Gaarder çevre ödülü veriyor

Güncelleme Tarihi:

Gaarder çevre ödülü veriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sophie'nin Dünyası adlı kitabıyla milyonlara felsefeyi sevdiren Norveçli yazar Jostein Gaarder, insanları çevre koruma konusunda daha duyarlı olmaya çağırıyor.

Gaarder, felsefe tarihi rehberi olarak kabul gören kitabının satışlarından elde edilen bir miktar parayı ilerleme ve çevre alanlarındaki çalışmaları ödüllendirmek için ayırdı.

Geçen sene ilk kez verilen 100.000 dolarlık Sophie ödülü hakkında Jostein Gaarder şu sözleri söyledi: ‘‘Yapılan bir şeyi ödülle onurlandırmanın en büyük faydası önemli sorunlara dikkat çekmesi. Sophie'nin Dünyası'nın dünyada 20 milyon adet satmasıyla süpriz bir şekilde milyoner olduk ve karımla böyle bir ödül vermeye karar verdik. Kazandığımız parayı ödüle yatırmanın etkili bir yol olduğunu düşündük. Ödül, insanların, ekonomik gelişmeleri gerçekleştirirken çevreye ve doğal kaynaklara verdikleri zararları en aza indirmeyi hedefliyor ’’

ÇIPLAK MAYA'YI YAZIYOR

Gaarder, bu ödülle ilgili çalışmaların dışında yeni romanın hazırlıklarını sürdürüyor. Adının Maja olması beklenen yeni roman İspanyol sanatçı Francisco Goya'nın baş yapıtı Çıplak Maya'nın gizemi hakkında. Roman, İspanya'da ve Fiji'de geçiyor ve günümüzle 18 yüzyıl İspanya'sı içiçe anlatıyor.

Bugüne kadar din - ahlak konularında on roman ve birçok ders kitabı yazan Norveçli yazar, hala Sophie'nin Dünyası'nın getirdiği başarının keyfini sürüyor. Felsefe tarihiyle romanı birleştiren kitabın baş kahramanı Sophie Amundsen isimli bir genç kız. Sophie, kitap boyunca Descartes, Socrates, Kant gibi filozofların düşüncelerini kolay anlaşılır bir anlatımla öğreniyor.

PKK'LILAR MARX VE SOPHİE'NİN DÜNYASI'NI OKUYOR

‘‘ Bana, Kürt militanlarınn Marx ve Sophie'nin Dünyası'nı genel eğitim adına okuduklarını söylediler. Bence bu tamamen saçma bir düşünce. Küba Kültür Bakanı da yazdığı mektupta kitabın insanları eğitmek açısından önemli olduğunu söyleyerek beni şaşırttı, diyerek görüşlerini açıklıyor Gardeer.

Sophie ödüllerinin Nobel ödüllerine meydan okumak gibi bir düşüncesi olmadığı da ekleyen Gardeer aksine Nobel Enstitüsü'nün fikir aşamasında kendilerine çok yardımcı olduğunu ifade etti.

Gaarder, gelecek Sophie Ödülünü girişimci gençlerin kazanmasını istiyor. Nobel Ödülleri, aktif girişimler yerine geçmiş başarıları ödüllendirdiği için eleştirilirken Sophie Ödülü'nün geleceğe yönelik girişimleri teşvik etmesi dikkat çekiyor. Sophie Ödülü, çevre uzmanlarından kurulu bir jüri tarafından veriliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!