Gen teknolojisi kanser için umut

Güncelleme Tarihi:

Gen teknolojisi kanser için umut
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2001 01:48

ESAM (Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği) ve TTB'nin (Türk Tabipler Birliği) ortaklaşa düzenledikleri ‘Sağlık Bilinci ve Medya’ toplantılarının beşincisinde konuşan TÜBİTAK Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Dr. Beyazıt Çırakoğlu, 20'nci yüzyılda dünyadaki insanların yüzde 40'ının hayatlarının bir yerinde kanserle tanıştıklarını söyledi.

Genom Projesi'yle yaşam süresinin uzayacağına dair iddialara katılmadığını belirten Prof. Çırakoğlu, ancak insanların genç yaşta kanseroen ölmesinin önüne geçileceğini söyledi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Yüksel, klinik genetikte tanı koyarken, en az dört kuşak soyağacı çıkarttıklarını belirtti. Hamilelikte x-ray'in, yüksek ısının (örneğin hamamda uzun süre kalmak), ilaç kullanmanın anomalili gebelik riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Yüksel, ailesinde kalıtsal hastalığı bulunanların, birkaç kez düşük yapanların ve yakın akraba evliliği gerçekleştirenlerin doğum öncesi genetik danışmanlık için talepte bulunmaları gerektiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!