Gelibolu Neron’u

Güncelleme Tarihi:

Gelibolu Neron’u
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2006 00:00

Önce köylüler aradı, sonra da Çanakkale Boğazı’ndan geçen gemiler. Ekipler hemen bölgeye gitti. Geceyarısından birkaç saat sonra tali yoldan gelen Toros marka aracı Jandarma çevirdi. Yangın yerlerindeki lastik iziyle, aracınki aynıydı. Sürücü de, kendine iş alanı yarattığı iddia edilen bir kesim işçisiydi.

ÇANAKKALE’nin Gelibolu Yarımadası’nda, ormanı 5 ayrı yerden ateşe verdiği iddia edilen mevsimlik orman kesim işçisi H.D. (37) gözaltına alındı. Toplam 10 dönümlük alanda etkili olan yangın kısa sürede söndürüldü. Yangın büyüseydi, bölgeyi dikime hazırlayacak kesim ekiplerinde H.D. de görev alacaktı.

GEMİDEN İHBAR

Olay, önceki gece saat 00.30 sıralarında, milli park sahası dışında kalan Ilgardere Köyü yakınlarındaki Aktepe Mevkii çamlık bölgesinde yaşandı. Yangını fark eden köy sakinleri, orman işletmesi ve jandarmaya haber verdi. Aynı dakikalarda Çanakkale Boğazı’ndan geçen bazı ticaret gemilerinin kılavuz kaptanları da alevleri görüp Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi Müdürlüğü’ne telsizle durumu bildirdi. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler Aktepe bölgesinde başlayan yangına derhal müdahale etti ve alevler kısa sürede kontrol altına aldı.

SIRALI ALEVLER

Ancak saatler 01.15’i gösterirken, ikinci yangın ihbarı Anafartalar Köyü yakınlarındaki gözetleme kulesinden geldi. Ilgardere Köyü Madenadası Mevkii’nden alevlerin yükseldiği ihbarı alan ekipler yola çıkarılırken, saat 02.30’da Ilgardere Cennetkoy Bakacak Mevkii’nde da bir yangın başladı. Art arda 3 yangınla boğuşan söndürme ekipleri, saat 03.30’da yeni bir ihbar aldı. 3 yangın alanında alevlerle mücadele veren 4 arazöz ve 10’ar kişilik 5 söndürme ekibi arasından yeni bir ekip kurularak 4’üncü yangın bölgesi olan Pazarlı Köyü Çeşmedere Mevkii’ndeki yangına müdahale için yola çıkarıldı.

JANDARMA DEVREDE

4’üncü yangından sonra, Gelibolu ve Eceabat Jandarma Komutanlıkları’na bağlı ekipler çalışma başlattı. Yangınların kısa aralıklarla ve aynı bölgede peş peşe çıkmasında kasıt olabileceği ihtimalini değerlendiren jandarma, Eceabat-İstanbul Karayolu’nda ve bu yola bağlantısı bulunan tali yollarda önlem aldı. Bir ekip, Bigalı Kalesi yakınlarında tali yoldan bir aracın süratle ana yola doğru geldiğini fark etti. Şüpheli araç tepe lambaları yanan jandarma aracını görünce Eceabat yönüne kaçmaya başladı.

TOROS OTOMOBİL

Bu sırada jandarma, aracın çıktığı yola yakın mesafede, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içinde kalan yerde yeni başlamış, gecenin 5’inci yangınını fark etti. Yaklaşık 3 metrekarelik bir alanda yayılan alevlere jandarma ekibi ilk müdahaleyi ayaklarıyla yaptı. Tutuşan çam pürçeklerini üzerine basarak söndüren jandarma ekibi, daha sonra kendilerini fark edip kaçan beyaz Toros otomobilin peşine düştü. Otomobil, Eceabat İskelesi’nde park halinde bulundu. Sürücünün ise bir lokantada çorba içtiği belirlendi. Jandarma sürücü H.D.’yi yangınları çıkardığı şüphesiyle gözaltına aldı.

LASTİK İZLERİ

Jandarma, yangın bölgelerinde H.D.’nin kullandığı otomobile ait olduğu sanılan lastik izleri tespit etti. Ilgardere Köyü’nde mevsimlik orman kesim işçisi olarak 11 yıldır çalıştığı tespit edilen H.D.’nin, yangında kül olan orman alanlarında, bölgeyi dikime hazırlayacak kesim ekiplerinde görev aldığı belirtildi. H.D. adliyeye sevk edildi. Nöbetçi mahkeme, H.D.’nin tutuksuz yargılanmasına karar verdi. H.D. suçlamaları reddetti. H.D., ifadesinde "Yaklaşık 11 yıldır, Ilgardere Köyü girişine sabitlediğim karavanda yaşıyorum. Eceabat İlçesi’ne gidecektim. Ancak, alkollü olduğum için anayola çıkmaktan korktum. Güzergáhta jandarma ve polis trafik denetimleri yapıyor. Bu nedenle tali yolları ve orman şeritlerini kullandım" iddiasında bulundu. Geçen yıl, alkollü araç kullandığı için 6 ay süreyle ehliyetine el konulan zanlının sabıka kaydının bulunmadığı belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!