Giden kim gelen kim

Güncelleme Tarihi:

Giden kim gelen kim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2011 00:00

Dünya, Kuzey Kore lideri Kim Jong-il’in ölümünü 48 saat gecikmeli öğrendi. Açlık ve kıtlık içindeki ülkesini nükleer silahlarla büyük bir cephaneliğe dönüştüren “Sevgili Lider” lakaplı Kim’in yerine küçük oğlu Kim-Jong-un geçiyor.

Haberin Devamı

“Büyük Halef” diye duyurulan küçük Kim’in ilk icraatı doğu sahillerinde füze denemek oldu. Güney Kore, ABD ile temas kurdu, ordusunu teyakkuza geçirdi. Japonya, güvenlik konseyini topladı. Çin, bölgeyi yakın takibe aldı.

Kapalı kapılar ardındaki 24 milyonluk ülke - Foto Analiz

KUZEY Kore’yi 1994’ten beri demir bir yumrukla yöneten Kim Jong-il’in, 69 yaşında öldüğü açıklandı. Resmi açıklamada, Kim’in cumartesi günü trenle yaptığı resmi gezi sırasında “akut miyokard infarktüsüne” bağlı olarak kalp krizi geçirdiği, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı, önceki gün yapılan otopsisinde de mevcut hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğinin görüldüğü belirtildi.
Siyasi analistlere göre ülkede 3 yıl sürecek ulusal yas dönemine girmesi bekleniyor. 20-27 Aralık arasında cenaze Kumsusan Sarayı’nda ziyarete açılacak. Kim’in mumyalanmış cenazesi aynı yerde “ebedi lider” unvanlı babasının yanına gömülecek. “Kuzey Kore Halk Cumhuriyeti Kahramanı” unvanlı, “Sevgili Lider” lakaplı Kim, koltuğunu, kurucusu olduğu ülkeyi 21 yıl yöneten babası Kim Il-sung’dan devralmış ve Kuzey Kore’yi bir “Stalinist diktatörlüğe” dönüştürmüştü.

Haberin Devamı

KIM JONG IL VE BABASININ ÖLÜMÜNÜ DUYURAN SPİKER AYNI / WEB TV

‘Songun bayrağı düşmeyecek’

Forbes’un yayınladığı son listeye göre dünyanın en güçlü 37. insanı olan Kim 2008 ağustosunda felç geçirmiş, bunun üzerine rejim bekçileri “veliaht hazırlama” prosedürlerini hızlandırmıştı. Ölümün ardından beklendiği gibi Kim’in pek kimse pek tanımasa bile geçen yıl orgeneral yapılan ve resmi açıklamaya göre küçük oğlu Kim Jong-un (27) halef gösterildi.

KIM JONG UN HAKKINDA BİLİNMEYENLER / FOTO ANALİZ

Pyongyang yönetiminin ölümünün ardından verdiği ilk mesajlar da, halka Kim Jong-un’un etrafında kenetlenme yönünde yapılan çağrılar oldu. Yeni liderden haberlerde “büyük halef” diye bahsedildi. Resmi açıklamada, “Songun (önce ordu) ilkesinin bayrağını düşürmemeli, askerimizi yüz kat güçlendirmeli, sosyalist sistemi savunup devrimi gerçekleştirmeliyiz” dendi.

Haberin Devamı

KUZEY KORELİLER KİM İÇİN BÖYLE AĞLIYOR / WEB TV

 

KUZEY KORE'NİN LİDERİ ÖLDÜ / WEB TV

En büyük dördüncü ordu

Nükleer silah sahibi olduğu için yıllardır Batı’yı korkutan Kim’in ölümünün ardından siyasi analistlerin beklediği oldu. Oğlu ilk iş olarak gözdağı amacıyla ülkenin doğu kıyısında 120 km. menzilli bir füzenin denemesini yaptı. 24 milyon nüfuslu K. Kore, 1.2 milyon askeri, 4 bini aşkın tankı, 600’ü aşkın savaş uçağı, kimyasal başlıklı kıtalararası füzeleri ve 6-8 atom bombası yapmaya yeterli nükleer materyaliyle dünyanın en büyük dördüncü ordusuna sahip.

PİYASALARDA KUZEY KORE BELİRSİZLİĞİ

1950-53 döneminde Kuzey ile savaşan Güney Kore ordusunu teyakkuz haline geçirdi. Devlet Başkanı Lee Myung-bak ABD Başkanı Obama ile görüştü, ABD, Kore Yarımadası’ndaki istikrara büyük önem verdiğini yineledi. Çin ise K.Kore’deki bir sosyal patlamanın sınırına yönelik bir göçü tetiklemesinden endişe duyuyor.

Haberin Devamı

KUZEY KORE KIM JONG IL'E AĞLIYOR / FOTO GALERİ

 

KUZEY KORE'NİN YENİ VARİSİ HALKIN ÖNÜNE ÇIKTI / ARŞİV

Halk açlıktan kırılır o ıstakoza bayılırdı

- Kim Jong-il, 1942’de gerilla babasının Sovyet askeri eğitim aldığı Rus şehri Khabarovsk’da ahşap bir kulübede dünyaya geldi. Resmi haber ajansına göre Kim Jong-il, doğduğunda gökyüzünde parlak bir yıldız ve çifte gökkuşağı belirmişti.
- Kuzey Kore’nin birçok eliti gibi Kim Il-sung Üniversitesi’nden mezun oldu.
- “Sevgili Lider” sıfatını aldı, beş yıl sonra Kore İşçi Partisi’nin Merkez Komitesi’ne girdi, sanat ve kültürden sorumlu oldu. Güney Koreli yönetmen Shin Sang-ok ve aktris karısının kaçırılması emrini verdi.
- 1994’te babası ve Kuzey Kore devletinin kurucusu Kim Il-sung’ın ölümüyle iktidarı devraldı.
- Kim, kabarık saçları, iri gözlükleri ile ün kazandı. 1.55 boyuyla platform tabanlı ayakkabıları tercih ederdi.
- Üç kadından en az dört çocuğu bulunuyor. Bir kez resmen evlendi, çok sayıda metresi vardı.
- 20 bin filmden oluşan Hollywood arşivi bulunuyor. Elizabeth Taylor hayranıydı. Rambo ve Bond serisini severdi.
- Açlık krizinin olduğu ülkesinde içkilere, ıstakozlara, dansçı kızlara binlerce dolar harcadı.  Uçak korkusu vardı. Çin ve Rusya’ya trenle gitti.

Haberin Devamı

Ağabey Disneyland’a gitti, Kim’e taht piyangosu vurdu

- Kim Jong-un, babası Kim Jong-il’in üçüncü hayat arkadaşı Ko Yong-hui’den 1983 ya da 1984’ün başlarında dünyaya geldi. Genç adama başta babasının yerine geçebilecek gözle bakılmıyordu.
- Ancak ağabey Kim Jong-nam’ın 2001’de Japonya’da Disneyland’a sahte kimlikle girerken yakalanması, ortanca üvey ağabey Kim Jong-chol’un “erkeksi olmayan” davranışları Kim Jong-un’un başına devlet kuşu konmasını sağladı.
- “Düşman” Güney Kore’nin Yonhap haber ajansı 2009 Ocak ayında “Sevgili Lider”in küçük oğlu Kim Jong-un’u veliaht olarak seçtiğini duyurunca herkes şaşırdı. Bir gün bile fiilen askerlik yapmadan Orgeneral yapılan Kim Jong-un, 2 Haziran 2009’da ülkenin gelecek lideri olarak anons edildi.
- Annesinin Kim Jong-il’in en gözde eşi olduğu ve oğlunu “Sabah Yıldızı Kralı” diye sevdiği anlatılıyor. Japon asıllı bir dansçı olduğu söylenen anne Ko Yong-hui, 2004’te meme kanserinden öldü.
- İsviçre’de sahte kimliklerle okutulan Kim Jong-un Batılı alışkanlıklardan kaçınması, acımasızlığa varan otoriter kişiliğiyle de babasının takdirini kazandı.
- Kim Jong-un’un da tıpkı babası gibi boğazına düşkün olduğu ve bu nedenle onun gibi şeker ve kalp sorunu olduğu iddia ediliyor. Kayak ve basketbol meraklısı olan Kim, NBA maçlarını kaçırmıyor, Jean Claude van Damme’ın filmlerine bayılıyor.
- Dedesine benzemek için olduğu söylenen estetik ameliyatları annesinden aldığı Japon hatlarından kurtulmak için yaptırdığı söyleniyor.

Haberin Devamı

Kore Savaşı alevlenir mi

- Yönetim kimde olacak?
20’li yaşlarındaki Kim Jong-un’un, halası Kim Kyong-hui ve eniştesi Jang Song-Thaek’in desteğinde ülke yönetimini kontrol etmesi bekleniyor.
- Kuzey Kore’de iç kargaşa ihtimali var mı?
Siyasi analistlere göre elit kesim statükonun korunmasından yana. Kim Jong-un kısa süre içinde liderliğini ispatlayamazsa o zaman sorun yaşanabilir.
- İç gerginlik tırmanırsa?

/images/100/0x0/55eb0e3cf018fbb8f8a82539

Ülkede bir iç karışıklık çıkması durumunda yeni yönetimin nükleer denemelerle gerilimi tırmandırarak gücünü ispat etme ihtimali öne çıkabilir.

Ya hepsi mizansen ya da çok seviliyor

Kuzey Kore’nin propaganda makinesi, yıllardır bir “kişilik kültü” oluşturdukları Kim’in ölümünün ardından da çalıştı. Devlet medyasına yansıyan açıklamaya göre Kim, geçen cumartesi trenle yaptığı resmi gezi sırasında, yerel saat ile 08.30’da “işçilerle saha etütündüyken fiziksel ve zihinsel olarak aşırı çalışmaya bağlı sebeplerden dolayı kalp krizi geçirerek” hayatını kaybetti. Kuzey Kore devlet televizyonunun kadın sunucusu, ölüm haberini siyahlar giyip ağlayarak halka duyurdu. Pyongyang sokaklarından, liderlerinin ölümüne hüngür hüngür ağlayan “histerik” Kuzey Korelilerin fotoğrafları geldi. Güney Kore medyası, bu kareler de dahil herşeyin, Kim’in ölümüyle bu haberin açıklanması arasında geçen 48 saat içinde Kuzey Kore rejimi tarafından hazırlanan bir mizansen olduğunu öne sürdü. Güney Kore istihbaratı ise Kim’in ölümünü ancak tüm dünyayla birlikte Kuzey Kore devlet televizyonundan öğrenebildiği için eleştiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!