Füze düşürmüş

Güncelleme Tarihi:

Füze düşürmüş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2012 00:00

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, dün 24 TV’ye yaptığı açıklamada Suriye açıklarında geçen 22 Haziran’da düşen Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF 4 tipi keşif uçağının füzeyle düşürüldüğü yönünde tespit yapıldığını ancak bunun yeni çalışmayla havacılık birimlerince teyidinin gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Başkent kulislerinde, Atalay’ın bu açıklamasını, uçağa ait yeni bulunmuş parçalar üzerinde yapılan incelemelere dayandırdığı görüşü dile getirildi. Kulislerde ayrıca uçağın, Suriye’nin elinde bulunan, alçak uçuş yapan jetleri radar sistemi kullanmadan başlığındaki optik algılayıcılarla bulan ve ısıya duyarlı olarak arkadan yanaşıp uçağın yakınında patlayan Rus yapımı füzeyle düşürülmüş olabileceği de ileri sürüldü. Askeri havacılıkta Türkiye’nin en önemli uzmanlarından emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş Hürriyet’e şunları söyledi: “Tüm parçalar veya parçaların büyük bir çoğunluğu çıkarıldıktan sonra yapılacak kapsamlı bir incelemenin beklenmesi gerektiğini söylemiştim. Atalay’ın sözlerinden, çıkarılan yeni parçalar üzerinde yapılan incelemelerden füze tespitine varıldığını söyleyebiliriz. Kokpitte, elektronik sistemde, füze parçacıklarının çarpması veya parçalamasından bile bunun tespiti yapılabilir.  Teyit işine gelince, sayın Bakan bununla başka ülkelerden istenmiş ayrıntılı radar izlerini ve bunların karşılaştırılmasını kast etmiş olabilir.”

Haberin Devamı

Füzenin çarpması şart değil
MHP 23’üncü Dönem Adana Milletvekili, emekli Hava Pilot Tuğgeneral Kürşat Atılgan, keşif uçağımızın füzeyle düşürüldüğü kanaatine katıldığını belirterek, "Füzelerin uçakları düşürmesi için illa ki çarpması gerekmez. Yakınından geçerken füze sensörleri uçağı algılar ve patlar. Patlama sonrası ya parça ya da basınç etkisi uçağı düşürebilir" dedi. ISKALASA DA DÜŞÜRÜR
Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Kürşat Atılgan keşif uçağımızı düşüren füzenin muhtemelen yerden havaya füze olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bunlar ya ısı kontrollü ya radar güdümlüdür. Isı kontrolü füze ısıya gider. Yani egzoz gazı mevcut ortama göre daha fazla ısı yayar. Dolayısıyla füze uçağın egzozuna çarparak uçağı imha eder. Radar kontrollü füzeler ise radar ekosunu alır, ateş kontrol radarı ile uçağın gidiş yönünü bulur ve uçakla füzeyi çarpıştırır. Bu füzeler bazen ıskalayabilir ama yakınından da geçse orada patlayarak uçağı düşürür.
YENİ TEKNOLOJİ DEĞİL
Bu yeni bir teknoloji değildir. 80’lerin ikinci yarısı ve 90’ların teknolojisidir. Suriye’nin elindeki hava savunma sistemleri 2 binli yıllarda SA-2’den SA-21’e kadardı. Son yıllarda neler aldılar bilemiyorum. Ekonomik durumları iyi değildi yeni bir şey alamamış olabilirler. Son gerginlikte aldılar ise bilemiyorum. Laskiye Limanı ve o bölgede SA-8’ler var. Onlar da çok gelişmiş füzelerdir. Zaten Suriye tarafı ‘Biz düşürdük’ diye açıkladı. Füzeyi kim attı, onlar mı attı onların isteğiyle başka bir unsur tarafından mı ateş açıldı önümüzdeki günlerde açığa çıkar. Füzeler yer üniteleri tarafından zaten takip edilir. O konuda bir belirsizlik var veya açıklanmıyor."
Mustafa KÜÇÜK/İSTANBUL

Haberin Devamı

İŞTE UÇAĞIN ENKAZININ FOTOĞRAFLARI

NELER SÖYLENMİŞTİ

- 22 Haziran: TSK, Malat-ya’dan havalanan keşif uçağıyla irtibatın kesildiğini açıkladı.
- 23 Haziran: Suriye, uçağı vurduğunu duyurdu. Sonra Ankara, “Uçak Suriye tarafından düşürülmüştür” açıklaması yaptı.
- 11 Temmuz: “Suriye makamlarınca düşürüldüğü iddia edilen” ifadesini kullanan Genelkurmay: “Su yüzeyinden toplanan malzemeler üzerinde petrol türevi herhangi bir yangın başlatıcı ve hızlandırıcı madde profiline, organik ve inorganik patlayıcı madde artığına ve herhangi bir mühimmata ait olduğu değerlendirilen bir bulguya rastlanmamıştır.”
- 13 Temmuz: TSK: “Kriminal incelemeye göre; düşürülme nedenleri arasında, Suriye tarafından iddia edildiği gibi uçaksavar ateşi ile düşürülme ihtimalinin ortadan kalktığı görülmüştür.”
- 10 Eylül: Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: “Parçalar üzerindeki son teknik çalışmanın Eskişehir’de yapılacağını ve bu çalışmaların sonucunun da umarım bir sonraki Bakanlar Kurulu’na kadar tamamlanacağını söyleyebilirim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!