Fransa ile her şey durur

Güncelleme Tarihi:

Fransa ile her şey durur
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2012 00:00

Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Sarkozy’nin UMP Partisi’nin hazırladığı Ermeni soykırımını inkârı suç sayan yasayı destekleyen Sosyalist senatörlere hitap etti. Burcuoğlu, “Buna Sosyalistler de destek verirse, onlar da faturasını öder. Yasanın sonuçları ağır ve kalıcı olur. Her şey durur” dedi.

Haberin Devamı

FRANSIZ Sosyalist Partisi’nin Senato Grubu’ndan yasaya destek veren bir grup senatörün düzenlediği toplantıyı, Türkiye’den yalnızca Hürriyet izledi. 23 ocakta Senato’da yapılacak oylama öncesinde Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen François Mitterrand’ın fotoğrafı önünde Senato’da çoğunluğu elinde bulunduran Sosyalistleri açık bir dille uyardı: “Osmanlı’da 10 yıl her cephede süren savaşlarda her milletten insan acı yaşadı. Evet katliam olmuştur. Bunu kabul ediyoruz. Evet hepimiz, tüm Anadolu halkları büyük acılar çekti. Ama biz bu konuyu Türkiye’de ciddi anlamda tartışmaya başladık. Bu konu artık Türkiye’de tabu değil, tartışılıyor. Ama siz burada tartışmaya son vermek istiyorsunuz. Ve Sosyalistler de buna katkı yapıyor. Bütün bunlar çok üzücü. ‘Soykırıma dokunmayın’ diye yasa çıkarılıyor resmen. Bırakın insanlar, tarihçiler tartışsın.

Haberin Devamı

(Fransa Cumhurbaşkanı) Sarkozy göreve geldiğinden beri Türkiye’yi günah keçisi yaptı. AB heyecanımızı öldürdü. Her seçim öncesi günah keçisi gibi Türkler ve Türkiye’ye saldırılıyor. Artık yorgunuz. Sarkozy’nin saldırılarından, her seçim öncesi Türk tarafını düşünmeden seçim kaygıları ile atılan adımlardan yorgunuz. Türkiye 2001 ve 2006’daki gibi değil, bu sefer çok ağır yanıt vermekte kararlıdır. Eğer Sosyalistler iktidara gelir ve bu yasaya Sosyalistler de destek verirse, bunun faturasını Sosyalistler de öder.”

Büyük projeler dostlara verilir

Senatör Phillipe Kaltenbach (Sosyalistler adına inkâr yasası hazırlayan kişi): Sayın Büyükelçi soykırımı tanımak AB koşulu ama.

Burcuoğlu: Kopenhag ve Maastrich kriterleri vardır. AB’nin böyle bir kriteri yoktur. Hiçbir ülkeye de bu kriteri uygulamamıştır. Diğer kriterleri ise biz de yerine getirmek istiyoruz.

Senatör Luc Carvounas: Sarkozy’nin metodunu ben de reddediyorum. Elele bunu çözebileceğimize inanıyorum. Ama bu yasa AB çerçeve yasasına da uygun. Eğer tüm AB üyeleri böyle bir şey getirirse o zaman aynı tepki olacak mı?

Burcuoğlu: AB çerçeve yasası gündeme geldiğinde bu yasaya Fransa rezerv koymuştu. Gerekçesi de bir soykırımın uluslararası bir mahkemede kabul görmesi şartıydı. Biz o zaman Fransa’yı alkışladık. Ayrıca Meclis’ten geçen yasa AB çerçeve kararına atıfta bulundu, ancak bu tamamıyla Genel Kurul’da değişti. Şimdi 2006’da getirilen yasanın aynısı oldu. Bu yasayı geçtiğimiz mayıs ayında siz reddettiniz. Eğer bir değişiklik yapılıp “yasayla belirlenen soykırım” ifadesi yerine “uluslararası mahkemeler tarafından kabul edilen soykırım” ifadesi getirirseniz biz de sizi alkışlarız.

Haberin Devamı

Carvounas: Geçerse Tükiye’nin tepkisi ne olur?

Burcuoğlu: Elbette bir takım ekonomik ilişkiler, turizm devam eder. Büyük projeler sadece dostlara verilir. 10 milyar 20 milyar euroluk nükleer ihaleyi, attığınız her adımı tıkamaya çalışan bir ülkeye veremezsiniz. Siyasi ve diplomatik ilişkiler kesintiye uğrar. Ben giderim, oradaki büyükelçi gelir, hepsi ihtimal dahilindedir. Yasa geçerse sonuçları ağır ve kalıcı olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!