Gitmeden ederi geldi beteri

Güncelleme Tarihi:

Gitmeden ederi geldi beteri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2015 01:26

Marmara ve Ege başta olmak üzere Türkiye’nin batısında hayatı felç eden şiddetli lodos fırtınası dün de yer yer etkisini sürdürürken, üstüne bir de şiddetli yağış geldi. İstanbul’da dün birçok yerde su taşkını yaşandı. Ardından dolu geldi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin özellikle batı kıyılarını ‘uçuran’ şiddetli lodos fırtınası dün sabah saatlerinden itibaren etkisini bazı bölgelerde kaybederken, rüzgâr, meteorolojinin de tahmin ettiği gibi, yerini şiddetli yağışa bıraktı. Şiddetli lodosla hayatın felç olduğu yine Trakya ve İstanbul başta olmak üzere ülkenin batı bölgelerinde, bu sefer de eriyen karların da etkisiyle ciddi su taşkınları yaşandı.

DÜN DALGA BUGÜN YAĞMUR

İstanbul’da 297 çatı uçuran, 229 ağaç deviren lodosun ardından önceki gece başlayan kuvvetli yağış günlük hayatı olumsuz etkiledi.

Yağış nedeniyle, özellikle alçak ilçelerde bazı evlerin bodrum katları ile iş yerlerini su bastı. Taşan rögarlar ve yollarda oluşan su birikintileri nedeniyle trafikte araçlar güçlükle ilerledi.
Şehit Hatları Üsküdar- Beşiktaş vapur seferleri ile İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ’nin (İDO) 14.30 Yalova - Kartal, 18.30 Bostancı - Yenikapı - Bandırma deniz otobüsü seferleri iptal edildi.

KENT BEYAZA BÜRÜNDÜ

Haberin Devamı

Tuzla açıklarında demirli “Gülfem Kalkavan” isimli kuru yük gemisi, şiddetli lodos nedeniyle sürüklenerek tersaneler bölgesinde karaya oturdu. Mendireğe çarparak duran geminin bir kısmı suya gömüldü. Lodos nedeniyle yer yer 7 metreyi bulan dalgalarla denizin taşması sonucu sular altında kalan Bostancı-Pendik arasındaki sahilyolunda suların çekilmesi ile çok sayıda balıkçı teknesinin karaya vurduğu ve bazı araçların da zarar gördüğü gözlendi. Akşam saatlerinde ise kente dolu yağdı. Taksim Meydanı 15 dakika içinde beyaza büründü.

Saatte 129 km ile 306 çatı uçtu

BU arada, bazı yerlerde etkisini öğleden sonra saatlerine kadar sürdüren şiddetli lodos fırtınasının ardında bıraktığı zarar dün iyice ortaya çıktı. Şiddetli rüzgarın il il meydana getirdiği tahribat özetle şöyle:
BURSA: Lodosun en yüksek hızı cumartesi günü saatte 129.3 kilometre, ortalama hızı 110 kilometre olarak ölçüldü. Resmi verilere göre; lodos sebebiyle şehir genelinde 306 binanın çatısı uçtu, 100 araç hasar gördü. Üstlerine cisim düşmesi sonucu 3 kişi can verdi, 110 kişi hastanelik oldu.

FACİAYA RAMAK KALDI

Haberin Devamı

AFYONKARAHİSAR: Kılıçarslan beldesinde Kocatepe Camisi’ne ikindi namazına gelen cemaat, minareden çatırtı duyunca dışarı çıktı. Mahalle sakinleri cami ve çevre evleri boşalttığı sırada, 40 metrelik ilk minare büyük gürültüyle yıkıldı. İkinci minare de hemen ardından havada ikiye ayrılarak bahçeye düştü.

SAMSUN: Lodos nedeniyle 16 ayrı noktada orman yangını çıktı. Yakakent’te yangın 9 eve sıçradı. 15- 20 hektar ormanın hasar gördüğü yangınlar enerji nakil hatlarındaki kopmaların yol açtığı belirtildi.

BOLU: Gölcük Tabiat Parkı’nda şiddetli lodos yüzlerce ağacı devirdi. Park kapatıldı.

ÇANAKKALE: Lodosun etkisini kaybetmesinin ardından Çanakkale Boğazı’nın kıyıları dal ve çöplerle doldu. Gökçeada ve Bozcaada vapur seferleri hâlâ yapılamıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!