Genelkurmay'ı basarmış

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmayı basarmış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ankara DGM Başsavcılığı, ‘devletin sırlarını ifşa ettiği' gerekçesiyle YDP Genel Başkanı Hasan Celal Güzel hakkında 5 yıldan az olmamak üzere ağır hapis istemiyle dava açtı. MÜSİAD'ın bir platformunda konuşan Güzel ise ‘‘Yanımda 10 adamım olsa, Genelkurmay'ı basardım. Bunları, sinek, karınca gibi görüyorum'' dedi.

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Hasan Celal Güzel, ülkenin, ‘Omuzu kalabalıklar' tarafından yönetildiğini öne sürerek, ‘‘Yanımda 10 adamım olsa Genelkurmay'ı basardım. Ben bunları sinek gibi, karınca gibi görüyorum'' dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen ‘Parlamento Dışı Demokrasi Platformu' Güzel, YDH Genel Başkanı Hüseyin Ergün ve MÜSİAD Başkanı Erol Yarar'ın katılımıyla gerçekleşti. Üzerinde Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit, Hüsamettin Cindoruk, Deniz Baykal, İsmet Sezgin, Hikmet Uluğbay, Avni Akyol, Yaşar Dedelek, Agah Oktay Güner ve Refaiddin Şahin'in isimlerinin yazılı olduğu bir karatahtanın salona getirilmesinden sonra söz alan Yarar, ‘‘Bu tahta ceza tahtasıdır. Burada isimleri yazılı olanları halkımız hiç unutmayacak ve affetmeyecektir'' dedi.

Güzel, salondakilerin ‘‘Türkiye seninle gurur duyuyor'' tezahüratıyla söze başlarken, karatahtada yazılı isimlere değindi, ‘‘Bunlar Süleyman çavuşun ve Mesut onbaşının infaz mangasıdır'' dedi. Anasol-D Hükümeti'nin iktidara gelmesini ‘demokratik ihtilal' olarak değerlendiren Güzel, ‘‘Batı Çalışma Grubu dağılana kadar suç duyurusunda bulunacağım'' diye konuştu. Güzel, kesintisiz 8 yıllık eğitime destek veren 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e yönelik bir soruyu da, ‘‘O bu işleri bilmez, cahilin biridir. Aslından onun cezaevinde olması lazım'' diye yanıtladı.

Bu arada, Ankara DGM Başsavcılığı Güzel hakkında, ‘Devletin emniyeti, dahili ve beynelmilel siyaseti açısından gizli kalması gereken belgeleri ifşa ettiği' gerekçesiyle, 5 yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezası istemiyle dava açtı.

DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel'in hazırladığı iddianamede, Güzel'in 28 Temmuz'da DGM Başsavcılığı'na bir dilekçe vererek, Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Çevik Bir, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Aydın Erol, Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı Korgeneral Çetin Doğan ve Genelkurmay Başkanlığı Batı Çalışma Grubu'nda faaliyet gösterenler hakkında, ‘‘Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs ve diğer bazı suçları işledikleri'' gerekçesiyle şikayette bulunduğu hatırlatıldı. Güzel'in ibraz ettiği belgelerin Genelkurmay Başkanlığı'na ait gizli ve kişiye özel damgalı belgeler olduğu belirtildi. Belgelerde, Türkiye'de ‘siyasal islam'ın gelişme nedenlerinin, alınan tedbirlerin belirtildiği ve bu konudaki çalışmalarla bazı emir ve talimatların bulunduğu bildirildi.

İddianamenin son bölümünde Güzel'in ‘Devlet sırlarını ifşa' fiilini düzenleyen TCK'nın 136/1 maddesi uyarınca, 5 yıldan az olmamak üzere ağır hapisle cezalandırılması talep edildi. Güzel, bir süre önce DGM Başsavcılığı'nın talimatıyla gözaltına alınmış, daha sonra DGM Yedek Hakimliği tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!