Göçük davasında bilirkişi raporu belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Göçük davasında bilirkişi raporu belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2010 11:04

DÖŞEMEALTI ilçesindeki taş ocağında iş makinesi operatörleri Sami Demirtaş ve Mehmet Çevik’in ölümüyle sonuçlanan göçükle ilgili Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bilirkişi raporu belli oldu.

Bilirkişi raporunda, ocakta meydana gelen göçük- kaya düşmesinin jeolojik faktörlerden kaynaklandığının anlaşıldığı belirtildi.

Döşemealtı'nın Çubukbeli mevkiindeki taş ocağında 12 Şubat 2009 tarihinde meydana gelen göçükte, operatörler 28 yaşındaki Sami Demirtaş ve 27 yaşındaki Mehmet Çevik iş makineleriyle çalışma yaparken, milyonlarca ton ağırlığındaki göçüğün altında kaldı. Demirtaş'ın cesedine 15 Şubat'ta ulaşılırken, Çevik'in cesedi ise 12 gün sonra kayaların altından çıkarıldı. Mehmet Çevik ve Saim Demirtaş’ın ölümüyle ilgili Antalya Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı iddianame geçen aylarda tamamlanarak 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Tutuksuz sanıklar taş ocağının sahibi Hasan Dağıstan, teknik kontrol sorumlusu maden mühendisi Mehmet Kovan, pazarlama ve satış müdürü Mustafa Hakan Aydın, ustabaşı Bayram Tüzün hakkında ‘Taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olma’ suçlamasıyla 3 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.

Bilirkişiler inşaat mühendisi Halil Güneş, jeoloji mühendisi Coşkun Gürel ve maden mühendisi Ali Rıza Belgin’in hazırladığı rapor, Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı. Rapora göre taş ocağının işletmecisi Hasan Dağıstan ‘Şantiyede gerekli önlemi almadığı’, maden mühendisi Mehmet Kovan, ‘Şantiyede ve çalışma sahalarında gerekli denetim ve güvenlik önlemlerini almadığı’ gerekçesiyle, Döşemealtı Belediyesi ise ‘Yapılan kazının ocağın jeolojik yapısına ve işin tekniğine uygun yapılmadığını bildiği veya gördüğü halde, işletme izni verdiği’ gerekçesiyle tali kusurlu sayıldı. Bilirkişi raporunda kazanın oluş nedeni olarak, ‘Ocakta meydana gelen göçük- kaya düşmesine esas olarak jeolojik faktörlerden kaynaklandığının anlaşılmış olduğu, ana faya dik fayların kaya düşmesinde etkili olduğu, tabaka arası ve kırıkları dolduran kil oluşumlarının yağmur suları ile şişmesinin de olayda ve heyelanda büyük rol oynadığı tespit edilmiştir’ değerlendirmesi yapıldı.
Davanın üçüncü duruşması önümüzdeki günlerde görülecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!