Giderek daha güçleniyorlar

Güncelleme Tarihi:

Giderek daha güçleniyorlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 1999 00:00

Analığı miras alanlar, kullanmaya çalışanlar, operatörler, sırtını dayayanlar ve yakalatanlar.

Haberin Devamı

Anadolu toplumu, güçlü kadın kimliklerine alışkın aslında. Kocasının ölümüyle işi devralan kadınlar, yani ‘‘Hanım ağalar’’, Türk toplumunun çok da yabancı olmadığı bir kavram. Ancak bunu mafya ilişkileriyle karıştırmamak gerekiyor. Mafyoz olmanın gözden kaçırılmaması gereken temel koşulu, belirli bir grubu suça azmettirmek. Bu durumun günümüze uyarlanmış şekli ise İstanbul'un arka sokaklarında karşımıza çıkıyor. Polis kayıtları, İstanbul'un Kasımpaşa, Kulaksız ve Dolapdere civarındaki yankesicilik ve kapkaççılık çetelerini kocasından sonra yöneten, yaralama ve öldürme suçlarına adı karışmış kadınların isimleriyle dolu.

Medyatik olmayan bu tipleri bir kenara bırakıp, Susurluk'la birlikte daha net görünen tabloya bakmakta fayda var. Bu tablodaki kadınlar rolleri farklı farklı da olsa çok daha güçlüler. Bu sürecin sonunda kadınların mafya içinde ne konuma geleceklerini öngörebilmek için isebugüne kadar yaşananları incelemek gerekiyor.

MİRAS ALANLAR

Haberin Devamı

Elif Lütfiye Topal:

Öldürülen Kumarhaneler Kralı Ömer Lütfi Topal'ın kızı. Babasının ölümünden iki ay sonra Abdullah Çatlı'ya 535 bin dolar ödedikleri tespit edildi. Ev ve işyerlerinde, aralarında dürbünlü suikast silahı ve uzun namlulu bomba atabilen tüfeklerin de bulunduğu çok sayıda silah ve mermi bulundu. Kardeşi Murat Topal ve 17 adamıyla birlikte cürüm işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak suçlamasıyla mahkemeye sevkedildi. Adam yakmak, çehrede iz bırakacak şekilde işkence yapmak ve suça azmettirmekle suçlandı.

Birsu Hilal Altıntaş:

Topal'ın imam nikahlı eşi. Üç kişiyle birlikte ruhsatsız silah bulundurmaktan gözaltına alındı. Kullandıkları aracın emekli Orgeneral Nejat Tümer'in oğlu Yalçın Tümer'e ait olduğu ortaya çıktı. 20 Eylül 1998'de Dedeman Oteli'nin çıkışında silahlı saldırıya uğradı. Saldırının, sahibi olduğu Emper Menkul Değerler Şirketi'ne değerlendirmek üzere verilen 40 milyarın geri ödenmemesi nedeniyle meydana geldiği öne sürüldü.

Gülbahar Ateş:

1992'de Hollanda'da öldürülen ve uyuşturucu kaçakçısı olduğu iddia edilen Celal Ateş'in karısı. Cinayet zanlısı olarak cezaevinde. Yüksekova Çetesi'nin baş sanığı Astsubay Hüseyin Oğuz, Susurluk Komisyonu'na verdiği ifade de ‘‘Gülbahar Ana’’ olarak anıldığını, MOSSAD ajanı olduğunu ve Malatyalı Doğan Şahin tarafından öldürülmek istendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hülya Ağansoy:

Çakıcı'nın adamları tarafından Bebek'te öldürülen Tevfik Ağansoy'un eşi. Eşinin ölümünden sonra, ‘‘Ya biz yapacaktık ya onlar. Çakıcı çabuk davrandı’’ açıklamasını yaptı. 1997'nin Ekim'inde ruhsatsız silah taşımaktan gözaltına alındı. 5 Nisan 1997'de İstanbul DGM'de Uğur Mumcu cinayetiyle ilgili olarak ifade verdi. Civan'ın vurulmasında azmettiricilik yaptığı iddiasıyla yargılanan Zeynep Özal davasında tanıklık yaptı ve Uğur Kılıç ile kocasının öldürülmesinden de Zeynep Özal'ı sorumlu tuttu.

İLİŞKİLİLER

Zeynep Özal:

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kızı. Civan'ın vurulması ve Uğur Kılıç'ın öldürülmesinde azmettiricilik yaptığı iddiasıyla hakkında dava açıldı. Civan davasında delil yetersizliğinden beraat etti.

Canan Yaka:

Haberin Devamı

Ünlü sosyete terzisi Mualla Özbek'in kızı. Çakıcı'yla Paris'te yakalanan Aslı Ural'ın annesi. Çakıcı'yı Adapazarı'nda cezaevinde yatarken sık sık ziyaret ettiği anlaşıldı. Karapara aklamak amacıyla Çakıcı adına şirket kurmak suçlamasıyla gözaltına alındı. Serbest bırakılmasından birgün önce intihar eden Hüseyin Uzun olayını kameralara ayrıntılarıyla anlatarak Emniyet'i akladı.

Matild Manukyan:

Genelev patroniçesi. 27 Eylül 1995'te evinin önünde bombalı saldırıya uğradı. Olayda koruması Necati Akça ve şoförü Mehmet Urhan öldü. Urhan, İstanbul Bankası müdürlüğü döneminde Özer Çiller'in özel kuryeliğini yapmıştı. İstanbul Bankası'nın batırılması davasında da aleyhte ifade veren tek tanıktı. Ocak 1997 tarihli Radikal Gazetesi saldırının Çatlı tarafından organize edildiği iddiasına yer verdi.

Meral Çatlı:

Haberin Devamı

Abdullah Çatlı'nın eşi. Susurluk Komisyonu'na Çatlı'nın ASALA operasyonları ve cezaevinden Türkiye'ye getirilişi ile ilgili ayrıntılı açıklamalarda bulundu. 1991'de kurulan Sultan Tekstil'in ortaklarındandı. Diğer ortaklar arasında ise Haluk Kırcı ve Yaşar Öz de vardı. Geçen yıl TEM Otoyolu'nda öldürülen altı kişiden biri olan Ayhan Fındık'ın Bultan Tekstil'e bavulla para taşıdığı öne sürüldü. Fındık, 23 Nisan 1995'te yurda girişinde döviz beyanında bulundu ve dövizi Sultan Tekstil'in ihracat karşılığı olarak gösterdi.

OPERATÖRLER

Gonca Us:

Çatlı'nın iş ortağı Ahmet Baydar'ın sevgilisi Arzu Yaman'ın üvey kızkardeşi. Çatlı'yı 1993'te tanıdı. Meral Çatlı onu, ‘‘Faal bir kızmış. Eşime, dışarı çıkışlarında eşlik ediyordu’’ cümleleriyle anlattı. Kıbrıs'ta Kutlu Adalı, 7 Temmuz 1996 akşamı kapısının önünde Uzi marka silahla vurularak öldürüldüğünde, Çatlı ile Ada'daydı. 5 Temmuz'da adaya giriş yapmış, sekiz gün kaldıktan sonra ayrılmışlardı. Çatlı, 31 Ağustos 1996'da Erdek’te gözaltına alındığında da yanındaydı.

Nevval Boz:

Haberin Devamı

Ankara yakınlarında 1993'te öldürülen Binbaşı Cem Ersever'in arkadaşı. Ersever'le aynı tarihlerde öldürüldü. El Muhaberat'ta çalıştığı, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın kontrolünü sağlamak üzere sekreterliğini yaptığı, Yeşil lakaplı Mahmut Yıldırım tarafından angaje edildiği ve Ersever tarafından Jitem'e kazandırıldığı iddia edildi.

Mevhibe Can:

Bürokrat. Turizm Bakanlığı müsteşar yardımcısıyken, Topal'ın kumarhane izinlerindeki rolü nedeniyle açığa alındı.

Armağan Kök:

Emlak Bankası Mecidiyeköy Şubesi eski müdür yardımcısı. 1995'te Sicilya mafyasının 1.3 milyon dolarlık para aklama operasyonuna adı karıştı. Olay, Sicilya mafyasından Giovanni Cannizzo'nun itiraflarıyla ortaya çıktı. İtalya Merkez Bankası açtığı soruşturmada iyi niyet mektubunda Kök'ün imzasının bulunduğunu rapor etti. Olaydan sonra açılan soruşturmada AM Securities'in adamı Heinz Bucher adına verilen 26 Ağustos 1993 tarihli 22 milyon dolarlık iyi niyet mektubundan Emlak Bankası üst düzey yöneticilerinin de onayının olduğunu öne sürdü. Mektubun sahte olduğu anlaşıldı.

Dilek Örnek:

Kurye. 16 Aralık 1996'da Atatürk Havalimanı'nda uyuşturucu parası olduğu söylenen 28 milyar liralık dövizle yakalandı. Yurtdışına 52 kez giriş çıkış yaptı ve 1.5 trilyon liralık para taşıdı.

Arzu Top:

Topal'ın kumarhanelerinin mali işlerinden sorumlu müdürü. Şişli ve Kızıltoprak'ta düzenlenen polis operasyonlarında naylon faturalarla yakalandı. Ortağı Sami Levi ve Mahir Çakır'la birlikte çalıntı faturaları başka şirketler adına keserek, ihracat yapmış gibi gösterdikleri ve vergi iadesi aldıkları ortaya çıktı.

Seren Serengil:

23 Ocak 1988'de İspanya'nın Barcelona kentinde dört kişiyle birlikte beş kilo eroinle yakalandı. İspanyol polisi uyuşturucunun sahibinin Avni Musullulu olduğunu tespit etti.

Ferizet Vuruşkan:

Kıbrıs'ta TLMT kurucularından bir albayın kızı. Civan döneminde Emlakbank'ın dış ilişkiler bölümünde çalıştı. Civan'la Antalya'daki bir şirkette ortaktı. Civan'ın tahliyesinden kısa bir süre önce Sabiha Ayrancı adıyla yurtdışına çıktı.

YAKALATANLAR

Oya Kaya:

İHD Başkanı Akın Birdal'ın vurulması olayının baş kahramanı Mehmet Cemal Kulaksızoğlu'nun sevgilisi. MİT içindeki bağlantıları, alınan haraçları ve kimlere para aktarıldığını anlatarak suikastin aydınlatılmasına neden oldu. Çakıcı'ya kırmızı pasaport veren MİT görevlisi Yavuz Ataç'la Kulaksızoğlu ilişkisini de söyledi.

Figen Gönül:

Bulgaristan'da tutuklu olan ülkücü çete lideri Kürşat Yılmaz'ın sevgilisi. Cezaevinden firar eden Yılmaz'ı Bulgaristan'da ziyaret etmek isteyince yakalattı.

Münevver Kalaycı:

Ülkücü çete lideri Kasım Gençyılmaz'ın sevgilisi. Tefeci Veli Sözdinler ile Zeki Çatolu'nun öldürülmesi, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın torunu ile Sabah Gazetesi muhabiri Kamil Elibol'ın yaralanması olaylarının sanığı. Gençyılmaz'la Bolu Gerede'de 4 Nisan 1998'de buluşunca polise yakalattı.

Aslı Ural:

Canan Yaka'nın kızı. Çakıcı'yla birlikte olduğunu tespit eden polis cep telefonu görüşmelerinden iz sürünce, 16 Ağustos 1998'de Fransa'nın Nice kentinde yakalandılar.

SIRTINI DAYAYANLAR

Sibel Can:

Şarkıcı. Karagümrük çetesinin lideri Nuriş lakaplı Nuri Ergin ile bağlantı kurup kendisine şantaj yaptığı iddia edilen manken Can Kuzu'yu kaçırttığı suçlamasıyla gözaltına alındı.

Gülben Ergen:

Şarkıcı. Tefeci Nesim Malki'nin azmettiricisi olduğu öne sürülen Erol Evcil'in sevgilisi. 3 Ocak 1999'da Evcil'le ilgili olarak sorgulandı. Annesiyle birlikte banka hesaplarına ve mallarına el kondu. Evcil'in paraları onun hesabına aktardığı öne sürüldü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!