Geleceğin ofisi nasıl olacak?

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin ofisi nasıl olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2002 17:55

Gelecek birkaç yıl içinde ofislerin nasıl değişeceğini merak ediyor musunuz? Ünlü bilgisayar şirketi IBM ve ofis mobilyaları firması Steelcase'in ortak projesi "BlueSpace", gelecekte nasıl bir teknolojiyle donanmış ofislerde çalışacağımız sorusuna ilginç cevaplar veriyor.

Haberin Devamı

İnsanlar hayatlarının büyük bir bölümünü işyerlerinde kendilerine ayrılan odalarda ya da "cubicle" denilen küçük bölmelerde geçiriyor. Temel olarak masa, sandalye, bilgisayar, çekmeceler ve masa lambasından oluşan ofis eşyaları, teknolojinin katkısıyla çok çeşitli fonksiyonlara sahip oluyor. IBM ve Steelcase'ın ortak projesi BlueSpace ile ofisler bugünkünden çok farklı bir görünüme bürünüyor.

İşte BlueSpace ofis sisteminin özellikleri:

-Çalıştığınız bölmenin üzerinde isminizin yazılı olduğu ve ofisin heryerinden görülebilen bir elektronik tabela bulunuyor. Tabelada sizin o anda masanızda olup olmadığınız yazıyor.

-Bölmede bulunan bir elektronik alıcı, kimlik kartınızdaki çipten aldığı bilgilerle, masanın, sandalyenin yüksekliğini ve bölmedeki ısıyı sizin istediğiniz şekilde ayarlıyor.

-Masaya oturduğunuzda ışık kendiliğinden yanıyor ve elektronik bir ajanda bırakılan mesajlar konusunda sizi sesli olarak uyarıyor.

-Bilgisayara girdiğinizde de orada olmadığınız süre içinde sizi kimlerin aradığını ya da çalışma arkadaşlarınızın o anda nerede olduklarını görebiliyorsunuz.

-Rahatsız edilmek istemiyorsanız, elektronik tabelaya "meşgulum" uyarısı göndererek, rahat rahat çalışabiliyorsunuz.

-Ruhsuz ve sıkıcı ofis mobilyalarına renk katmayı da amaçlayan yeni sistemde masanın üzerinde iki ekran bulunuyor. Ekranlardan biri ısı ve aydınlatmanın manuel kontrolünü sağlıyor.

-Bölmenin duvarları hareket edebiliyor. Bu özellik sayesinde taban ve duvarlar arasına yerleştirilen mini bir konferans masasında küçük toplantılar yapılabiliyor. Eğer ofise elektronik kimliği olmayan biri girerse, ekana yansıtılan toplantı notları sistem tarafından gizleniyor.

Henüz BlueSpace'in fiyatı netleşmiş değil ancak böyle gelişmiş özelliklere sahip bir ofis sisteminin ucuz olması beklenmiyor. IBM ve Steelcase BlueSpace'in bir prototip olduğunu, testlerin devam ettiğini ve ticari versiyonun gelecek yıl tanıtılacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!