Frankfurt’ta gece yarısı Çetin Altan darbesi

Güncelleme Tarihi:

Frankfurt’ta gece yarısı Çetin Altan darbesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2008 00:00

Bu yıl 60’ıncısı gerçekleştirilen Frankfurt Kitap Fuarı bugün sona eriyor. 14 Ekim’de gerçekleştirilen açılış seramonisinden itibaren Frankfurt’u mesken tutmuş durumdayım ben de.

Bu yılın Onur Konuğu Türkiye olunca Frankfurt’ta mıyım yoksa Beylikdüzü Tüyap’ta mı karıştırmamak mümkün değildi. Ama gel gör ki hemen önünde bulunan İtalyan yayıncıların stantlarının yanında acayip sönük kalmış Türkiye’ninkisi. Buna bir de Bülent Erkmen’in şık ama anlaşılması güç Türkiye logosu eklenince, onur konuğu ülke albenisi hepten yok olmuş.

Gelelim işin kulis ve dedikodu kısmına.

Türk edebiyatının, kültürünün tanıtıldığı en büyük sergi Forum Kat 1’deki Kazanılmış Katmanlar sergisiydi.

Edebiyatımızın öncü, çığır açmış isimlerinin fotoğrafları yer alıyordu bu sergide.

İlk günkü açılışta bütün ziyaretçiler nerede ne var diye görmek için hızlı bir tur yaptılar. Bunlardan biri de fuara katılan Mehmet Altan’dı. Kazanılmış Katmanlar sergisini gezen Altan, çok daha genç kuşak isimler olduğu halde, ne babası Çetin Altan’ın, ne de kardeşi Ahmet Altan’ın fotoğraflarını göremeyince küplere binmiş.

Hemen arkadaşı Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ı arayarak şikayette bulunmuş.

Bunun üzerine bakan da fuarda bulunan Frankfurt Hazırlama Komitesi’ni toplamış ve bir kriz masası oluşturulmuş.

Serginin küatörü Ekrem Işın, düzenleyen Sadık Karamustafa, Fahri Aral, komite üyeleri Ümit Yaşar Gözüm, Münir Üstün neden Çetin Altan sergiye konmadı diye sorguya çekilmişler.

Sonunda gece yarısı apar topar Çetin Altan’ın bir miting konuşması fotoğrafı bulunarak toplumsal olayların anlatıldığı bölüme konulmuş.

Türk şairleri kapıda kaldı

Kazanılmış Katmanlar sergisiyle ilgili son bir bilgi. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, büyük şair Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın sergideki fotoğrafının önüne gidip bir çiçek bıraktı. Ve el yazısıyla doğum tarihinin altına ölüm tarihini ekledi. Necatigil’in dediği gibi Dağlarca’nın biyografi parantezi bakan tarafından kapatılmış oldu.

Frankfurt’a devletin davetlisi olarak 300’e yakın edebiyatçı ve sanatçı katıldı. Böylesine kalabalık bir ekibin ağırlanması konusunda bir takım sorunların çıkmaması mümkün değil. En büyük aksaklıklardan biri de ikinci büyük edebiyatçı kafilesinin 16 Ekim Çarşamba günü gelişinde pasaport kontrolünde yaşandı.

Aralarında Hilmi Yavuz, Refik Durbaş, Haydar Ergülen, Küçük İskender gibi şairlerin bulunduğu kafile Alman polisinin işgüzarlığı sonunda yaklaşık iki saat kapıda beklemek zorunda kaldı. Pasaport kontrolünde şairlerden dönüş biletlerini göstermelerini istemiş görevli. Onlar da elektronik biletle geldiklerini, yanlarında bilet koçanı olmadığını söylemişler. Polis ısrar edince bir hayli sıkıntı yaşanmış. Fakat aksilik bununla da sınırlı değil. Bu gecikme yüzünden otellerine uğramadan direkt fuara gelen edebiyatçıları ikinci bir sürpriz karşılamış. Çünkü fuar giriş kartları odalarına bırakılmış. Bu durumda yarım saat da fuarın kapısında beklemek zorunda kalmışlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!