Girişimciyi bekleyen ‘taşınmaz’ fırsat

Güncelleme Tarihi:

Girişimciyi bekleyen ‘taşınmaz’ fırsat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2003 19:56

Her alanda olduğu gibi gayrimenkul sektörüne girmek isteyen yatırımcı ve girişimcilerin dikkat etmesi gereken noktalar bulunuyor. Amerika'da gayrimenkul franchising zinciri Remax sistemine girenlere şirketlerini nasıl kuracakları konusunda danışmanlık veren Jim Van Horn, girişimcilere ofislerinin yerleşim yerlerine dikkat etmeleri, iyimser olmaları ve vizyon oluşturmaları tavsiyesinde bulunuyor. Gayrimenkulun yüzde 70'inin aracı kullanılmadan satıldığı Türkiye'yi potansiyeli yüksek bir pazar olarak görüyor.

Gayrimenkul sektöründe yeni bir iş kurarken nelere dikkat etmeli? Alıcı ve satıcı nasıl bulunur? Kalifiye elemanlar nasıl istihdam edilir?..

Amerikan merkezli gayrimenkul franchise zinciri Remax'e danışmanlık yapan Jim Van Horn, bu soruların cevapları üzerine çalışıyor. Son beş yıldır Remax ofis sahiplerine danışmanlık hizmeti veriyor. Remax'in 43 ülkede dört bin 400 ofisi ve 80 bin çalışanı bulunuyor. Türkiye'de 80 ofisi var.

Van Horn, kendi gayrimenkul ofisini açmak isteyenlere, öncelikle ofislerinin yerleşim yerlerine dikkat etmeleri, şirketlerinin vizyonlarını yani ileride kendilerini nerede gördüklerini planlamaları tavsiyesinde bulunuyor. Nasıl farklı hizmet sunacaklarını düşünmeleri gerektiğini de dile getiriyor.

1974'ten beri gayrimenkul sektörünün içinde bulunan Van Horn, 1985'de Remax sistemine katılmış. Bir süre ABD'de Remax New England ve South West bölge ofislerinin bölge direktörlüğünü yapmış. Şu anda kendi danışmanlık firmasına sahip. Van Horn, Remax ofis sahipleri ve bölge ofislerine istihdam, süreklilik ve kárlılık konularında danışmanlık yapıyor.

Jim Van Horn'la, gayrimenkul sektörünün dünyadaki durumu, sektörde nasıl başarılı olunabileceği, izlenmesi gereken stratejiler ve istihdam politikaları üzerine konuştuk.

NİTELİKLİ ELEMANLAR

Remax sisteminde iş kurmak, ofis açmak isteyenlere ne tür eğitimler veriyorsunuz?

- Şirketlerini nasıl kuracakları yönünde onları eğitiyorum. Kuruluş aşamasında dikkat etmeleri gereken şeyleri anlatıyorum. İnsanlarla nasıl iletişim kurulacağını, nasıl kalifiye insanları şirketlerine çekebileceklerini, alıcı ve satıcılarını nasıl etkileyebileceklerini açıklıyorum. Remax'in bütün dünyadaki başarısının altında kalifiye elemanlara verdiği önem yatıyor. Türkiye'de diğer ülkelerde Remax franchisee'lerinin (isim hakkı satın alanların) ve iş ortaklarının büyük çoğunluğu yüksek öğrenim görmüştür. İşin başarıya ulaşmasında şirketin yapısı önemli. Şirketi yöneten kişiler yani liderler başarıda en önemli etken.

Türkiye'deki gayrimenkul sektörünü ve sektördeki kalifiye elemanlarının durumunu nasıl görüyorsunuz?

- Türkiye'de insanların yüzde 70'i kendi gayrimenkullerini kendileri satıyor. Gayrimenkul şirketi kullanmıyorlar. Geleneklerden kaynaklanan bu durum Türkiye'deki pazarın büyüklüğünü ve fırsatları gösteriyor. Ekonomik kriz nedeniyle sektör kötü günler geçirdi. Türkiye'de Remax'in pazarda sahip olduğu yer giderek büyüyor. Ülkenizde ekonomik kriz olsa da, dışardan işlerin yolunda gittiği yönünde bir izlenim var. Burada önemli olan tavır. Ekonomide ne olursa olsun insanlar her zaman gayrimenkul satın almak isteyecek, taşınacaklardır. Türkiye'de Remax ofisi sahiplerinin çoğu üniversite mezunu. Bu insanlar kendileri gibi insanları sektöre çekebilirler. Tabii ki ilanlar da kalifiye insanları çekmede önem taşıyor.

Ekonominin kötü olduğu dönemlerde nasıl bir tavır içinde olunmalı?

- Bu dönemlerde en önemli şey sorunlara değil, fırsatlara bakmak olmalı. 1974'ten beri gayrimenkul işinin içinde olan biri olarak şu ana kadar üç-dört döngü gördüm. Böyle dönemlerde fırsatları görmeliyiz. Bazı insanlar sadece sorunları görür, bazıları da sadece fırsatları. Kriz dönemlerinde fırsatları gören insanlardan olmak gerekli.

Gençlere tavsiyeler


Gayrimenkul alanında kariyer yapmak isteyen gençlere neler tavsiye edersiniz?

- Gençler öncelikle kim olduklarına ve neler yapabileceklerine dair açık bir resim ortaya koymalılar. Dışa dönük, arkadaş canlısı, pozitif insanlar bu işte başarılı olabilir. Girişimcilik özelliklerine sahip olmalılar. Bu özellikler de risk almaktan korkmamayı ve insanlarla iyi iletişim kurmayı gerektirir. Her şeyden önce risk almaya gönüllü olmalılar. Yanlarında çalışacak kalifiye eleman bulunmasına özen göstermeliler. Kalifiye elemanların kendilerine gelmesini beklemeden onları bularak çıkarmalılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!