Gelmezse ne olur?

Güncelleme Tarihi:

Gelmezse ne olur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2016 22:37

İZMİR Başsavcılığı’nın sürdürdüğü ‘Askeri Casusluk davasında kumpas soruşturması’ çerçevesinde şüpheli olarak ifadesi alınmak istenen Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu’nun NATO görevi için bulunduğu ABD’den Türkiye’ye gelip ifade vermemesi durumunda ne olacağı tartışma konusu oldu.

Haberin Devamı

Daha önce Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi soruşturmalarda, yurtdışında görevde olan ve ifadeleri alınmak istenen subayların tamamı Türkiye’ye dönmüştü. Tuğgeneral Mustafa Bakıcı ise emekliye ayrılmış ve 5 yıl boyunca firari sanık konumuna düşmüştü. Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu’nun gelmemesi halinde görevden alınması, ABD’deki karargâha girmemesi için de NATO’ya yazı yazılması gündemde.


RAPOR ALMADI, YURTDIŞINDA
Soruşturmanın en üst düzey şüphelisi olan Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, 1986 Deniz Harp Okulu mezunu. Albaylıktan amiralliğe, TSK’da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının istifa etmesi nedeniyle deprem yaşanan 2011 yılında 1’inci sıradan terfi etti. O yıl pek çok kurmay albay, terfi sırası geldiği halde Balyoz sanığı olduğu için tuğamiralliğe yükselememişti. Uğurlu, bir süre Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı yaptıktan sonra Erdek’teki Mayın Filosu Komutanlığı görevine getirildi. 7 Ağustos 2015 tarihinde ise Resmi Gazete’de yayımlanan terfi kararıyla tümamiral oldu. Aynı kararla Erdek’teki Mayın Filo Komutanlığı’ndan ABD’nin Norfolk kentindeki NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı Komuta Kontrol Konuşlanma ve İdame Edilebirlik Daire Başkanlığı’na atandı. Hakkında arama kararı çıktığında ABD’de bulunan Tümamiral Uğurlu’nun herhangi bir rapor sunmadığı, yurtdışında olduğu için ifadesinin alınamadığı belirtildi. Edinilen bilgiye göre savcılık, Tümamiral Uğurlu’ya Genelkurmay Başkanlığı üzerinden ulaşmak istedi. Tümamiral Uğurlu, kendisine tebligat yapıldıktan sonra ifade vermek için Türkiye’ye gelmezse, Genelkurmay kendisi hakkında işlem başlatacak. Aranan bir subayın hiçbir şey yokmuş gibi karargâhtaki işine devam edemeyeceğine dikkat çeken bir yetkili, “Ya gelir ifade verir ya da görevden alınır. NATO’ya da durumu bildirilir ve karargâha girmesi engellenir. Kaçak duruma düşer” dedi.

AKTÜRK DE 2015’TE TERFİ ETMİŞTİ
Polisin aynı soruşturma çerçevesinde aradığı ancak 5 günlük rapor alarak ifade vermeyen Tuğamiral Ali Suat Aktürk’ün de Tümamiral Uğurlu ile aynı YAŞ toplantısında terfi ettiği bildirildi. Deniz Harp Okulu’ndan 1992 yılında mezun olan Aktürk, Kurmay Albay rütbesiyle 5’inci Filo komodoru olarak görev yaparken Ağustos 2015 Yüksek Askeri Şûra toplantısında terfi ettirildi. 7 Haziran 2015 seçimleri sonrasında kurulan geçici hükümetin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan YAŞ kararıyla tuğamiralliğe getirildi. 7 Ağustos 2015 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete’ye göre albaylıktan tuğamirallik rütbesine getirilen Aktürk, Genelkurmay Karargâhı’nda görevlendirildi ve Genel Plan ve Prensipler Başkanlığındaki Daire Başkanlarından biri oldu. 1992 mezunu Tuğamiral Aktürk, YAŞ’ta 3’üncü sıradan amiral olurken, 1987, 1988, 1989, 1990 ve 1991 mezunu 6 subayı geride bıraktı.

BAKMADAN GEÇME!