Genç bilim adamı trafik kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Genç bilim adamı trafik kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 00:00

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi 38 yaşındaki Yrd. Doç. Gürsel Sönmez, önceki gün otomobilini servise götürürken geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Bir çocuk babası olan Sönmez, elektrokromik polimerlerle (elektrik akımı ile renk değiştirebilen polimerler) yeşil rengi elde ettiğini anlattığı makalesiyle, bilim dünyasının önemli referans dergilerinden ’Chemical Communications’ başta olmak üzere üç ayrı dergiye kapak olmuştu.

SABANCI Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürsel Sönmez, önceki gün otomobilini Kurtköy’deki servise bırakmak üzere sabah kampüsteki lojmandan çıktı. Sönmez’in kullandığı 34 BN 63 plakalı Honda marka otomobil, Orhanlı Beldesi mevkiinde çiğ düşmesiyle buzlanan yan yolda kayarak, karşı yönden gelen Adem Terge yönetimindeki 34 UUT 63 plakalı Ford Transit marka minibüsle çarpıştı. Ağır yaralanan Sönmez vatandaşlar tarafından Kartal Dr. Lüfti Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. 38 yaşındaki Yard. Doç. Gürsel Sönmez tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

ÖDÜLLÜ BİLİM ADAMI

Gürsel Sönmez, geçen sene Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) Seçkin Genç Bilimci Ödülü’nü kazanmıştı. Yaptığı çalışmalarla birçok ödüle layık görülen Yrd. Doç. Dr. Gürsel Sönmez, son çalışması olan otomobiller için açılıp kapanabilir dikiz aynası projesiyle, gece otomobil kullananların arkadaki arabanın farlarından rahatsız olmasını engellemeye çalışmıştı.

Sönmez için öğretim üyesi olduğu Sabancı Üniversitesi’nde dün bir tören düzenlendi. Törene Üniversite Rektörü Prof. Tosun Terzioğlu, arkadaşları, öğrencileri, yakınları ve eşi Hayal Sönmez ile iki yaşındaki kızı Buse Sönmez katıldı. Sönmez’in cenazesi, daha sonra toprağa verilmek üzere ambulansla memleketi Çanakkale’nin Biga İlçesi’ne gönderildi.

ZAMANSIZ KAYBETTİK

Genç bilim adamının ölümü arkadaşlarını ve öğrencilerini yasa boğdu. Sönmez’i çok zamansız bir şekilde kaybettiklerini söyleyen öğretim üyesi Mehmet Ali Görgün, "O seçilmiş biriydi. O’nun ölümü herhangi bir insanın ölümü değil. Kendisi gibi belki bin bilim adamı yetiştirecekti. Dünyaca ünlü bir bilim adamıydı. Türkiye için büyük bir kayıp" dedi.

SÖNMEZ KİMDİR

38 yaşında 35 makale

Doktorasını 2002 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Bölümü’den Prof. Dr. A. Sezai Saraç yönetiminde aldı. Doktora çalışmalarının bir bölümünü Prof. John R. Reynolds’ın grubunda elektrokromik polimerler üzerine Florida Üniversitesi’nde yaptı. Doktorasını tamamladıktan sonra Los Angeles’a, Kaliforniya Üniversitesi’nin (UCLA) post-doktora bursu ile gitti. Burada yeni polimerik elektrokromikler, düşük band aralıklı polimerler ve yeni konjuge moleküller üzerine çalışmalarını Prof. Fred Wudl’ın grubunda sürdürdü. UCLA’deki iki yıllık süreç içerisinde California Nano-Systems Institute (CNSI) Postdoktora Ödülü, Sixth International Symposium on Functional pi-Electron Systems’de En İyi Poster Ödülü ve Post-doktora Mükemmel Araştırmacı Ödülü aldı. Gürsel Sönmez’in bir Dünya Patenti ve uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanmış 35’ten fazla makalesi bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!