Gelin-kaynana programlarına ceza yağdı

Güncelleme Tarihi:

Gelin-kaynana programlarına ceza yağdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2005 15:23

RTÜK Başkanı Fatih Karaca, "aile eksenli" yarışma programlarını izlemek için kurulan komisyonun raporunu açıkladı. Raporda, dosyası incelenen tüm yarışma programlarına oybirliğiyle müeyyide uygulanmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Fatih Karaca, düzenlediği basın toplantısında Üst Kurul’un İzleme ve Değerlendirme Raporları’nı görüştüğünü ve aile eksenli programlarla ilgili özel komisyonun verdiği rapor doğrultusunda bu tarz yarışmalara oy birliğiyle ceza uygulanması kararına vardıklarını söyledi.

Daha önce ceza almayan programlara da ilk uyarıları verdiklerini kaydeden Karaca, daha önce ceza alan programlardan da savunma isteklerini belirtti. Karaca, "Bu programlarda rol alan kişilerin başka programlara taştığı tespit edildi. Onlara da müeyyide uygulanıyor. Spor programlarıyla ilgili de uyarı verildi" dedi.

Karaca, bu müeyyidelerin en geç yarın kanallara tebliğ edileceğini belirtti. Kuruluşların iç denetim mekanizmasını harekete geçireceklerini umduklarını söyleyen Karaca, kamuoyundan da çok destek gördüklerine işaret etti. Karaca, Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğunu dile getirirken, bu konuların herkes tarafından tartışılması nedeniyle RTÜK’ün eleştiri almasının da normal olduğunu söyledi. Karaca, "Vazifemiz olmayan hiçbir konuda görüş bildirmedik, eleştiri aldığımız tüm görüşleri de değerlendiriyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Karaca, RTÜK’ün uyguladığı müeyyidelerin sırasıyla uyarı, savunma, program durdurma ve para cezası olduğunu belirtirken para cezasının yasa gereği 500 milyara kadar çıkabileceğini anımsattı.

Bir gazetecinin, "Kanallar hem parayı veririm hem programı gösteririm derlerse ne yapacaksınız?" sorusu üzerine Karaca, "Farazilerle konuşmayalım, bakalım ne olacak" dedi.

RTÜK’ün müeyyide uyguladığı kanal ve programlar şöyle:

"X TV -uyarı (Size Anne Diyebilr miyim?", Kanal D-uyarı (Beyaz Atlı Prens ve Sahte Gelin), Kanal D-savunma (Sabah Sabah Seda Sayan Show), Show TV-uyarı (Bir Prens Aranıyor, Pazar Sürprizi, Gel Yeniden, Pazar Keyfi, Sabah Yıldızları), ATV-uyarı (Bizim Evde Ne Oluyor?, Gülbence, A Takımı), Lig TV-uyarı (Maraton) (Erman Toroğlu’nun klüp başkanlarına hakaret içeren sözleri nedeniyle)."

Haberin Devamı

HUKUKÇULARDAN KARACA’YA DESTEK

Karaca’yı makamında ziyaret eden Hukuki Araştırmalar Derneği de, kararlarından ötürü Üst Kurul’a destek verdi. Hukuki Araştırmalar Derneği Genel Başkanı Yakup Erikel, bu tarz programların çocukları ve gençleri olumsuz etkilediğini söylerken, programa katılan anne adaylarının da yıpratıldığını belirtti. Erikel, bu programlarda gerçekleşen evliliklerin de sakat olduğunu söyledi.

Üst Kurul toplantısı devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!