Fransa cezaevlerinde Müslümanlar'a helal et

Güncelleme Tarihi:

Fransa cezaevlerinde Müslümanlara helal et
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2014 15:08

Fransa'da ilk kez mahkeme kararıyla bir cezaevinde Müslüman mahkumlar için yemeklerde helal et servis edilebilecek.

Haberin Devamı

Grenoble kentindeki mahkemenin verdiği karara göre, Saint-Quentin-Fallavier cezaevinde artık Müslüman mahkumlar İslami usullere uygun kesilmiş helal et yiyebilecek.

Nisan ayında Saint-Quentin-Fallavier cezaevinden bir mahkum, cezaevi müdüründen helal et talep etmiş ancak isteği yönetim tarafından reddedilmişti. Bunun üzerine mahkum konuyu Grenoble mahkemesine taşımıştı.

Mahkeme, kasım ayında mahkumun talebini haklı bularak cezaevinde helal gıda servisi yapılmasına onay vermişti. Ancak Adalet Bakanı Christiane Taubira, hapishanelerin yemek hizmetlerini baştan düzenlemenin oldukça maliyetli olduğu gerekçesiyle karara itiraz etmiş ve temyize götürmüştü.

Temyiz mahkemesi ise cezaevi mutfağında helal gıda servis edilmesinin önünde herhangi bir engel olmadığına hükmederek, laiklik ilkesinin din özgürlüğünü de güvence altına aldığını hatırlatmıştı.

VERİLEN İLK KARAR OLDU

Mahkemenin Taubira'nın itirazını reddetmesiyle Fransa tarihinde ilk kez bir cezaevinde helal gıda servis edilmesine resmen karar verilmiş oldu. Kararın, ülkedeki diğer hapishaneler içinde emsal teşkil edeceği belirtiliyor.

Fransız hükümeti, hem vejetaryenler hem de Müslümanlar için cezaevlerinde alternatif seçenekler olduğunu savunuyor.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen, 2012'deki cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında Paris'te tüm mezbahaların İslami usüllere uygun şekilde kesim yaptığını, bu durumun Müslüman olmayan nüfusu rahatsız ettiğini iddia etmişti.

Ülkede uzun süredir tartışılan helal et konusunda eski Fransa Başbakanı François Fillon da Müslüman ve Yahudilerin "eski geleneklerini" terk etmesi gerektiği yorumunda bulunmuş ve birçok çevrenin tepkisini çekmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!