Gençler suya sabuna dokunuyor

Güncelleme Tarihi:

Gençler suya sabuna dokunuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 17:48

Türkiye ve dünyanın çeşitli okullarından gelen gençler, 7-11 Mart tarihlerinde MUNTR2011 ile suya sabuna dokunacak. Eşitlik ve hoşgörü temasıyla kurulmuş UNHRC (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) ve çok seslilik teması altındaki UNHRC (Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi) komitelerinde, genç delegeler önemli insan hakları ihlalleri üzerine bir hafta boyunca kafa yoracak, yeni fikir ve projeler üretecek.

Haberin Devamı

UNHCR ex-com simulasyonu, küresel mülteci sorunlarını ele alacak. İki kısımdan oluşan komitenin ilk kısmında belirli sorunları çözmek üzere her delege kendi ülkesinin politikasını ortaya koyacak.

Komitenin amacı her delegenin diğer ülke politikaları hakkında bilgi edinmesini sağlamak. MUNTR2011 akademik takımı dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek isteyen idealist gençlerin mültecilere dair genel sorunlar hakkında bilgi edinmesini oldukça önemsiyor.

 

Komitenin ikinci kısmı ise Model Birleşmiş Milletler dünyasına yeni bir boyut katacak: Gençler ülke temsilcilerini canlandırmayı bırakacak ve hayata geçecek bir proje için kolları sıvayacak. Bilinçlendirme, kaynak yaratma ve mültecilere doğrudan ve dolaylı yardım fikirlerinden yola çıkarak ortaya atılan fikirler bir proje planına dönüştürülecek. En heyecan verici kısım ise konferans sonrasında başlayacak: proje bir model olmaktan çıkacak ve geliştirenler projeyi kendi elleriyle hayata geçirecek.

 

Haberin Devamı

Delegelere birinci ağızdan tecrübeler sunmak ve detaylı bilgi sağlamak amacıyla bir UNHCR mensubu ve bir STK mensubu da MUNTR2011’de gençlerle beraber olacak.

 

TEMEL İLKE: ÇOK SESLİLİK

UNHRC komitesi ise göçmenlere karşı mevcut tutumları revize edecek; cinsel tercihin bir suç unsuru değil bir hak olduğunun tekrar tekrar altını çizecek. Her ülke delegesinin ortaya koyduğu fikir çok seslilik ilkesi etrafında bir araya getirilerek cinsel özgürlüklere dair temel bir perspektif oluşturulacak.

 

Göçmenleri bu günün kaçınılmaz gerçeği küreselleşme dahilinde bilgi ve sermaye gibi hareket halinde olan bir unsur olan gören komite, ortaya çıkan iki önemli soruna odaklanacak: Irkçılık ve yabancı düşmanlığı. Ülke politikaları ve uluslararası kamuoyunun tepkileri komitenin can alıcı unsurları. Bu kapsamda göçmenlerin karşılaştığı sosyal ve kültürel zorluklar dinamik çözümlere kavuşacak.

 

Haberin Devamı

CİNSEL TERCİH KİŞİ ÖZGÜRLÜĞÜDÜR

Cinsel tercihlerin özgürlüğü meselesi ise yıkılmayı bekleyen tabular ve ses getirecek fikirler için bekliyor.

 

Cinsel tercihleri kimi ülkelerin suç kabul ettiği hatta hapis ve idam cezasıyla cezalandırabildiği bir uluslararası arenada, kişi özgürlükleri ve haklarının altı defalarca çizilecek. En önemlisi, BM’nin bu konudaki tavrı net olduğu halde, uluslararası kamuoyunun çok seslilik dahilindeki duruşu bir bütün halinde ortaya konamamış ve gerekli tedbirler uluslararası düzeyden yerel düzeye çekilememişken, UNHRC komitesi bunu başarmayı amaçlayacak ve BM’nin ideallerinin tüm toplumların yerel düzeydeki normlarına dönüştürmeye çalışacak.

 

Haberin Devamı

BM'NİN GÜNDEMİ MUNTR'NİN GÜNDEMİ

UNHCR ve UNHRC Komitelerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Noyan Yılmaz, her iki komitenin de BM’nin önemli gündem maddelerinden yola çıktığını belirtiyor. Katılımcıların akademik altyapı kazanmaları ve ülke politikalarını öğrenmesi MUNTR2011 akademik takımının temel amacı.

 

Yılmaz’a göre, edinilen bilgiler ve farklı bakış açıları, katılan herkese hem yerel hem uluslar arası düzeyde değişiklik yaratabilecek birer birey olduğunu fark ettirecek.

 

Daha toleranslı ve eşitlikçi bir dünya tasarlayan ve derhal harekete geçmek isteyen herkese komitelerimizin kapısı açık!

 

İpek Miscioğlu

MUNTR2011

Medya Direktörü Yardımcısı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!