Gitmek zamanı

Güncelleme Tarihi:

Gitmek zamanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Baba: Devir-teslim geleneğe dönüşsün

Ahmet Necdet Sezer, Cumhurbaşkanlığı görevini bugün, ‘‘Demokratik Cumhuriyet'e layık bir tören’’le Süleyman Demirel'den devralacak. Tören, Sezer'in saat 17.20'de Çankaya Köşkü'ne 1 No'lu Nizamiye'den girişiyle başlayacak. Demirel'leri, Sezer'ler uğurlayacak.

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, bugün görevini, ‘Demokratik Cumhuriyet’e layık bir törenle' 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e devrediyor. Hazırlıkları günlerce süren tören, saat 17.20'de Sezer'in Çankaya Köşkü'ne 1 No'lu Nizamiye'den girişiyle başlayacak. Demirel, dün Cumhurbaşkanı olarak son kez düzenlediği veda niteliğindeki basın toplantısında, devir-tesliminin Demokratik Cumhuriyet'e layık bir törenle yapılacağını vurgulayarak, ‘‘Bunun kalıcı bir geleneğe dönüşmesini temenni ediyorum’’ dedi.

TÖREN 17.20'DE

Devir-teslim töreni bugün saat 17.20'de Sezer'in Çankaya Köşkü 1 No'lu Nizamiye'de Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz ve tören kıtası tarafından karşılanması ile başlayacak. Demirel ve eşi Nazmiye Demirel, 10. Cumhurbaşkanı Sezer'i saat 17.30'da A Kapısı'nda karşılayacak. Demirel ve Sezer Çankaya Köşkü makamında bir süre başbaşa görüştükten sonra saat 18.00'de devir-teslim töreninin yapılacağı Resepsiyon Salonu'na geçecekler. Devir-teslim töreni Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın çalacağı İstiklal Marşı ile başlayacak. Özgeçmişlerinin okunmasının ardından Demirel ve Sezer, kısa birer konuşma yapacaklar. Törende Sezer, Demirel'e özel olarak hazırlanan 9. Cumhurbaşkanlığı forsunu sunacak.

SEZER UĞURLAYACAK

Demirel, Köşk'ten Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Türkiye'nin yeni first lady'si Semra Sezer tarafından uğurlanacak. Demirel, tören bölüğünü selamladıktan sonra Cumhurbaşkanlığı forsu taşımayan bir makam otomobiliyle, bir yaver eşliğinde Çankaya Köşkü'nden ayrılacak. Yaver, Demirel çiftini Güniz Sokak'taki evlerine bırakıp Köşk'e dönecek. Cumhurbaşkanı Sezer, Demirel'i uğurladıktan sonra eşiyle birlikte resepsiyon salonuna dönerek tebrikleri kabul edecek. Davetli listesi Dış İşleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlügü tarafından hazırlanan resepsiyona yaklaşık bin 500 kişi katılacak. Resepsiyona, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Kuvvet Komutanları, TBMM Grup Başkanvekilleri, kabine üyeleri, Meclis'te grubu bulunan beş siyasi partinin genel başkanları ve büyükelçilerin davetli olduğu bildirildi. Törene, davet edilen diğer isimlerden bazıları şöyle:

İBO DA DAVETLİ

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Hürriyet ve Milliyet gazeteleri sahibi Aydın Doğan ile Sakıp Sabancı ve Rahmi Koç'un da aralarında bulunduğu 10'a yakın işadamı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın eşi Semra Özal ile 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün eşi Emel Korutürk, gazetelerin üst düzey yöneticileri ile yazarları, sivil toplum örgütleri başkanları, İbrahim Tatlıses, Emel Sayın ve Muazzez Ersoy'un da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı. Devir-teslim programının tamamı TRT tarafından canlı yayınlanacak.

İlk imzası Baba'ya

Bugün Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanlığı görevini resmen devralacak olan Ahmet Necdet Sezer, ilk imzasını selefi Süleyman Demirel için atacak. Demirel'e, Bakanlar Kurulu kararıyla verilen, ‘Devlet Üstün Hizmet Madalyası’ onay için Sezer'e sunulacak. Açıklama dün Başbakanlık binasından ayrılırken Başbakan Bülent Ecevit'ten geldi. Ecevit, ‘‘Üstün Hizmet Madalyası’’nın Demirel'e bugün sunulup sunulmayacağına ilişkin bir soruya ‘‘Yeni cumhurbaşkanının imzasına sunulacak’’ karşılığını verdi.

Sezer'e aydınlık karşılama

İçişleri Bakanlığı, kamu malının israfı konusundaki titizliğiyle bilinen 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in göreve başlaması nedeniyle bu akşam bütün Türkiye'de resmi binalar ile özel kurum ve tesislerde aydınlatma yapılmasını istedi. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 11.05 2000 tarih ve 3412 sayılı yazısı, İstanbul Valiliği tarafından belediye başkanlığı, kaymakamlık, kamu kurum ve kuruluşları, oda başkanlıkları ve siyasi parti başkanlıklarına gereğinin yapılması için gönderildi.

Dünyayı 27 kez dolaştı

Yedi yılda her kesimden 131 bin 204 kişiyi Çankaya Köşkü'nde kabul eden Demirel, bir günde ortalama 50 kişiyi ağırlamış oldu. Yedi yıl içinde 1084 açılış yapan ve 379 temel atan Cumhurbaşkanı, katıldığı toplantılarda 2327 konuşma yaptı. Ortalama 20 dakika konuştuğu varsayılırsa Cumhurbaşkanı 2327 toplantıda yaklaşık 775 saat konuşmuş oldu. Demirel, yerli ve yabancı basın mensupları, ajans ve dergilerle toplam 1022 mülakat ve televizyon çekimi yaptı. Demirel, yurtiçi ve yurtdışı gezilerinde toplam 1 milyon 68 bin 567 kilometre yol katederek yaklaşık 27 kez dünyanın çevresini dolaşmış oldu. Demirel, 16 Mayıs 1993-16 Mayıs 2000 tarihleri arasında 641 yasa, 107 kanun hükmünde kararname, 9644 Bakanlar Kurulu kararı ve 265 Bakanlar Kurulu atamasını onayladı. Cumhurbaşkanı aynı dönem içinde 14 yasa, 5 kanun hükmünde kararname, 21 Bakanlar Kurulu kararı, 3 Bakanlar Kurulu ataması ile 361 müşterek atama kararnamesini iade etti. 7 yılda 100 rektör atayan Demirel, 95 mahkumu da affetti.

Yapacak çok iş var

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, basın toplantısında bir Türkiye profili çizdikten sonra, ‘‘Bütün bunları yaptık ama daha yapacağımız çok iş var’’ dedi. Demirel, atılması gereken bazı adımları şöyle sıraladı:

İNSAN HAKLARI Demokrasi, insan haklarına saygı ve hukun üstünlüğü bağlamında eksikliklerimizi gidermeliyiz.

ADLİ REFORM Türkiye kapsamlı bir adli reform gerçekleştirerek yargının daha hızlı, adil ve bağımsız olmasını kesin güvence altına almalıdır

ENFLASYON Ekonomik alanda başlatılmış olan reform çalışmaları hızlandırılarak, enflasyon oranı yüzde 2-3 aralığına, faiz oranı da yüzde 5-6 arasına indirilmelidir.

YOLSUZLUK Yolsuzluklarla kararlılıkla mücadele edilmeli, bu bağlamda OECD ve Avrupa Konseyi bünyesinde hazırlanmış olan sözleşmelere taraf olunmalıdır.

ÖZELLEŞTİRME Özelleştirme programı süratle ve kararlılıkla uygulanmalıdır.

KAFKASYA Kafkasya İstikrar Paktı önerisi başarıya ulaştırılmalıdır.

TÜRK DÜNYASI Türk dünyasıyla ilişkilerimiz bir kardeşlik sorumluluğu olarak görülmeli, işbirliği ve dayanışmamız daha da ileri götürülmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!