Fransızlar hayran oldu

Güncelleme Tarihi:

Fransızlar hayran oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cazseverlerin yakından tanıdığı Tuna Ötenel, geçen ay Paris'in ünlü ‘‘Le Petit Opportun’’ adlı caz kulübünde, ardarda üç gün konser verdi. Ötenel'in kendi yapıtlarının yanısıra, caz klasiklerinden oluşan repertuarını sergilerken gösterdiği performans, Fransız cazseverleri etkiledi.

Artık hayatta olmayan trompetçi Chet Baker başta olmak üzere, pek çok ünlü caz sanatçısını ağırlamasıyla bilinen ‘‘Le Petit Opportun’’, Fransa'da özel bir yeri olan bir caz kulübü. Buradan aldığı davet üzerine verdiği konserlerde Ötenel'e, yeni kuşak tanınmış müzisyenlerden, kontrbasta Olivier Rivaux, davulda ise Yves Nahon eşlik ettiler.

8-9-10 Şubat tarihlerinde gerçekleşen konserlerde, Tuna Ötenel, piyano ve saksafonda, övgü toplayan bir performans sundu. Ötenel'in, Fransız yazar ve trompetçi Boris Vian'ın ünlü ‘‘Günlerin Köpüğü’’ adlı yapıtından esinlenerek bestelediğ ‘‘L'ecume de Vian’’ adlı çalışması, Fransız dinleciler için gerçek bir sürpriz oldu. Vian, ülkemizde daha çok edebiyatçı kimliğiyle tanınıyor. Sanatçının ‘‘Le'ecume de jour’’ (Günlerin Köpüğü) adlı yapıtı, 80'li yıllarda Türkiye'de çok okunan kitaplar arasında yer alıyordu.

Ötenel'in, ayrıca Lucky Thomson'a ithaf ettiği ‘‘For Lucky’’ parçası da büyük ilgi topladı. Paris konserleri sırasında Ötenel'e, ‘‘La Defence’’ caz ödülünü kazanan ve ‘‘Les Cylades’’ adlı albümüyle büyük yankı uyandıran trompetçi Jean Loup Longnon ile Paris'te yaşayan Türk piyanisti Mehmet Gülbay, tenor saksafoncu Eric Breton gibi müzisyenler jam-sessionlarda eşlik ettiler.

Tanınmış caz müzisyenlerinin uğrak yeri olan ‘‘Le Petit Opportun’’, Avrupalı cazseverlerce, New York'taki Village Vanguard'a çok benzetiliyor. Fransız dinleyicilerin daha önce de tanıma fırsatını bulduğu Ötenel'den, Kuşadası Caz Festivali'nde kendisini dinleyen ünlü Jazz Hot dergisinde, ‘çok enstrüman çalabilen şaşırtıcı ve mükemmel bir tekniğe sahip Türk müzisyeni olarak’ sözedilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!