Fransa'da “Türkiye Mevsimi”

Güncelleme Tarihi:

Fransada “Türkiye Mevsimi”
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2009 17:14

Fransa'da devam eden “Türkiye Mevsimi” etkinlikleri çerçevesinde ressam Metin Asağ'ın, “Les turcomanies de Metin Asağ” konulu resim sergisi açıldı.

Haberin Devamı

“Galerie Celal” sergi salonunda açılan sergi, 27 Kasım tarihine kadar açık kalacak. Serginin açılışı izin düzenlenen kokteyle, Fransız sanat severler yoğun ilgi gösterdi.

Sanatçının eserleri arasında, Ayasofya'da 16.yüzyılın izlerini taşıyan çalışmaları, 4. yüzyıl Bizans dönemi öncesi ve sonrası mozaikleri, Selçuklu döneminden ve günümüze kadar çok iyi tasarlanmış desen ve çiniler, el yazması eserler, miğfer örnekleri ile bazı Osmanlı sultanlarının portrelerinin yanı sıra, Napolyon'un Mısır seferini yeniden yorumladığı tablosu, 1856'da Ruslara karşı Kırım üçlü ittifakının (Fransa, Osmanlı ve İngiltere'nin) anlatıldığı büyük ebat çalışmaları, Osmanlı dönemine ait tılsımlı gömlekler, seccadeler, kaftanlar, hatlar, ibrik ve maşrapalar, kalkanlar, at alınlıkları, tuğralar, Zeugma ve Büyük İskender ile kraliçe Teodora'nın mozaikleri de sergide yer alan eserler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Asağ'ın deforme edilmiş figürler ve eskitilmiş yüzeyler ile oluşturduğu özgün yorumunda, birbirinden değerli eser örnekleri bulunuyor.

Fransada “Türkiye Mevsimi”

Sergide sanatçının eserleriyle, Türklerin, Çin'in Batısından Balkanlara kadar uzanan coğrafyada “Bin Yıllık Yolculuğu” boyunca yaşadığı kültür-sanat ortamı, İstanbul'dan Avrupa'ya ve daha uzaklara yayılan kültürel zenginliği gözler önüne seriliyor.

Ressamı eserlerinde, tarihe ve geniş bir coğrafyaya ışık tutularak, geniş bir dönemi kapsayacak şekilde Türk tarihi ve kültürüne ilişkin zengin içerikli tarih projesi ile İslam kültürü konusunda da ayrıntılı bilgi veriliyor.

Ressam Asağ, “Türklerin, Anadolu'ya gelişleriyle süren tarihi gelişimini ve bin yıllık yolculuğun izlerinin görülebileceği İstanbul'a ait pek çok önemli eserin de sergide yer aldığını” söyledi.

Türklerle ilgili kapsamlı bir organizasyonun, Fransa;da ilk kez düzenlendiğine dikkati çeken Asağ, “Bu organizasyonda Türk kültürüyle ilgili en zengin içerikli koleksiyonundan seçme eserlerini sergilemekten mutlu olduğunu” belirtti ve “Fransız kamuoyunu, Türkiye'nin kültürel çeşitliliğiyle tanıştırmak ve ortak projelerle iki ülke arasındaki sanatsal ve kültürel iletişimi arttırmak adına da bu sergi başarılı olduğunu” söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!