Gladyatörler seks sembolüymüş

Güncelleme Tarihi:

Gladyatörler seks sembolüymüş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2008 12:30

MUĞLA Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, yüzlerce yıl önce arenada dövüşen gladyatörlerin, aynı zamanda dönemlerinin seks sembolü olduğu, zengin kadınlarla para karşılığı ilişki kurdukları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

MUĞLA Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, yüzlerce yıl önce arenada dövüşen gladyatörlerin, aynı zamanda dönemlerinin seks sembolü olduğu, zengin kadınlarla para karşılığı ilişki kurdukları ortaya çıktı. Latince ve Yunanca eski yazıtları inceleyen Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi epigraf Güray Ünver, gladyatörlerin dönemin jigoloları olduğunu kaydetti.

Gladyatör stellerinin üzerindeki yazıtları inceleyen ve Roma döneminden günümüze gelen kitapları tercüme eden eski yazı bilimi uzmanı epigraf Güray Ünver, gladyatörler konusunda birçok yeni bilgiye ulaştı. Ünver'in araştırmalarında, Roma döneminde, arenalardaki dehşet veren dövüşleriyle tanınan gladyatörlerin, bugüne kadar bilinmeyen bir yönü daha ortaya çıktı. Gündüzleri arenalarda ölümüne dövüşen kılıç ustalarının, geceleri ise zengin ve aristokrat kadınlarla para karşılığı ilişki yaşadığı belirlendi.

Haberin Devamı

Gladyatörlerin kölelerin haricinde gönüllülerden de oluştuğunu belirleyen Ünver, kılıç ustalarının aynı zamanda birer seks sembolü olduğunu belirtti. Araştırmacı, gladyatörlerin evli, zengin aristokrat kadınlarla para karşılığı birlikte olduğunu ve birer erkek fahişe olduğunu kaydetti. Yapılan araştırmada bazı gladyatörlerin şan ve şöhret elde etmek için dövüştükleri de ortaya çıktı.

Elde ettikleri başarılara göre palmiye ve çelenk simgesi kazanan gladyatörlerin halk kahramanı olduğunu belirten Güray Ünver şunları söyledi:

“Roma halkı komedi ve güldürü yerine sahnede birbiriyle ölümüne dövüşen insanları seyretmekten zevk alıyordu. Bilinen ilk gladyatör dövüşünü Romalı General Lucullus M.Ö. 69'ta düzenlendi. İkibin yıl önce arenalarda yaşamları pahasına dövüşen gladyatörler iki gruptan oluşuyor. Köleler ve gönüllüler. Köleler özgürlüklerine kavuşmak için, gönüllüler ise şöhret ve para için dövüşüyordu. Birçok erkek Romalı zengin ve güzel kadınların gözdesi olan gladyatörlere özeniyordu. Gönüllüler hem para hem de ün kazanmak için belli bir süreliğine gladyatör okullarıyla sözleşme yaparak kendilerini kiraya veriyorlardı. Süre doluncaya kadar ölümüne dövüşüyor, hayatta kalanlar emekli olarak büyük paralar kazanıyordu. Anadolu'daki gladyatörlerin büyük bir kısmının sözleşmeli olarak dövüştüğünü biliyoruz.”

Haberin Devamı

Romalı zengin ve aristokrat kadınların, kahraman dövüşçülere özel bir hayranlık duyduğunu anlatan Güray Ünver, dönemin yazıtlarına göre gladyatörlerin para karşılığı zengin kadınlarla ilişkiye girdiğini söyledi. Ünver, “Yazıtlarda, evli kadınların dahi gladyatörlerle ilişkiye girdiği belirtiliyor. Crescens adlı gladyatör yakışıklılığıyla ünlüydü, Celadius ise genç kızların sevgilisiydi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!