Gençlik bildiğiniz gibi değil

Güncelleme Tarihi:

Gençlik bildiğiniz gibi değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk gençliğini büyüteç altına alan bir araştırma, gençlerin bilmediğimiz pek çok yönünü ortaya çıkardı.

Konrad Adenauer Vakfı'nın İstanbul Mülkiyeliler Vakfı Sosyal Araştırmalar Merkezi'ne yaptırdığı 'Türk Gençliği'98-Suskun Kitle Büyüteç Altında' başlıklı araştırma, Türk gençliğinin ölüm cezasına karşı olduğunu ortaya koydu.

Konrad Adenauer Vakfı ile birlikte çalışan Türk Demokrasi Vakfı Başkanı Bülent Akarcalı, geçtiğimiz yılın eylül ve ekim aylarında, 11 ilde, 15-27 yaş arasında değişen 2 bin 223 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçlarını dün basın toplantısıyla değerlendirdi. Akarcalı, gençlerin partizan olmak istemediklerinin belirlendiği söyledi.

Araştırma sonuçlarının siyasi partilere, üniversitelere, hükümet ve devlet yetkilerine, basına ve diğer kuruluşlara dağıtılacağını belirten Akarcalı, şunları söyledi:

‘‘Siyasetçilerin gençlikle ilgili düşündüklerinin tümü yanlış. Bu yanlışlığı görmek için araştırmanın iyi incelenmesi gerekir. Bir parti gençliği birkaç sloganla çekmeyeceğini bilmeli. Çalışmalarıyla gençlerin ilgisini çekmeli.’’

Konrad Adenauer Vakfı Türkiye Temsilcisi Dr. Wulf Schönbohm ise Türk toplumunun Alman toplumuna kıyasla daha 'genç' olduğunu, nüfusunun yaklaşık yüzde 59'unun 35 yaşın altında bulunduğunu belirterek, ‘‘Ancak, bu suskun kitle hakkında çok az bilgi var. Bu araştırmanın amacı, ciddi bir etütle, Türk gençliğinin kendisini nasıl gördüğünü, değer yargılarını ve temel tutumlarını, sorunlarını ve gelecek hakkındaki düşüncelerini daha açık olarak öğrenmektir’’ dedi.

Neden Tayyip

Gençler arasında siyasal sisteme olduğu kadar siyasal elite karşı ciddi bir tepkinin bulunduğunu gösteriyor. FP'li Recep Tayyip Erdoğan'a destek gençlerin siyasal ölçütlerinde, kişisel nitelikler ile parti üyeliği arasında önemli bir ayrım çizgisi oluştuğunu gösteriyor. Erdoğan sempatizanları arasında ilk ve orta öğrenimli gençlerin ağırlığı artıyor.

Araştırmaya katılanların özellikleri

Anket çalışması, yüz yüze yapılan görüşme yöntemiyle yürütüldü. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Gaziantep, Sıvas, Tokat ve Trabzon'da anket yapıldı. Görüşülen gençlerin yüzde 49'u kadın, yüzde 51'i erkek. Yüzde 20'si evli ve yüzde 14'ünün çocuğu bulunuyor. Yüzde 72'si kentlerde yüzde 27'si kasabalarda yaşıyor. Yüzde 71'i aileleriyle oturuyor, yalnız oturanların oranı ise yüzde 1.

Görüşülen gençlerin yüzde 2'si hiç okula gitmeyen, yüzde 19'u ilkokul mezunu. Yüzde 41'i öğrenci değil. Gençlerin yarısı hiç bilgisayar kullanmamış. İnterneti hiç kullanmayanların oranı ise yüzde 82.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!