G20 yeni krizi önleyecek göstergelerde uzlaÅŸtı

Güncelleme Tarihi:

G20 yeni krizi önleyecek göstergelerde uzlaştı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 21, 2011 09:25

G20 üyesi ülkeler ekonomik dengesizlikleri tespit ederek yeni bir krizden kaçınmayı amaçlayan göstergeler üzerinde anlaştı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor     

 

Dünyanın önde gelen 20 ekonomisinin maliye bakanları ve merkez bankası baÅŸkanlarının katıldığı toplantıda, ekonomik risklerin izlenmesi ve yeni bir krizin önlenmesine yönelik göstergeler kabul edildi.Â

 

Cari işlemler fazlası kriterinin yumuşatılmasıyla Çin de göstergeleri kabul etti. Çin'in döviz rezervlerinin faiz ödemesinin, cari işlemler dengesi hesaplamasından çıkarılmasıyla gösterge, cari işlemler dengesi ile dış ticaret dengesi arasında belirlenmiş oldu.

 

Diğer göstergeler, kamu borçları ve açıkları, özel borç seviyesi ve tasarruf oranı olarak kabul edildi.

 

Haberin Devamı

Döviz rezervleri ile Çin ve ABD ilişkilerinde uzun süre tartışma konusu olan döviz kurları ise gösterge listesine dahil edilmedi.

 

YENÄ° KRÄ°Z ENGELLENMEK Ä°STENÄ°YOR

Göstergelerle, faiz oranları, enflasyon ve ekonomik büyümedeki bozulmalara yol açan devasa bütçe açıkları ve fazlalarının önüne geçerek bir başka finansal krizin yaşanmasının önüne geçilmesine çalışılıyor.

 

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, kullanılacak göstergeler konusunda uzun tartışmalar yaşandığını, Çin'in para birimi politikası konusunda hassas olduğunu ve bazı ekonomik göstergelerin dahil edilmesine karşı çıktığını söyledi.

 

Lagarde, tartışmaların, "açık sözlü, bazen gergin" geçtiÄŸini ve nihai bir uzlaÅŸmaya varıldığını ifade ederek, göstergelerin, ekonomik politikalarınÂeÅŸgüdümüne rehberlik edeceÄŸini belirtti.

 

G20'nin bundan sonra göstergelerin nasıl değerlendirileceğini belirlemesi gerekiyor. Bunun da Nisan ayında Washington'da düzenlenecek toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor.

 

Haberin Devamı

KAHN: SULANDIRILMIÅž BÄ°R ANLAÅžMA

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, uzlaşmanın, ulusal bencillikler nedeniyle "sulandırılmış bir anlaşma" olduğunu ifade etti.

 

Zirve sonrası yayımlanan ortak bildiride, gıda fiyatlarındaki aşırı oynaklığın gelişmekte olan ülkelerde uzun vadeli tarım yatırımları ihtiyacını ortaya koyduğu da vurgulandı.

 

Bildiride, G20 üyelerinin ekonomik istikrar ve reformlar konusunda Mısır ve Tunus'a desteğe hazır olduğu dile getirildi.

 

Ä°ki gün süren toplantılarda Türkiye'yi Devlet Bakanı ve BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan ve MerkezÂBankası BaÅŸkanı DurmuÅŸ Yılmaz temsil etti.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

Haberin Devamı

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonetÂ

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonetÂ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!