Fransa’dan Ramazan hassasiyeti

Güncelleme Tarihi:

Fransa’dan Ramazan hassasiyeti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2012 17:02

Nüfusunun 4.5 milyonunu Müslümanların oluşturduğu Fransa’da burka tartışması bu sefer fazla büyümeden bastırıldı.

Haberin Devamı

Marsilya kentinin Sunaa Camii yakınlarında, dün gece burka giyen Louise-Marie adında 18 yaşındaki bir genç kadının kimliğini kontrol etmek isteyen polisler, beklemedikleri bir tepkiyle karşılaşınca şaşkına döndü. Baştan aşağı yüzü kapalı olan kadının kimliğini soran polisler, genç kadının ve ona yardım etmek isteyen bir adamın saldırısına uğradı.

Polislerin ifadesine göre, birden çığlık atmaya ve kendilerini itmeye başlayan kadın, "Sizin yasalarınızı tanımıyorum" dedi. Kadına yardım etmek isteyen 40 yaşlarındaki Michel adlı bir kişi de polislere vurmaya başladı. Kısa sürede 50 kadar kişi iki polisin etrafını çevirerek yumruklu kavgaya tutuştu. Yaşanan itişmede, genç kadın, kimlik soran bir polisi yaraladı, birinin de kolunu ısırdı. Polislerden birisi yardım istemeyi başarınca, destek ekip geldi.

Haberin Devamı

HEMEN BIRAKILDILAR
Sonuçta burkalı kadın ve Michel ile polislere vuran iki erkek daha tutuklanarak karakola götürüldü. Fransa İçişleri Bakanlığı, Ramazan ayında bir skandala meydan vermemek için kadını ve beraberindeki üç kişiyi bir başka gün gelip ifade vermek üzere salıverdi.

Duruma isyan eden Marsilya polis sendikası Alliance Başkanı Didier Olivier Reverdy, “Otoriteler kadını serbest bıraktı. Çünkü kamu düzenini sarsacak bir skandala yol vermek istemediler. Marsilya’da polis sık sık saldırıya uğruyor. Bu karar bize saldırılmasına onay veriyor. Çok acı” diyerek durumu protesto etti.

ESKİ BAKAN AMARA: POLİSLER HAKLI
Yasanın ateşli savunucularından Sarkozy’nin Arap kökenli eski kadın bakanı Fadela Amara, “İçişleri Bakanı bu konuda kararlı tutum sergilemeli. Bunlar tekrar edebilir. İnancımız ne olursa olsun, Cumhuriyet yasalarına saygı göstermeliyiz. Ben polisleri destekliyorum. Fransa laik bir ülke. Dualarımız ise evimizde, kendimiz için” diye tepki gösterdi.

Marsilya Belediye Başkan Yardımcısı Nora Presozi ise tartışmada taraf olmak istemediğini belirtirken, “Herkes biliyor ki, bu mahalle ağzına kadar burkalı kadınlarla dolu. Ama önemsiz. Eğer korkunç bir sonuçtan kaçınmak istiyorsak, polisler yasayı uygulamalı. Durum gerektirdiğinde her yurttaş kimlik kontrolüne uymalı. Ama burka giyen pek çok kadın polisle çatışma arayışı içinde” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!