Gazze Sağlık Bakanlığı'ndan “ilaç sıkıntısı” uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Gazze Sağlık Bakanlığından “ilaç sıkıntısı” uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2012 20:30

Gazze'deki Filistin yönetiminin Sağlık Bakanlığı 206 kalem temel ilacın ve 266 kalem tıbbi malzemenin depolarda tükenmesi nedeniyle “sağlık faciası” yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı Eczaneleri Genel Müdürü Munir el-Berş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilaç stoklarında ciddi oranda düşüş olduğunu, 2 aya kadar eksilen ilaçların yerine yenisi temin edilmemesi durumunda Gazze'nin tamamında sağlık skandalı yaşanacağını bildirdi.
Gazze hastanelerinin şu an böbrek nakli, cerrahi, yoğun bakım, çocuk maması, küvez malzemesi ve anjiyo gibi birçok alanda ilaç ve tıbbi malzemeden yoksun olduğunu söyledi.

Büyük ve küçük ameliyat odalarında ve diyaliz bölümünde kullanılan 266 kalem tıbbi malzemenin eksik olduğunu dile getiren Berş, böbrek yetmezliği bulunan 400 hastanın diyaliz malzemelerindeki eksikliklerden dolayı ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu işaret etti.

Genel Müdür Munir el-Berş, Batı Şeria (Ramallah) Sağlık Bakanlığını Gazze'deki hastanelere ilaç gönderme konusunda ağır davranmakla itham etti.
Daha önce Batı Şeria Sağlık Bakanlığı sözcüsü Doktor Ömer En-Nasr, Gazze Sağlık Bakanlığı'nın suçlamalarını reddederek, Batı Şeria'da da finansman yokluğu ve Filistin yönetiminin ekonomik kriz yaşamasından dolayı ilaç sıkıntısı bulunduğuna işaret etmişti. En-Nasr, tüm ihtiyaçları temin edebilmek ve Gazze'ye ilaç gönderebilmek için, bağışta bulunan ülkelere Filistin yönetimine karşı yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu.

İsrail, Hamas'ın 2007 yılında Gazze'yi yönetmeye başladığı günden beri geçiş noktalarından sadece Ramallah hükümetine bağlı Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç girişine izin veriyor.
İsrail, Gazze'ye askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir maddenin girişini engellemek gerekçesi ile havadan karadan ve denizden şiddetli ambargo uyguluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!