Fransız Yetimhanesi, otel oluyor

Güncelleme Tarihi:

Fransız Yetimhanesi, otel oluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2001 20:33

Bebek'te 63 bin 529 metrekare alan üzerinde yer alan tarihi Fransız Yetimhanesi, otel oluyor. 1991'de Bebek Turizm AŞ tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden 49 yıllığına kiralanan yetimhane, Fransızlarla, genel müdürlük arasında 9 yıllık mahkemeye konu olmuştu.

Mahkemeyi Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kazanması üzerine Bebek Turizm AŞ tarihi binaları uzun konaklamaya yönelik otel yapmak üzere çalışmalara başladı.


Röleveleri çıkarılan ve restorasyon projesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan Fransız Yetimhanesi, inşaat izninin alınmasından sonra otel olarak yenilenecek. Geçtiğimiz günlerde yetimhaneyi inceleyen Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, yapıya ilişkin sorunları daha iyi anlamak üzere şirket yöneticileriyle görüşeceklerini söyledi.

FRANSIZLAR İSTİYOR

Dışişleri Bakanlığı'nın Fransızların hálá yetimhaneyi geri istediği bilgisini kendilerine ilettiğini belirten Keçeciler, kanunların binayı kendilerine verdiğini ve hukuka uygun olarak davranacaklarını söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri de kiralamayı yeniden gözden geçireceklerini ve restorasyon yapılırsa, alanda tek ağaç kesilmemesi ve binaların orijinaline uygun yapılmasına özen göstereceklerini söylediler.

ORİJİNALİ KORUNACAK

Boğaz öngörünüm bölgesinde yer alan yetimhanenin restorasyonunda tüm binalar orijinaline sadık kalarak yenilenecek. Ahşap binalar, orijinal formları korunarak, sedir ağacından yeniden inşa edilecek. Bebek Turizm ve İnşaat AŞ Genel Müdürü Lale Göreç, yetimhaneyi oluşturan irili ufaklı binaların içinde 33 metrekare ile 400 metrekare arasında değişen yaşam birimleri bulunduğunu belirterek, projeyi şöyle anlattı:

‘‘Burası 220 kişi kapasiteli bir tesis olacak. İstanbul'da yaşayan üst düzey yabancı şirket temsilcilerini hedefliyoruz. Amacımız uzun süreli konaklama hizmeti vermek. Gelenler bir kaç ay ya da bir kaç yıl kalabilecekler. Buradaki yaşam birimleri otel odası değil, evleri gibi olacak. Ancak biz temizlikten çamaşıra otel hizmeti sunacağız.’’

Süryani gençlere eğitim veriyordu

Lale Göreç, Fransız Yetimhanesi'nin 1850'li yıllarda açıldığını söyledi. Yetimhaneye alınan Süryani çocuklarının 2 yıl eğitim aldıktan sonra Fransa'ya gönderildiklerini belirten Göreç, ‘‘Çocuklar Fransa'da rahip ve rahibe olarak yetiştiriliyorlardı. Ailelerine de Fransa'da oturma izni veriliyordu. Fransızlar, kendi ülkelerinde din adamı olmak isteyen genç bulamadıkları için dış ülkelerden çocuk topluyorlardı’’ dedi. 1942 yılında kapatılan Fransız Yetimhanesi'nin bazı binaları 1976'da çıkan yangında, itfaiye araçlarının gireceği yol olmadığı için yok olmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!