FP'ye geri adım attıran iki neden

Güncelleme Tarihi:

FPye geri adım attıran iki neden
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Oyun planını tümüyle, yasaklı liderleri Necmettin Erbakan'ı kurtarma üzerine kuran FP'nin hızını, büyük umut bağladığı CHP'den beklediği desteği alamaması ve dün kulislere bomba gibi düşen DGM Savcılığı'nın kapatma istemli suç duyurusu kesti.

FP, küskünlerle yaptığı pazarlık çerçevesinde, seçimleri erteleyebilmek için önceki gün TBMM'de inanılmaz bir performans sergiledi. Önce, geçmişte söylediklerini bir anda unutup, bu önergeye tam destek verebilmek için bağlayıcı grup kararı aldı. Sonra da Genel Kurul'da, Başkanvekilleri Yasin Hatipoğlu'nun desteğiyle seçimin ertelenmesine ilişkin önergeyi TBMM'den geçirebilmek için temel hukuk kuralları ve içtüzüğe aykırı her yola başvurdu. FP'den üst düzey bir kurmay, planlarını Hürriyet'e şöyle aktardı:

CHP İKİLİ OYNADI

‘‘Bizim bütün hesabımız, Hatipoğlu'nun başkanlık yaptığı oturumda seçimin ertelenmesi önergesini geçirdiğimiz takdirde, hükümetin düşürülmesine ilişkin gensoru oylamasında CHP'nin desteğini yanımıza çekebileceğimiz üzerineydi. Ancak olmadı. Bütün gayretimize rağmen, erteleme önergesini Meclis'ten geçiremedik. Geçiremeyince de, yapabilecek bir şey kalmadı.

Bize göre CHP ikili oynadı. Bir yandan umut verirken, bir yandan da, bize göre korkup farklı bir davranış içine girdiler. Bu durumda, Genel Kurul'da işi daha fazla zorlamanın manası da kalmadı. Çünkü bir önceki günkü oturumdaki tavrımızla yeterince kötü bir görüntü vermiştik. Bugün, bir şey çıkmayacak bir işe soyunup, bu görüntüyü daha da pekiştirmek istemedik. Bundan sonra, Meclis zemininde bu konuda başka nelerin yapılabileceğine bakıp, ona göre tavır geliştireceğiz.’’

KAPATILMADAN SEÇİME GİDELİM

Meclis kulislerinde dün, FP'deki tavır değişikliğinin altında, Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in, FP'nin kapatılması istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmasının etkili olduğu da konuşuldu. Bunun FP milletvekilleri üzerinde, ‘Partimiz kapatılacak, kapatılmadan önce seçime gidelim’ psikolojisine yol açtığı da savunuldu. FP'li bir kurmay da, özellikle milletvekilleri üzerinde böyle bir psikolojinin oluşmasının normal karşılanması gerektiğini belirtirken, ‘‘Ancak parti yönetiminin tavrını buna bağlamak doğru değil. Zaten dava açılacaksa, seçimden önce de açılabilir, sonra da.. Ne fark eder ki’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!