Gizli servis için çalışmış

Güncelleme Tarihi:

Gizli servis için çalışmış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 15:55

Oscar ödüllü Macar yönetmen Istvan Szabo, ülke komünist rejimle yönetildiği sırada gizli servis için çalıştığını itiraf etti. 57 yaşındaki Szabo, Nepszabadsag gazetesine yaptığı açıklamada, 1950'li yıllarda gizli polis servisi için çalıştığını ve 1956 yılındaki devrimden sonra, Budapeşte Film Akademisi'nde komünist rejime karşı gelen sınıf arkadaşlarından birinin hayatını kurtardığını belirterek, ”Devlet güvenliği işi, yaşamımdaki en cesur ve en göz üpek çalışmaydı” dedi.

Haberin Devamı

İstvan Szabo, kimliği hakkında bilgi vermediği arkadaşının hayatını nasıl kurtardığına ilişkin ayrıntılı açıklama yapmazken, ”Dikkati koruduğumuz kişiden başka yöne çevirmek için aptalca konuştum” demekle yetindi. 

Macar basınında daha önce Szabo'nun, 1957-1963 yılları Endre Kepesi kod adıyla Macar gizli servisi için raporlar yazdığı haberleri çıkmıştı.

Szabo'nun Klaus Maria Brandauer'in baş rolünü oynadığı ve sanatını sürdürmek için ruhunu Nazilere satan bir aktörün hikayesinin anlatıldığı Mephisto filmi, 1981 yılında en iyi yabancı film dalında Oscar almıştı.

 Macaristan'da daha önce de eski Başbakan Peter Medgyessy ve futbol yıldızı Dezso Novak'ın casusluk yaptıkları ortaya çıkmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!