FT: Ezber bozan yıl 2010

Güncelleme Tarihi:

FT: Ezber bozan yıl 2010
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 02, 2011 09:38

2010 yılını geleneksel aklı zorlayan bir yıl olarak gören Financial Times, geçen yıl etkili olan bazı gelişmeleri derledi.

Haberin Devamı

FT: Ezber bozan yıl 2010

 

Gazetenin öne çıkardığı ilk gelişme, 2008 bankacılık krizinin, 2010'da Yunanistan, İrlanda gibi ülkelerin dış yardıma ihtiyaç duyacak noktaya gelmeleriyle artık egemen devletlerin krizine dönüşmüş olması.

 

Bu krizler, para birimi olarak euro kullanan bölgeyi kontrol amacıyla getirilen kuralların yetersiz kaldığı bir noktaya ulaştı.

 

Diğer bir gelişme ise, Çin'in dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ünvanını Japonya'dan almış olması.

Haberin Devamı

 

Bu ilerleme Çin'in daha iddialı bir dış politika izlemesine de yol açtı.

 

Japonya, küçük düşürücü bir geri adım atarak karasularına girdikleri gerekçesiyle tutukladığı Çinli balıkçıları serbest bırakmaya zorlandı.

 

ÇİN'İN YÜKSELİŞİ

 

Çin'in yükselişi karşısında Amerika Birleşik Devletleri'nde ise ekonomik canlandırma politikaları umulan sonuçları tam olarak vermedi ve merkez bankası ikinci kez para basarak piyasaları rahatlatmaya yöneldi.

 

Ancak siyasi bakımdan, muhalefetin Başkan Barack Obama'ya yüklenmesine rağmen, henüz ne Cumhuriyetçiler, ne de Demokratlar arasından kendisine rakip olabilecek bir başka figür çıkmadı.

 

Financial Times'a göre bir başka alışılmadık gelişme ise, tüm kıyamet senaryolarına rağmen İngiltere'de savaş yıllarından bu yana ilk kez koalisyon hükümeti kurulmasının ekonomik ve siyasi açıdan beklenen kötü sonuçları vermemesi.

 

Haberin Devamı

Ancak, gazete, koalisyon hükümetinin icraatlarında yorumcuları şaşırtan bir noktaya da dikkat çekiyor ve koalisyon liderlerinin kesitinler gibi konularda önce politikalarını açıklayıp, ondan sonra soru sormaya yöneldiklerini de belirtiyor.

 

Gazete Wikileaks'in Amerika Birleşik Devletleri ordusuna ve diplomatlarına ait gizli belgeleri açıklamasını da 2010'un bir başka önemli gelişmesi olarak not düşüyor.

 

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!