Genel başkan adayları delegelere seslendi

Güncelleme Tarihi:

Genel başkan adayları delegelere seslendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2011 15:58

Demokrat Parti (DP) 10. Olağan Büyük Kongresi'nde genel başkan adaylarının konuşmaları tamamlandı.

Haberin Devamı

Demokrat Parti'nin (DP) 10. Olağan Büyük Kongresi'nde genel başkan adayları kongre delegelerine seslendi.

NAMIK KEMAL ZEYBEK

Genel Başkan adaylarından Namık Kemal Zeybek, Atatürk Spor Salonu'ndaki kongrede konuşmasına başlarken besmele çekti ve “Allah'a hamdederek sözlerime başlamak istiyorum” dedi.

Bu kongrenin DP'nin yeniden doğuş kongresi olacağını ifade eden Zeybek, teşkilatın kendisine çıkış yolu aradığını ve doğru yolu bulduğunu söyledi.

Teşkilatın Tansu Çiller'i gündeme getirerek doğru yaptığını, kendisinin de haber göndererek gelmesini istediğini belirten Zeybek, Çiller'in adaylık sürecine en küçük bir gölge düşmemesi için aday olmak için beklediğini kaydetti. Zeybek, “Biz zamanı gelince yine onu çağırırız ve o zaman gelir inşallah” diye konuştu.

Haberin Devamı

Üç ay içerisinde DP'yi milletle bütünleştirmeyi başaracaklarını dile getiren Zeybek, Çiller'in, “Ya başaracağız, ya başaracağız” sözünü hatırlattı.

“Ben genel başkanlığa aday değilim sizinle birlikte başbakanlığa adayım” diyen Zeybek,inanmayanın inandıramayacağını vurgulayarak, DP'nin köklü fikriyatını halka birlikte anlatacaklarını kaydetti.

DP'nin tabandan kalkınmayı başaran, halk kesimlerini yukarılara çıkaran, çiftçiye, memura emekliye hakkını veren bir parti olduğunu ifade eden Zeybek, deneyimli, yetişmiş, iktidara susayan, capcanlı ve dipdiri bir teşkilata sahip olduklarını vurguladı.

Bugün Türkiye'nin dengelerinin bozulduğunu savunan Zeybek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'deki etnik kimlikleri sayarken, bu kimlikler arasında Türkleri de saydığını söyleyerek, “Biz Türk kavramında birleştik, kökümüz ne olursa olsun” dedi.

Türkiye'de iyi muhalefet yapılmadığını savunan Zeybek, “Öyle bir Başbakanla karşı karşıyayız ki, karanlığı ak gibi takdim etmeyi beceriyor. Nerede muhalefet? Ne kitabet var, ne hitabet var? 17 Ocaktan itibaren muhalefet görevini devralacağız önce” diye konuştu.

Hükümetin öğrencilerin, insanların nasıl giyineceğine karar verme hakkını kendinde gördüğünü öne süren Zeybek, partisinin kökünün milli, manevi ve insani olduğunu Atatürk çizgisi ve demokrasiye bağlı olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

İktidara gelmeleri halinde emekliye, işçiye, memura yüzde elli zam sözü veren Zeybek, esnafa ucuz kredi sağlayacaklarını söyledi.

Zeybek, “Halkla tokalaşmaktan nasırlaşmış eller vadediyorum. Halkla kucaklaşmak lazım” dedi.

ADNAN DAĞISTANLI

Genel Başkan adayı DP Gençlik Kolları Kurucu Genel Başkanı Adnan Dağıstanlı, konuşmasına, “En son hangi partide olduğunu bilmediğimiz adaylar bugün genel başkan adayı olarak karşımıza çıkıyorlar” diyerek başladı.

Türkiye'nin sorunlarını çözebilecek bilgi birikimine ve ekibe sahip olduklarını belirten Dağıstanlı, 23 Haziran 1983 yılında partisinin kuruluşunda gençlik kolları başkanı olduğunu anlattı.

“1983 yılında hangi çizgideysem bugün de aynı çizgideyim, bir başka partiye giderek güç aramadım” diyen Dağıstanlı, birilerinin DP üzerinde oyun oynamaya ve ele geçirmeye çalıştığını savundu.

Haberin Devamı

DP'nin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin alternatifi olan siyasi parti olduğunu vurgulayan Dağıstanlı, merkez demokrat anlayışın ortaya çıkarılabilmesi için hep beraber mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

Dağıstanlı, DP'nin “darbe taraftarı” gibi gösterilmeye çalışıldığını ifade ederek, askeri darbelere olduğu kadar sivil darbelere ve vesayete de karşı olduklarını söyledi.

AHMET ÖZAL

Genel Başkan adayı DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal, kendi partisinden aday gösterilmediği için 1999 yılında Malatya'dan bağımsız milletvekili adayı olarak seçildiğini belirterek, hiçbir zaman başka partilerden gelen teklifleri kabul etmediğini söyledi.

Özal, “Yoldan sapmadım alnımın akıyla buraya geldim, siyasi geçmişimde partilerarası cambazlık yoktur” dedi.

Haberin Devamı

DP'ye gelişinden sonra teşkilatları ziyaret ettiğini ve sorunlarını dinlediğini ifade eden Özal, Anavatan ve Doğru Yol Partisi'nin yıllardır milletvekili ve bakan yaptığı insanların şu an kongrenin yapıldığı salonda olmadığını kaydetti.

DP'yi ilk seçimlerde TBMM'ye taşımaya geldiğini ve bunu da yapacağına inandığını dile getiren Özal, sekiz senedir kurtarıcı gibi ortaya atılan insanların teşkilatın gururunu incittiğini savundu.

Kendisinin ekonomist olduğunu ve Turgut Özal ile yapılan reformların bizzat içinde olduğunu anlatan Ahmet Özal, şu anda Türkiye'de cari açık konusunda sıkıntı bulunduğuna dikkati çekti.

Seçimlerde yüzde 10 barajını aşmayı hedeflediklerini belirten Özal, ancak yüzde 20'lere ulaşmaları gerektiğini bunun da Türkiye'nin sorunlarını çözmekle mümkün olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Atatürk Spor Salonu'nda yapılan kongrede, genel başkan adayları Namık Kemal Zeybek, Adnan Dağıstanlı ve Ahmet Özal'ın konuşmalarının ardından diğer adaylar da delegelere seslendi.

RİFAT SERDAROĞLU

Adaylardan eski bakan Rıfat Serdaroğlu, konuşmasında Türkiye'nin Cumhuriyet'in kuruluşundan bugüne çok zorlu dönemlerden geçtiğini söyledi. Bütün yaşananlara, sıkıntılara rağmen Türkiye'nin her köyünün yol, su, elektriğe kavuştuğunu, barajlar ve enerji hatları yapıldığını belirten Serdaroğlu, bunun demokratların eseri olduğunu ifade etti.

Gündemdeki konulara değinirken, Muhteşem Yüzyıl dizisine yapılan eleştirileri hatırlatan Serdaroğlu, ancak Atatürk'e, Türklüğe ve Silahlı Kuvvetlere yönelik hakaretler karşısında hiç ses çıkartılmadığını savundu.

Delegelere ve partililere, “Sizler, bu davanın sahipleri, en uyanık olmanız gereken gündesiniz. Partimiz, davamız, bizim görüşümüzle alakası olmayan adamlar tarafından ele geçirilmek istenmektedir. Sahip çıkacağız. Biz Demokrat Partililer sahip çıkmazsak Türkiye, federatif ve bölünmeye giden yolu süratle kat edecektir” diye seslenen Serdaroğlu, DP'nin gelenekleri olan bir parti olduğunu dile getirdi.

Serdaroğlu, “AK Parti'nin cilasını kazıyacaklarını, gerçek yüzünü ortaya koyarak yaptıkları yolsuzları göstereceklerini” ifade etti.

SALİH UZUN

Adaylardan DP Genel Başkanvekili Salih Uzun da kongrenin adının olağan ama yapısı nedeniyle olağanüstü olduğunu söyledi. Uzun, kongrenin yapıldığı salonun dışında birçok kızgın, kırgın ama umutlu demokratın güzel haberler beklediklerini ifade etti.
Türkiye'nin olağanüstü bir süreçten geçtiğini belirten Uzun, “Terör örgütü eylemsizlik sürecinde olduğunu söylüyor ama bu örgüt kurulduğu tarihten bu yana hiç olmadığı gibi eylemlerinden hiç elde etmediği başarıları elde etti” dedi.

Süreci durduracak bir ses, bir haykırış, bir çığlık gerektiğini öne süren Uzun, şöyle devam etti:
“CHP toparlanmaya çalışıyor ama Türkiye'yi bunlardan kurtaracak muhalefet hareketi, Demokrat Parti gibi Türkiye'nin değerlerini özümsemiş bir parti olabilir. Bu kongrede bir seçim yapacak bir tercihte bulunacaksınız. Seçimlere 5 ay kala bu kararı vereceksiniz. Çok önemli bir süreçten geçiyoruz.”
Hüsamettin Cindoruk'tan çok şey öğrendiğini ve kendisini hayatı boyunca saygı ile yad edeceğini anlatan Uzun, zaman zaman Cindoruk ile anlayış farklılıkları olduğunu ifade etti. İttifak modelinin Cindoruk'un projesi olmadığına inandığını dile getiren Uzun, “İttifaklara prensip olarak karşı değiliz ama hepsi birbirinden güçsüz, birbirinden zayıf partilerin bir araya gelmesi ile bu ülkeyi bu iktidardan kurtaracak değiliz” diye konuştu.

TEKİN ENEREM

Eski DYP İstanbul İl Başkanı Tekin Enerem, yeni bir kadroyla DP'yi eski konumuna getireceklerini ifade etti.
Enerem, “Türkiye'ye yeniden kırat iktidarını getireceğiz. Nasıl bu kongre 1993'te ilk kadın başbakanını çıkardıysa, bu kongre partimizi tekrar büyütecek ve güçlendirecektir. DP iktidar olacaktır. 2012'de halk oyu ile seçilecek ilk cumhurbaşkanı Tansu Çiller olacaktır” diye konuştu.
Genel başkan adaylarının konuşmalarının tamamlanmasının ardından oy kullanılacak kabinlerin kurulması için salonun ön kısmı boşaltıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!