’’ dedi. DSP Grup Başkanvekili Aydın Tümen de MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse'yi arayıp, ‘‘Sayın Gökalp'ten DSP olarak bir açıklama bekliyoruz’’ dediği de öğrenildi. Köse'nin konuyla ilgileneceği sözünü verdiği bildirildi.

Bana da söyledi

Türkiye Ziraat Odaları Biriliği Başkanı Faruk Yücel, Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in, Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz hakkında, Hürriyet'ye yer alan sözleri, aynen daha önce kendisine de söylediğini açıkladı. Yücel, dün Hürriyet'e şunları söyledi: ‘‘Sayın Bakan'ın bu davranışı yeni değil. Göreve geldiğinde kendisine destek olmak için çaba gösterdim. Ancak ne zaman yanına gitsek, konumuzla alakası olmayan kişi ve kuruluşlara saldırdı. Ben de bir yıl boyunca yanına gitmiyorum. Nitekim, daha önce de Sayın Demirel, Sayın Ecevit, Sayın Yılmaz'a saldırdı. Ben hepsine tek tek gidip bunları aktardım. Hatta, TOBB Başkanımıza da durumu ilettim. Bu kişiyle teması kesmelerini rica ettim. Kendisinin tarımla ilgisi yok, işi gücü şov yapmak. Anlatıkları da doğru değil. İşin gerçeğini TZOB olarak biliyoruz. İhaleye çıktılar, Salurbey firmasına işi verdiler, firma beceremedi. Sonra dönüp TÜGSAŞ'ın ilgili bulunduğu Devlet Bakanı Yalova'ya gittiler. Kendilerine gübre verilmesini istediler. Biz de devreye girdik. Piyasanın 30 dolar altına TÜGSAŞ'ın gübre vermesi için Sayın Yalova aracı oldu. Sayın Ecevit, Sayın Özkan, Sayın Yılmaz bunun olması için çaba gösterdi. Şimdi tutup Başbakan'a söz söylüyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!