Fransa’da İslam tartışması başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da İslam tartışması başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2011 00:00

Sarkozy, bugün “Fransa’da İslam’ın Yeri” tartışmasını başlatıyor. Devletin cami inşa etmesinden okullarda kızların mayo yüzünden yüzme derslerine girmemesine kadar pek çok konu ele alınacak. Ülkede yaklaşık 5 milyon Müslüman yaşıyor. Sarkozy’nin ise aşırı milliyetçilere oy kaptırmamak için bu tartışmayı başlattığı öne sürülüyor.

FRANSA’da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin başlattığı ve büyük polemiklere yol açan ‘Milli Kimlik’ tartışmasının ardından bugün iktidar partisi Halk Hareketi Birliği, “Laiklik ve Fransa’da İslam’ın Yeri” tartışması başlatıyor. Diğer dini ve siyasi temsilcilerin destek vermediği toplantıda, “laik bir ülkede sokakta namaz kılınması, cami inşaatlarına devlet katkısı, hastanelerde acil servislerde kadın doktor talebi ve camilerde vaazların Fransızca yapılması” gibi toplumda tartışılan pekçok konu masaya yatırılacak. Fransa İslam Konseyi ve Paris Camisi’nin temsilci yollamama kararı aldığı toplantıda şunlar konuşulacak:     

Sokakta namaz olur mu: Fransa’da özellikle başkent Paris’te yeterli ibadet yeri olmadığı gerekçesiyle camilerden dışarı taşarak cuma namazlarını sokakta kılan Müslümanlar ülkede büyük tartışma yaratıyor. Aşırı sağ Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, sokakta namaz kılan Müslümanların girişimini 1945’te Nazilerin Paris’i işgaline benzetmişti.

Arapça değil Fransızca vaaz: Tartışmanın mimarlarından UMP Genel Başkanı Jean François Cope, Fransa’da vaazların Arapça değil Fransızca verilmesini önerdi. Ancak İçişleri Bakanı Claude Gueant, anayasal olarak bunun mümkün olmadığını, Portekizlerin ve sinagoglardaki Yahudilerin de kendi dillerinde ibadet ettiklerini dile getirdi. Gueant “Bu ülkede çok fazla Müslüman var ve davranışları sorun çıkarıyor” dedi.

Hastanelerde kadın doktor talebi: Fransa’da özellkle acil servislerde erkek doktora muayene olmayı kabul etmeyen Müslüman kadınların sayısının arttığı belirtilerek, bu konuda da bir yasal düzenleme getirilmesi isteniyor.

Devlet cami inşa etsin: İmamların laik sistemle eğitilmesi ve daha çok camii inşa edilmesi için devlet bütçesinden pay ayrılması da toplantıda ele alınacak.

Okullarda türban ve yüzme dersi: Son bir yıl içinde pekçok adli olaya konu olan okul çalışanlarının türban takması ve kantinlerde helal et sunulması konusu da toplantıda konuşulacak meselelerarasında. Ayrıca, özellikle yüzme ve jimnastik gibi spor dallarında kızların mayo giymesi nedeniyle Müslüman ailelerin çocuklarını göndermemeleri konusu da tartışılacak. Hükümet bunun kabul edilemez olduğunu savunuyor.

Burka yasağına ince ayar geldi

Fransa’da 11 Nisan’dan itibaren peçeli çarşafı yasaklayan yasa uygulanmaya başlıyor. Yasanın tüm detaylarını ince ince belirleyen İçişleri Bakanı Claude Gueant, bütün emniyet birimlerine bir genelge gönderdi. Buna göre, sayıları 2 bini bulduğu tahmin edilen burka takan kadın polise yakalandığında, yüzünü açması için baskı yapılmayacak. Yalnızca ceza yazacak. Eğer kimlik kontrolü olursa, polis kadından yüzünü açmasını isteyecek. Kadın reddederse bu davranışının yasal sonuçları hatırlatılacak. Eğer gene açmayı reddederse karakola, sonuç alınmazsa da savcılığa sevkedilecek. Bütün bu işlemler 4 saat içinde gerçekleştirilecek. Gözaltı olmayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!