Gazeteci Emel Aktuğ'a mecliste veda

Güncelleme Tarihi:

Gazeteci Emel Aktuğa mecliste veda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2007 13:36

Mecliste, dün vefat eden Türk basınının duayen gazetecilerinden, meslektaşlarının “Emel Ablası” Emel Aktuğ için tören düzenlendi.

Haberin Devamı

TBMM Basın Kapısı önünde düzenlenen törene, TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin, eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin, TBMM İdare Amiri Dursun Akdemir, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Hilmi Bengi, Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Metin Yalman, çok sayıda gazeteci ve Aktuğ'un yakınları katıldı.
Saygı duruşuyla başlayan törende konuşan Parlamento Muhabirleri Derneği Genel Sekreteri Ali Ulurasba, Emel Aktuğ'un, gazeteciler için meslektaştan öte bir abla, bir dost olduğunu kaydetti. Aktuğ'un, Meclise en erken gelip en geç ayrılan gazetecilerden olduğunu ve basın koridorunda motivasyon sağladığını anlatan Ulurasba, meslektaşlarınca daima örnek alınacağını söyledi.

Turkish Daily News Gazetesi Ankara Temsilcisi Yusuf Kanlı, usta çırak ilişkisinin sürdüğü mesleklerden birinin de gazetecilik olduğunu ifade etti. Kanlı, “Birçoğumuz ustasını, birçoğumuz ablasını kaybetti. Güzel bir insanı kaybettik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Savaş Kıratlı, Aktuğ'un mesleğe çok büyük katkıları olduğuna işaret ederek, şimdiden çok özlendiğini dile getirdi.

Eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin, 50 yıla yaklaşan dostluğun bugün fiziken sona ermesinin, herkesi üzdüğünü söyledi. “Sevgili Emel, bu kubbede hoş seda bırakarak ayrılan nadir kişilerden biridir” diyen Sezgin, “Eski-yeni, genç-yaşlı meslektaşlarının, Emel ablalarının cenazesinde yoğun bir katılımla bulunmaları, övünülecek bir olay” dedi. Sezgin, “50 yıla yaklaşan bir milletvekili-bir basın mensubu ilişkimizde, kendileri daima doğrunun, gerçeğin, sevginin, inancın, zarafetin yanında olmuşlardır. Güzel bir dostumuzu, iyi bir arkadaşımızı yitirdik” diye konuştu.

“SEVİLEN, SAYILAN, GERİDE GÜZEL İZLER BIRAKAN...”

TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin de Emel Aktuğ'a Allah'tan rahmet, ailesine ve basın camiasına başsağlığı diledi.
Parlamentonun tatil, seçim çalışmalarının yoğun olduğu bir dönemde, Aktuğ'un cenaze töreninin kalabalık olmasının, kendisinin sevilen, sayılan bir insan olduğunun, geride önemli ve güzel izler bırakarak ahirete intikal ettiğinin en güzel delili olduğunu vurgulayan Alptekin, “TBMM'de siyasi partiler, gerçek demokrasinin ayrılmaz bir parçasıdır. Siyaset içerisinde milletvekili olduğumuz zaman, bunu nazariyenin ötesinde yaşayarak gördük. Basın da gerçek demokrasinin ayrılmaz bir parçasıdır. Onun değerli temsilcileri de çok önemli görev ifa ediyor. Ben bütün camiaya tekrar başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin. Acılarını paylaşıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Aktuğ'un cenazesi, meslektaşlarının gözyaşları arasında omuzlarda taşındıktan sonra, cenaze arabasına konuldu. Emel Aktuğ'un cenazesi, yarın İzmir'de toprağa verilecek.

Akciğerlerinden rahatsız olan ve yaklaşık 1 yıldır tedavi gören Aktuğ, dün Ankara'daki evinde vefat etmişti.
1938 yılında İzmir'de doğan Aktuğ, ilk ve orta öğrenimini İzmir'de tamamladı. Yüksek öğrenim için gittiği Fransa'da Sorbonne Üniversitesi'ndeki eğitimini bırakarak Türkiye'ye dönen Aktuğ, gazeteciliğe 1956 yılında Demokrat İzmir Gazetesi'nde başladı. 1959 yılında Kudret Gazetesindeyken Meclis muhabirliğine başlayan Aktuğ, Milliyet, Son Havadis, Tercüman ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı. Aktuğ, uzun yıllar Turkish Daily News'in parlamento şefliği görevini üstlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!