Gazi’de polise saldırı

Güncelleme Tarihi:

Gazi’de polise saldırı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Gaziosmanpaşa Gazi Mahallesi'nde, 3 yıl önce 12 Mart gecesi başlayan ve 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların yıldönümünde ateş açılan polis otosundaki 43 yaşındaki Başkomiser Mehmet Muhittin Yıldırım yaralandı.

Gazi Mahallesi'nde bugün olması beklenen anma ve protesto gösterileri öncesinde alınan önlemleri incelemek için devriye gezen Gaziosmanpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Birimi Amiri Başkomiser Mehmet Muhittin Yıldırım, 155 Polis İmdat telefonuna yapılan, 1270 Sokak'ta bir grubun toplandığı şeklindeki ihbar üzerine olay yerine hareket etti. Yıldırım ve iki polisin bulunduğu sivil ekip otosu, saat 22.45 sıralarında Gaziosmanpaşa Karakolu'nun 100 metre ilerisindeki 1284 ile 1285. Sokakların kesiştiği yerde pusuya düşürüldü. Kaç kişi oldukları belirlenemeyen teröristler sokaktaki bir inşaattan Kalaşnikof otomatik tüfeklerle otomobili kurşun yağmuruna tuttular.

Ekip, telsizden ‘‘Saldırıya uğradık’’ diye yardım istedikten sonra araçtan inerek teröristlere karşılık verdi. Karşı ateş üzerine saldırganlar kaçarken bölgeye çok sayıda polis sevkedildi. Pusuya düşürülen polis ekibinde bulunan 2 polis memuru yara almadan kurtulurken göğsüne ve çenesine isabet eden 2 kurşunla ağır yaralanan Başkomiser Yıldırım hemen yakındaki Özel Duygu Hastanesi'ne kaldırıldı. İlk müdahalesi yapılan Yıldırım, buradan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilerek ameliyata alındı.

İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir olaydan sonra tedavi altına alınan yaralı başkomiseri ziyaret ettikten sonra olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Olaydan yaklaşık 20 dakika sonra 1280 Sokak'ta teröristlerin gizlendiği ileri sürülen bir inşaata baskın yapıldı, ancak kimse bulunamadı.

12 Mart 1995: 17 ölü, 100 yaralı

GAZİ olaylarının ilk kıvılcımı, Gazi Mahallesi İsmetpaşa Caddesi üzerindeki Hacı Bektaş-ı Veli Kültür ve Tanıtma Merkezi yakınındaki Aleviler'in gittiği Doğu, Dostlar ve Yavuz Kardeşler kıraathanelerinin, kimliği belirsiz kişiler tarafından taranmasıyla çıktı. 34 TCJ 86 plakalı taksi ile olay yerine gelen saldırganlar, yaylım ateşine tuttukları Doğu Kıraathanesi'nde maç izleyen Halil Kaya'yı öldürdüler. Gasp ettikleri taksinin şoförü Mesut Efe'yi de öldüren provokatörler kaçarken, yaralanan 13 kişi de hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Bu ilk olaydan sonra galeyana gelen halk sokaklara döküldü. İki gün süren olaylarda, 17 kişi öldü, 100'ün üzerinde kişi de yaralandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!