Gelenekler genelgeyle kaldırıldı

Güncelleme Tarihi:

Gelenekler genelgeyle kaldırıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2001 12:31

Bursa`nın Keles İlçesi`nde Belediye Başkanı Ali Hikmet Türkmen ve 6 mahalle muhtarı, ilçede 700 yıldan beri uygulanan, ailelere ekonomik açıdan yük getiren abartılı gelenekleri, genelgeyle kaldırdı.

Haberin Devamı

Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu`nun ilk yerleÅŸim bölgelerinden biri olan ve 700 yıllık geleneklerin sürdürüldüğü UludaÄŸ`ın eteklerindeki ilçe Keles`te, Belediye BaÅŸkanı Ali Hikmet Türkmen`in giriÅŸimleri sonucu, örnek bir uygulama gerçekleÅŸtirildi.Â

'ÇIKI'NIN İÇİNDE NELER VAR?
Keles`te asker ve hacca uğurlama ve doğumlara gönderilen ve genelgeyle kaldırılan 'çıkı', gönderenin yakınlığı ve ekonomik durumuna göre içeriği zenginleşen bohçadan oluşuyor. Çıkının yanında altın veya para da gönderilince, 'hediyeli çıkı' diye adlandırılıyor.

Çıkının içinde, birer tencere bulgur ve pirinç, bir gömlek, tavuk ve en üstte de ekmek yer alıyor. Çıkı gelen aile de çocukları askerden döndüğünde veya hacdan gelişlerde bunlara hediye ile cevap veriyor.

Belediye Başkanı Türkmen, ekonomik krizden bunalan Kelesliler`e yardımcı olmak için bu kararları aldıklarını belirterek, "Hediye götürülmesine ve dayanışmaya itirazımız yok. Ama son 30 yıldır abartılı hale getirilen bu adetler, israfa neden oluyor" dedi.

Çocuğu askere giden veya hacca uğurlanan bir kişiye aynı anda gönderilen 200 çıkıda yer alan tavukların israf edilmemesi için çoğu zaman kasaplara gönderildiğini de vurgulayan Türkmen, bu adetten kurtulmak için özellikle kadınlardan yardım beklediklerini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

BaÅŸkan Türkmen, her geçen gün ağırlaÅŸan ekonomik zorluklardan etkilenen Kelesliler`in, geçmiÅŸi yüzlerce yıllık olan, ancak son 30-40yıl içinde deÄŸiÅŸen yaÅŸam biçimleri nedeniyle ihtiyaç olmaktan çıkan bazı geleneklerin neden olduÄŸu israfın önlenmesi amacıyla çalışma baÅŸlattı.Â

KAHVELERE VE Ä°LAN PANOLARINA ASILDI

Bu amaçla, ilçedeki 6 mahalle muhtarıyla biraraya gelen Keles  Belediye Başkanı Türkmen, ilk olarak askere ve hacca uğurlama ve doğumlardaki 'Çıkı' götürme geleneğini kaldırdı.  İlçe merkezindeki Cuma, Çukur, Sofular, Yinece, Ertuğrulgazi ve Kovacık mahalleleri muhtarlarının da imzaladığı genelge, tüm kahvehanelere ve ilan panolarına asıldı.

'Keles Halkına Duyuru' diye baÅŸlayan ve altında büyük harflerle "Öncelikle Bayanlarımızın Dikkatine Sunulur" denilen genelgede, gelenek ve göreneklerin halkı kaynaÅŸtıran, dayanışma, birlik ve beraberliÄŸi saÄŸlayan deÄŸerler olduÄŸu vurgulanarak, şöyle denildi:Â

Haberin Devamı

"Son yıllarda geçmiÅŸte olmayan, bilinmeyen bazı ilaveler eklenerek, gelenekmiÅŸ gibi uygulanan adetler, ekonomik olarak zor durumda bulunan ailelere madden büyük bir yük ve külfet getirmektedir. Dinimizce de haram sayılan israf sayılabilecek derecedeki bazı adetlerimizin terk edilmesi gerekmektedir.Â

Halk olarak uzlaşma ile bu adetleri bıraktığımız taktirde ilçemizdeki önemli bir meseleyi halletmiş olacağız. Bunun da kadınların göstereceği irade ile mümkün olacağına inanıyoruz."

Genelgede, askere ve hacca uÄŸurlama ile doÄŸumlara gönderilen 'çıkı' adetinin kaldırıldığı, ancak isteyenlerin askere giden yakınlarına para verebilecekleri veya mevlit okutabilecekleri belirtildi.Â

Haberin Devamı

Abartılı adetlerin 31 Aralık`tan itibaren kaldırıldığı bildirilen genelgede, nişan ve düğünlerdeki abartılı geleneklerin kaldırılması için de çalışmaların sürdürüldüğü ve bunun da önümüzdeki günlerde yenibir genelge ile duyurulacağı kaydedildi.  
   Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!